Με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής, έρχονται νέα δεδομένα για τις ταμειακές μηχανές στα καταστήματα, με τους επαγγελματίες της μικρής λιανικής να καλούνται για μία ακόμα φορά σε αλλαγές, ώστε να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των αρχών.

Του Στέλιου Ασλανίδη

Υποχρεωτική αναβάθμιση και σύνδεση με τα POS

Nέες αλλαγές έχουν ανακοινωθεί στις ταμειακές μηχανές στα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες ισχύουν και για τα μίνι μάρκετ και τη μικρή λιανική γενικότερα, με τους επαγγελματίες του κλάδου να καλούνται να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, και μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι ήδη η αποτελεσματικότητα των σχετικών ενεργειών έχει αυξήσει σημαντικά τα έσοδα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά η ψηφιακή διασύνδεση των Ταμειακών Μηχανών με τα POS, για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, με γνώμονα την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης. Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, εξήγησε τους στόχους από τις αλλαγές στις ταμειακές μηχανές, αναφέροντας τα εξής:

«Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τους φορείς της αγοράς προωθούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με έναν στόχο: όλες οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με σύγχρονους ΦΗΜ (Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς), που υποστηρίζουν κατάλληλα τις συναλλαγές και μπορούν να διασυνδεθούν με POS. Αναβαθμίζουμε ήδη τους σημερινούς ΦΗΜ και προβλέπουμε άμεσα τους ΦΗΜ νέας γενιάς, για να περιορίσουμε δραστικά τη δυνατότητα παράκαμψης και τις συστημικές αδυναμίες που υποστηρίζουν τη φοροδιαφυγή και εμποδίζουν τη φορολογική δικαιοσύνη για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Η ψηφιακή μεταρρύθμιση στην ΑΑΔΕ ενισχύει την οικονομία και την ανάπτυξη, υπηρετεί την κοινωνία και προάγει τον υγιή και επί ίσοις όροις ανταγωνισμό».

Για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 100.000 ευρώ, η προθεσμία ολοκλήρωσης της αναβάθμισης λήγει στις 30 Ιουνίου 2023.

Βασικός στόχος η μείωση της φοροδιαφυγής

Σε κοινή Συνέντευξη Τύπου στην οποία έδωσαν το «παρών» ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης, κεντρικό θέμα ήταν η Διασύνδεση των Ταμειακών Μηχανών με τα POS –

Νέοι Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί

Κατά τη διάρκειά της, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα στάδια και τα επόμενα βήματα για την εγκατάσταση σύγχρονων ΦΗΜ ανάλογων των απαιτήσεων της αγοράς και των προκλήσεων της μάχης κατά της φοροδιαφυγής. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την επιδότηση των επιχειρήσεων σχετικά με την αναβάθμιση του λογισμικού και την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0. Κοινό τόπο αποτέλεσε η διαβεβαίωση ότι η μετάβαση θα υλοποιηθεί ομαλά και χωρίς να παρεμποδίζεται η λειτουργία των επιχειρήσεων. Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά: «Η αποτελεσματικότητα της μέχρι σήμερα -την τελευταία τετραετία- ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, παρά τις δυσμενείς παγκοσμίως οικονομικές συνθήκες, αντανακλάται και στα δημόσια οικονομικά, με σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων».

Ανέλυσε μάλιστα τους λόγους στους οποίους οφείλεται η αύξηση των εσόδων:

  • 1ον. Στην ανάπτυξη. Η οικονομία αναπτύσσεται -σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- καλύτερα από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περίπου 6% το 2022, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και φέτος, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,3%, πολύ υψηλότερα από το 1,8% που υποστηρίζαμε μέχρι πρόσφατα.
  • 2ον. Στην εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων. Το ποσοστό εισπραξιμότητας βεβαιωμένων φόρων έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία τετραετία, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα από τη σημερινή Κυβέρνηση. Μάλιστα, η πιο σημαντική αύξηση παρατηρείται στην εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, κατά σχεδόν 6,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018! Αύξηση στο ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών εντοπίζεται, δευτερευόντως, σε όλες τις κατηγορίες, και κυρίως σε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, έως 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018.
  • 3ον. Στη μείωση της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή έχει συρρικνωθεί, ως αποτέλεσμα -κυρίως- της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το «κενό» ΦΠΑ, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, παρουσίασε πτώση στην Ελλάδα κατά 3,7%, από το 23,4% το 2019 στο 19,7% το 2020. Η εν λόγω μεταβολή αποτελεί την 4η καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντικατοπτρίζει ετήσια πτώση φοροδιαφυγής από ΦΠΑ κατά 1,53 δισ. ευρώ.

«Αυτά τα 3 ουσιώδη στοιχεία συνιστούν σημαντική, θετική εξέλιξη για τη χώρα, με άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο στα κρατικά έσοδα, στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής και, κυρίως, στη διασφάλιση των προϋποθέσεων για ακόμα χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνέχεια των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων για τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ, ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών για τους φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς, οι οποίες εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο άσκησης οικονομικής πολιτικής, με βασικά προτάγματα του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη και ανταποδοτικότητα.

Με voucher χρηματοδότησης θα γίνουν οι αλλαγές στις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων και της μικρής λιανικής, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλος ανέφερε: «Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και ευρύτερου εκσυγχρονισμού της Φορολογικής Διοίκησης, προχωράμε πλέον και στην υλοποίηση της διασύνδεσης των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών με τα τερματικά αποδοχής καρτών. Πρόκειται για μία ακόμη ουσιαστική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Συνεχίζουμε στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων».