Η εταιρεία Οι Γουμένισσες παράγει χειροποίητα τρόφιμα, με πάνω από 170 κωδικούς σε κατηγορίες όπως οι σάλτσες, τα ορεκτικά, οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού, προσφέροντας και στα μίνι μάρκετ μία σειρά από προϊόντα βασισμένα στην ελληνική παράδοση.
Του Bάιου Τασούλα
Χειροποίητα τρόφιμα για μίνι μάρκετ
Από ένα μικρό εργαστήριο χειροποίητης παρασκευής τροφίμων στο Κιλκίς, η εταιρεία Οι Γουμένισσες κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα τα προϊόντα της να διανέμονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Οι τρεις γυναίκες της εταιρείας, η Δήμητρα Δάρτση, η Άννα Κέζου και η Μαρία Κοσματοπούλου, στηρίχθηκαν στις γευστικές παραδόσεις του τόπου τους για να δημιουργήσουν μία σειρά από χειροποίητα τρόφιμα, τα οποία και ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους. Τα προϊόντα «Οι Γουμένισσες» έχουν αρχίσει, μάλιστα, να παίρνουν πια τη δική τους θέση και στα μίνι μάρκετ και, στο πλαίσιο αυτό, το περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική», μίλησε με την εμπορική διευθύντρια, κα Κοσματοπούλου, για την ανάπτυξη της εταιρείας και τη διάθεση των κωδικών της στο συγκεκριμένο κανάλι.
Mini Market: Πείτε μας δύο λόγια για την εταιρεία Οι Γουμένισσες.
Μαρία Κοσματοπούλου: Η Δήμητρα Δάρτση, γέννημα θρέμμα της περιοχής της Γουμένισσας του νομού Κιλκίς στην Κεντρική Μακεδονία, εμπνεύστηκε και δημιούργησε τις Γουμένισσες το 2000, ξεκινώντας σε ένα μικρό εργαστήριο τη χειροποίητη παρασκευή τροφίμων. Γνωρίζοντας καλά τα προϊόντα και τις γευστικές παραδόσεις του τόπου, έμαθε να μοιράζεται τον µόχθο και την αγάπη των ανθρώπων για τη γη.
Από παιδί, παρακολουθούσε τη μητέρα και τη γιαγιά της να διαλέγουν τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά από το κτήμα για να τα κάνουν, µε περίσσια τέχνη, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, σάλτσες και άλλες νοστιμιές. Οικογενειακά γευστικά μυστικά, γλυκιές παραστάσεις και η αγάπη για την παράδοση ήταν τα στοιχεία που την ενέπνευσαν να μεταφέρει τις σπιτικές λιχουδιές στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων με τη δημιουργία των Γουμενισσών. Το 2012 η κόρη της, Άννα Κέζου, επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, όπου σπούδαζε, και ανέλαβε ενεργό ρόλο στην αναδιοργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης, δίνοντας νέα πνοή στο όραμα της Δήμητρας, ενώ το 2017 στην ομάδα των Γουμενισσών εντάχθηκα και εγώ (σ.σ. η Θεσσαλονικιά Μαρία Κοσματοπούλου), για να ολοκληρωθεί το δυναμικό δίδυμο των Ελληνίδων Παραγωγών με την πολυετή εμπειρία μου στο marketing και τις πωλήσεις.
Το διάστημα αυτό, η γυναικεία ομάδα των Γουμενισσών ανέπτυξε με αγάπη πολλές νέες σειρές προϊόντων, μετεγκαταστάθηκε σε νέα μονάδα, εκσυγχρόνισε τον εξοπλισμό της και αναπτύχθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα μίνι μάρκετ είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα προϊόντα «οι Γουμένισσες», καθώς μπορούν να αποτελέσουν ένα δυναμικό κανάλι πωλήσεων.
M.M.: Πόσο εύκολο ήταν από ένα μικρό εργαστήριο να δημιουργήσετε τη σημερινή εταιρεία και τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Μ.Κ.: Η μετάβαση από το εργαστήριο στη Γουμένισσα, στη μονάδα της Σίνδου και η εξέλιξη των Γουμενισσών στη σημερινή εταιρεία ήταν αποτελέσματα προσπάθειας μιας τετραετίας, όπου, με βάση τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, δημιουργήσαμε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες, όπως τον ισχυρό ανταγωνισμό, με προσήλωση στους στόχους μας. Η ανάπτυξη νέων προϊόντων, η δημιουργία δικής μας δύναμης πωλήσεων, η αναδιοργάνωσή μας σε επίπεδο logistics και εξυπηρέτησης πελατών, η εφαρμογή ενεργειών digital marketing αλλά, πάνω από όλα, η αφοσίωσή μας στην ποιότητα έφεραν τα προϊόντα μας ακόμα πιο κοντά στους καταναλωτές μας μέσα από περισσότερα από χίλια καταστήματα στην Ελλάδα, όπως delicatessen, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, καταστήματα τροφίμων, τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας μας και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως τις Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Αυστρία, Σουηδία, Βέλγιο, Σερβία και Κύπρο.
