Τρόφιμα & Ποτά Οι περισσότερες κατηγορίες τροφίμων και ποτών εμφάνισαν θετικούς δείκτες κατά την περίοδο των Lockdown, με τους καταναλωτές να εκτινάσσουν τη ζήτηση, κυρίως σε «κανάλια» όπως το σούπερ και το μίνι μάρκετ.

Του Στέλιου Ασλανίδη

Οι «νικητές» την περίοδο του κορωνοϊού

Τρόφιμα & ΠοτάΗ πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε πολλά προβλήματα στην αγορά, με επιχειρήσεις του λιανεμπορίου να καλούνται να αντιμετωπίσουν, εκτός από τα μέτρα, και τη μειωμένη ζήτηση των προϊόντων τους από τους καταναλωτές. Στο διάστημα της καραντίνας, πολλοί Έλληνες παρέμειναν κατά βάση στα σπίτια τους και απέφυγαν τις αγορές με click away, αλλά και τις online αγορές. Οι τελευταίες εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν αλλά ούτε και να πλησιάσουν τις φυσικές αγορές.

Ως εκ τούτου, πολλά ήταν τα προϊόντα που έμειναν στα ράφια κατά τη διάρκεια αυτής της ανεπανάληπτης περιόδου, με τα τρόφιμα και τα ποτά να αποτελούν τη βασική εξαίρεση του κανόνα. Τα σούπερ μάρκετ ήταν από τους απόλυτα ευνοημένους αυτής της περιόδου, καθώς οι καταναλωτές το… έριξαν στο φαγητό και στο ποτό στο σπίτι, όσο η εστίαση παρέμεινε κλειστή από το περασμένο φθινόπωρο και μετά. Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από τα σχετικά στοιχεία, που αναδεικνύουν τα τρόφιμα και τα ποτά «νικητές» των Lockdown, με αύξηση στις πωλήσεις τους.

Κατά 402% αυξήθηκαν οι πωλήσεις σε ποτά και αναψυκτικά μέσω των ηλεκτρονικών μάρκετ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ανάπτυξη 4,2% σε τρόφιμα και ποτά στα σούπερ μάρκετ

Τα τρόφιμα και ποτά είναι η μοναδική μεγάλη κατηγορία που αναπτύσσεται με 4,2%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας Nielsen (στοιχεία YTD έως 28 Μαρτίου 2021, σε καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, εξαιρουμένων των υπόλοιπων νησιών), ενώ οι κατηγορίες που αφορούν τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης και τα προϊόντα οικιακής χρήσης παρουσιάζουν μείωση στις πωλήσεις τους σε αξία, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, κατά 8,9% και 7,4% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο κατηγοριών, αρκετές από τις κατηγορίες αλκοολούχων ποτών παρουσιάζουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι (ρούμι 67,7%, κρασιά 49,1%, ουίσκι 43,6%, μπίρες 27,3%), γεγονός που αποδεικνύει ότι η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης έχει αυξήσει τη διασκέδαση, αλλά και την κατανάλωση αλκοόλ, εντός του σπιτιού. Το σύνολο των κατηγοριών Bazaar (ένδυση, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, εργαλεία, είδη κήπου, είδη αυτοκινήτου, οικιακός εξοπλισμός κ.λπ.) εμφανίζει την πιο θετική, διψήφια τάση στο 16,5%, ενώ επίσης τα φρέσκα και επί ζυγίω προϊόντα αναπτύσσονται κατά 1,5%.

Αύξηση και σε άλλα προϊόντα

Εκτός από τα τρόφιμα, βέβαια, ανοδική πορεία ακολούθησαν και αρκετές ακόμη κατηγορίες προϊόντων του σούπερ και του μίνι μάρκετ, όπως η προσωπική υγιεινή και η περιποίηση. Η αναστολή λειτουργίας των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής ευνόησε την ανάπτυξη των πωλήσεων για κατηγορίες όπως είναι οι βαφές μαλλιών και τα αποτριχωτικά προϊόντα, κατηγορίες που αναπτύχθηκαν με 22,0% και 25,1% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές συνεχίζουν να δίνουν σημασία στην υγιεινή και τον καθαρισμό των χεριών, αφού η κατηγορία των απολυμαντικών χεριών παρουσιάζει αύξηση στις πωλήσεις της κατά 15,0% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Τέλος, η παραμονή των καταναλωτών στο σπίτι αύξησε τις πωλήσεις στις κατηγορίες των καθαριστικών φούρνου (47,5%) και της λαδόκολλας (28,4%), ενώ και οι σακούλες σκουπιδιών ανέβασαν τις πωλήσεις τους κατά 8,1%.

Κερδισμένα τα τρόφιμα και στα μίνι μάρκετ

Η έρευνα της Nielsen έδειξε, ακόμη, ότι από τους ευνοημένους της περιόδου ήταν και τα μεγάλα μίνι μάρκετ, με την αύξηση στις πωλήσεις τους να είναι επίσης εντυπωσιακή. Για τις διαφορετικές τυπολογίες καταστημάτων, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεγάλες αίθουσες άνω των 2.500 τ.μ. (hypermarkets) παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση (της τάξεως του 8,3% στις πωλήσεις τους και το πρώτο τρίμηνο του 2021), ωστόσο σε ρυθμό ανάπτυξης ακολουθούν και τα μικρότερα καταστήματα, στοιχεία που δείχνουν ότι οι αγοραστές επιλέγουν και τα μίνι μάρκετ για την ευκολία τους και τα καθημερινά τους ψώνια. Τα τρόφιμα δε ήταν, και σε αυτή την περίπτωση, πρώτη επιλογή, αφού σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του περιοδικού «Mini Market & Μικρή Λιανική», οι επαγγελματίες της αγοράς επισήμαναν ότι τα έτοιμα τρόφιμα, τα αλμυρά σνακ και τα προϊόντα μαγειρικής είχαν αυξημένη ζήτηση.