Στα περσινά επίπεδα το κόστος του πασχαλινού καλαθιού

Στα περσινά επίπεδα το κόστος του πασχαλινού καλαθιού. 

Στα περσινά επίπεδα περίπου θα κυμανθεί η τιμή του πασχαλινού καλαθιού για το 2020, με τις εορταστικές καταναλωτικές συνήθειες να διαφοροποιούνται εξαιτίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, το μέσο τυπικό καλάθι του 2020 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ υπολογίζεται στα 53,66€, παρουσιάζοντας μεταβολή της τάξης του -0,4% σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, το μέσο εύρος τιμών των εξεταζόμενων κατηγοριών παραμένει υψηλό με 32%, καταδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές για άλλη μία χρονιά έχουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος εναλλακτικών επιλογών (διαφορετικές ποικιλίες, ποιότητες, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αξιοποίηση προσφορών και εκπτώσεων. Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά αναμένεται να παίξει και η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, επιπλέον ποσοτήτων, δωροεπιταγών, εκπτωτικών κουπονιών κλπ, η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 13% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν.

Η τιμή του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στις ίδιες τιμές περίπου με το προηγούμενο έτος παρουσιάζοντας ελάχιστες διακυμάνσεις. Συγκεκριμένα η μέση τιμή του αρνιού την Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να είναι κατά 0,19€ μειωμένη σε σχέση με το 2019 (-3%), δηλαδή περίπου 5,80€, ενώ η τιμή του κατσικιού αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 0,09€ (-1%) στα 6,48€ ανά κιλό. Η κατανάλωση αρνιού και κατσικιού φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη. Σημειώνεται ότι αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε εκτιμήσεις και πως ανάλογα με τη ζήτηση της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο, ενώ επίσης δεν εμπεριέχουν τις προωθητικές-εκπτωτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.