Οικονομία: Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης, προχώρησαν στην εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Πολλά από αυτά αφορούν άμεσα και τους επαγγελματίες της μικρής λιανικής. Γενικότερος στόχος της κυβέρνησης, η αντιστροφή της αρνητικής πορείας της οικονομίας που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Τι περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

οικονομίαΣτα μέσα του περασμένου μήνα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη στήριξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε το κόστος που θα έχουν τα 12 μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία έχουν ήδη γίνει ορατές στην αγορά. Στόχος της κυβέρνησης είναι, καταρχάς, να μπει «φρένο» στα «λουκέτα» και την εκτίναξη της ανεργίας, που να σημειωθεί πως ήταν μεν σε κάμψη, αλλά παρέμενε η υψηλότερη στην Ευρωζώνη, προτού ξεσπάσει όλη αυτή η δυσάρεστη ιστορία με τον κορωνοϊό. Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως τα μέτρα αποσκοπούν στη στήριξη της μεσαίας τάξης και της εργασίας, την προστασία των εισοδημάτων, την ενδυνάμωση της παραγωγικής διαδικασίας, την ενίσχυση των πράσινων και ψηφιακών επενδύσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Ενίσχυση ζήτησης και προσφοράς

Βασικό ζητούμενο από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν τόσο η ζήτηση όσο κι η προσφορά και να αρχίσει να βελτιώνεται η εικόνα στην οικονομία, η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου θετική. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους έκλεισε με ύφεση πάνω από 15%, ένα νούμερο που για επικοινωνιακούς λόγους «εξαφανίστηκε» από τα περισσότερα ΜΜΕ. Ωστόσο, αυτή η πτώση ήταν ως έναν βαθμό αναμενόμενη, εξαιτίας του σφοδρού πλήγματος που δέχθηκε ο τουρισμός. Το 2019 οι εισπράξεις από τον τουρισμό έφθασαν σχεδόν να καλύψουν το 18% του ΑΕΠ της χώρας και μία στις πέντε θέσεις εργασίας. Φέτος, με την πανδημία, εκτιμάται ότι το ποσοστό κινήθηκε γύρω στο 10% σε σχέση με πέρυσι, με κάποιες διακυμάνσεις επί τα βελτίω στους μεγάλους και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

οικονομία

Ο ΟΟΣΑ έχει εκτιμήσει ότι συνολικά για το 2020 η ύφεση στην Ελλάδα θα κινηθεί μεταξύ 8% με 10%, ενώ ύφεση άνω του 10% προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Fitch για τη χώρα μας, επίδοση που αναμένεται να είναι η δεύτερη χειρότερη στην Ευρωζώνη μετά την Ιταλία, που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση πάνω από 13%. Πέρα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, τα οποία όπως προαναφέρθηκε έχουν συνολική αξία 6,8 δισ. ευρώ, ο υπ. Οικονομικών τόνισε πως αν προστεθούν κι οι πόροι που θα διοχετευθούν μέσω του τραπεζικού συστήματος, η ενίσχυση της οικονομίας θα ανέλθει περίπου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κύριος Σταϊκούρας σημείωσε πως υπάρχουν δυνατότητες και για μελλοντικές παρεμβάσεις, ανάλογα με τη δυναμική των εξελίξεων.

«Παγώνει» η εισφορά αλληλεγγύης

Αναφερόμενος στο πρώτο μέτρο που αφορά την αναστολή της καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι θα ωφεληθούν περίπου 1,2 εκατ. μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κι εισοδηματίες που υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης. Από την αναστολή αυτή εξαιρούνται μόνο τα εισοδήματα από συντάξεις και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.  Ωστόσο, ωφελούνται κι οι δημόσιοι υπάλληλοι κι οι συνταξιούχοι που έχουν επιπλέον εισοδήματα από τυχόν άλλες πηγές, όπως ενοίκια, αφού η απαλλαγή αφορά εισοδήματα κι όχι φορολογούμενους.

οικονομίαΗ εισφορά αλληλεγγύης που αναστέλλεται το 2021 αφορά το φορολογικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκους κ.ά.), και το φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καθώς η τελευταία παρακρατείται εντός του φορολογικού έτους.
Με αυτό τον τρόπο, από τον Ιανουάριο του 2021, μηδενίζεται η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες κι οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης του φορολογικού έτους 2020. 

Επιπλέον, για όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, δεν θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης για τις πηγές αυτών των εισοδημάτων. Το μέτρο αυτό προσβλέπει στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, στην προώθηση των επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.