Οι επαγγελματίες της μικρής λιανικής δίνουν καθημερινή μάχη με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στην ενέργεια, τη στιγμή που αρκετά είναι τα αρτοποιία στην Ευρώπη που απειλούνται με «λουκέτο», αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν.

Πιο συγκεκριμένα, τα ολλανδέζικα αρτοπωλεία κινδυνεύουν με κλείσιμο, όπως προειδοποίησε το σωματείο των αρτοποιών, αφού το κόστος λειτουργίας έχει δεκαπλασιαστεί. Ο πληθωρισμός στην Ολλανδία έφτασε τον Αύγουστο το 12%, κυρίως λόγω του άλματος, στο +151%, που έκαναν μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ένωση πλήρωσε μια ολοσέλιδη διαφήμιση στην εφημερίδα Algemeen Dagblad, για να ζητήσει από την κυβέρνηση «να κάνει κάτι» για το αυξημένο κόστος λειτουργίας των καταστημάτων. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού σε κάποιες περιπτώσεις έχουν εκτοξευτεί από τα 3.000 ευρώ στα 30.000 ευρώ μηνιαίως.

Η Ένωση ζητά από την ολλανδική κυβέρνηση να μειώσει ή να καταργήσει προσωρινά τον φόρο στην ενέργεια και να επιβάλει πλαφόν στις τιμές, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το αυξανόμενο κόστος πλήττει και άλλες επιχειρήσεις του τομέα της διατροφής. Η Picnic, μια διαδικτυακή εταιρεία παράδοσης ειδών σουπερ-μάρκετ, με ετήσιες πωλήσεις περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ότι σταματά τις παραδόσεις κατεψυγμένων προϊόντων.