«Ποδαρικό» με νέα μέτρα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Ένας μικρός αλλά σημαντικός αριθμός μέτρων ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, μέρος των οποίων ήδη τέθηκε σε ισχύ από 1η 1ου 2019, περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς των συναρμόδιων Υπουργείων για την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποχής της ελληνικής οικονομίας.

Τoυ Στέφανου Παπαπολυμέρου

Nέα ρύθμιση οφειλών, μείωση ΕΝΦΙΑ – ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, προστασία κατοικίας και για επιχειρηματίες, μικροπιστώσεις, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και σειρά άλλων μέτρων που σχεδιάζονται πρόκειται να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως τα όπως τα Mini Market, τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από σχετικό κατάλογο νομοθετικών πρωτοβουλιών που κατατέθηκε στη Βουλή τον προηγούμενο Δεκέμβριο από το υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού:

  1. Παρατείνεται για ένα χρόνο η λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ προχωρούν και περαιτέρω βελτιώσεις του. Μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, δίνεται κι η δυνατότητα σε εμπόρους –στους οποίους η πολυμερής διαδικασία αποτυγχάνει, λόγω μη συμμετοχής τόσων ιδιωτών πιστωτών, ώστε να μην επιτυγχάνεται απαρτία– να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, με τους ίδιους όρους, όπως κι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Επεκτείνεται, επίσης, η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών (το όριο των συνολικών οφειλών αυξάνεται από 50.000 σε 300.000 ευρώ).
  2. Προωθείται διάταξη για τη δημιουργία Δικτύου Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Μετασχηματισμού Επιχειρήσεων, με το οποίο θα είναι εφικτή η πιο εξειδικευμένη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους κοινωνικούς εταίρους, η δομή αυτή θα απευθύνεται σε ΜΜΕ που επιδιώκουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους ή και το μετασχηματισμό τους.
  3. Ενισχύεται η χρηματοδότηση με μικροπιστώσεις, με στόχο τη ρευστότητα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και σε αυτούς που είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για σχέδιο νόμου που συντάχθηκε από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και πρόκειται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.
  4. Αναμορφώνεται το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), με στόχο ταχύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία και θα κατατεθεί το Μάρτιο του 2019.

Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές

Επίσης, ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια ασφάλιση από το 20% στο 13,33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους κι αγρότες από 1η Ιανουαρίου 2019. Ακόμη αναφέρθηκε σε άλλα δυο θετικά μέτρα, όπως μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών και διαγραφή παλαιών οφειλών στα ταμεία, λόγω εύλογης αμφιβολίας εισφορών για τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων.

Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου προβλέπεται η επιδότηση κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών για κύρια ασφάλιση σε μισθωτούς έως 25 ετών, δηλαδή θα επιδοτείται ποσοστό 6,66% επί των μεικτών αποδοχών του εργαζομένου. Το κονδύλι για την επιδότηση ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι ασφαλισμένοι που μπορούν να τις διαγράψουν είναι οι εξής:

  • Όσοι υπήχθησαν στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΟΓΑ, λόγω δραστηριοποίησης σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια.
  • «Νέοι» ασφαλισμένοι (υπακτέοι στην υποχρεωτική ασφάλιση πρώτη φορά από την 1/1/1993 κι εφεξής) σε περίπτωση υποχρεωτικής ασφάλισής τους σε περισσότερους του ενός φορείς, λόγω ιδιότητας κι απασχόλησης.
  • Δημοσιογράφοι, «παλαιοί» ασφαλισμένοι (που υπήχθησαν στην υποχρεωτική ασφάλιση μέχρι 31/12/1992) προερχόμενοι από το πρώην ΤΣΠΕΑΘ, οι οποίοι διατηρούσαν παράλληλα δελτίο παροχής υπηρεσιών για δημοσιογραφικές υπηρεσίες κι εξαιτίας αυτού κρίθηκαν υπακτέοι στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ.

Πάντως, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α, Παύλος Ραβάνης, ζήτησε να γίνει ο επανυπολογισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών κι αυτοαπασχολούμενων που έχουν συσσωρευτεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, με βάση την ελάχιστη εισφορά και την αφαίρεση, ταυτόχρονα, των ποσών που έχουν καταβληθεί για υγειονομική περίθαλψη.

Ακόμη, επισήμανε ότι το ανώτατο ασφαλιστικό όριο των 5.543,55 ευρώ για «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους είναι ιδιαίτερα υψηλό, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μειωθεί, προκειμένου οι επιχειρηματίες θα διαθέσουν το εισόδημά τους σε άλλα αναπτυξιακά εργαλεία.
Θυμίζουμε, επίσης, πως από τα εισοδήματα του 2019 ξεκινά η σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας, η μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών για τις πολυπρόσωπες επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ, κ.λ.π.) κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και μειώσεις του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου ανέρχεται στις 60.000 ευρώ και στα 0,7 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ.

Παράλληλα, από τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε αρμοδίως πως θα παραταθεί η ισχύς του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με σοβαρό ενδεχόμενο την επέκτασή του και σε επαγγελματικά ακίνητα.

Στα σκαριά νέα ρύθμιση για επιχειρηματικά χρέη

Ρύθμιση «ανάσα» για δεκάδες χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους, που οδηγήθηκαν σε αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους κατά την διάρκεια της κρίσης, ανακοίνωσε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου σε εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος. Συγκεκριμένα, παρουσία δεκάδων μελών του Β.Ε.Α, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα έχει ενεργοποιηθεί νέα ρύθμιση οφειλών, που θα ανακουφίσει ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία κι ασφαλιστικά ταμεία κι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των δόσεων δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, θα έχει όμως έκτακτο χαρακτήρα και θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκαθάρισε ότι στη ρύθμιση θα ενταχθούν μόνο όσοι δεν μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν είναι ενταγμένοι στην πάγια ρύθμιση και ότι δεν αφορά όσους θα εγκαταλείψουν τρέχουσες ρυθμίσεις, για να ενταχθούν στη νέα.