M.M.: Τι περιλαμβάνει σήμερα η προϊοντική σας γκάμα;
Μ.Κ.: Οι Γουμένισσες παράγουν σήμερα χειροποίητα πάνω από 170 κωδικούς, καθώς και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για συνεργάτες της, αναπτύσσοντας ξεχωριστές συνταγές στις κατηγορίες: μουστάρδες, μαγιονέζες, κέτσαπ, ορεκτικά, ντιπ, σάλτσες, ντρέσινγκ, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, αλείμματα φρούτων, τουρσιά, επαλείμματα ξηρών καρπών, τσάτνεϊ καθώς και βιολογικά και vegan προϊόντα.
Από αυτά, τα πιο δημοφιλή είναι η βελούδινη μαγιονέζα που παράγεται με ελληνικά αυγά, η μαγιονέζα με μουστάρδα Θεσσαλονίκης καθώς και οι γκουρμέ μαγιονέζες, με δημοφιλέστερη τη μαγιονέζα με άρωμα τρούφας. Επίσης, στα δημοφιλή μας προϊόντα περιλαμβάνεται όλη η σειρά των τσάτνεϊ, με πιο αγαπητά το καραμελωμένο κρεμμύδι, η ντομάτα με άρωμα ρίγανης, το σύκο και το δαμάσκηνο, η barbeque sauce που παράγεται με βιολογική μελάσα και όχι με καραμελόχρωμα, η κέτσαπ η παιδική χωρίς προσθήκη ζάχαρης, φυσικά η σειρά με τις μουστάρδες Θεσσαλονίκης, το pesto με φρέσκο βασιλικό, το άλειμμα λιαστής ντομάτας, τα αλείμματα φρούτου χωρίς ζάχαρη, τα χειροποίητα ντολμαδάκια μας και το παραδοσιακό κυδωνόπαστο. Και δεν σταματάμε εδώ. Κάθε μήνα οι Γουμένισσες συμπληρώνουν την γκάμα τους με νέες γευστικές προτάσεις, έξω από τα συνηθισμένα…
M.M.: Μεταξύ των προϊόντων σας υπάρχουν και vegan κωδικοί. Υπάρχει ζήτηση στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη κατηγορία;
Μ.Κ.: Η αγορά των vegan προϊόντων είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες παγκοσμίως, όπου όλο και περισσότεροι καταναλωτές –κυρίως για λόγους υγείας– επιλέγουν να καταργήσουν το κρέας από τη διατροφή τους ή να το μειώσουν σημαντικά, αντικαθιστώντας το με φυτικά υποκατάστατα. Οι Γουμένισσες, αφουγκραζόμενες τις ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών και της αυξανόμενης ζήτησης, ανέπτυξαν προϊόντα vegan, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά, για όσους ακολουθούν έναν εναλλακτικό τρόπο διατροφής, ενώ σχεδιάζουν την επέκταση της vegan γκάμας με νέους κωδικούς στο άμεσο μέλλον.
M.M.: Από πού λαμβάνετε τις πρώτες ύλες και πού παρασκευάζονται τα προϊόντα σας;
Μ.Κ.: Η πλειοψηφία των πρώτων υλών, με τις οποίες παρασκευάζονται τα προϊόντα «οι Γουμένισσες», προέρχεται από Έλληνες παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αυγά, όσπρια, ρύζια και άλλα βασικά υλικά επιλέγονται αυστηρά από σταθερούς συνεργάτες-παραγωγούς και ελέγχονται κατά την παραλαβή τους από το τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου της εταιρείας μας. Τα προϊόντα παρασκευάζονται χειροποίητα στις νέες εγκαταστάσεις μας.
M.M.: Σε ποιες περιοχές διανέμετε προϊόντα σε μίνι μάρκετ και πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο κανάλι για τις πωλήσεις σας;
Μ.Κ.: Η κύρια σώρευση σημείων πώλησης του καναλιού μίνι μάρκετ υφίσταται στις πόλεις Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Τα μίνι μάρκετ σήμερα εξελίσσονται και αλλάζουν νοοτροπία, μετατρέπονται από καταστήματα ευκολίας με γνωστές πολυεθνικές μάρκες σε καταστήματα τροφίμων που επιλέγουν συνειδητά προϊόντα ποιότητας και ελληνικού χρώματος. Προτείνουν στους καταναλωτές τους μη μαζικά προϊόντα, που φέρουν μια μοναδικότητα, αναβαθμίζοντας παράλληλα το προφίλ του καταστήματος, με αποτέλεσμα την αύξηση και της πελατειακής τους βάσης. Στο πλαίσιο αυτό, τα μίνι μάρκετ είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα προϊόντα «οι Γουμένισσες», με δεδομένο ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα δυναμικό κανάλι που θα φέρει κοντά σε ακόμα περισσότερους καταναλωτές τα προϊόντα μας.
M.M.: Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε τις πωλήσεις σας; Σε τι βαθμό;
Μ.Κ.: Οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, και ακόμα περισσότερο από την αρχή της πανδημίας, αναζητούν μη βιομηχανοποιημένα προϊόντα. Στρέφονται σε πιο αυθεντικές γεύσεις, σε αγνότερα υλικά και σε προϊόντα που θυμίζουν μαγειρική σαν στο σπίτι μας. Οι Γουμένισσες, ανταποκρινόμενες απόλυτα σε αυτή τη γευστική αναζήτηση, κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά και εν μέσω πανδημίας, κατακτώντας καθημερινά την προτίμηση των καταναλωτών.
M.M.: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας;
Μ.Κ.: Η συνεχής ανάπτυξή της, ώστε να εξελιχθεί στην πιο δημοφιλή εταιρεία delicatessen-ποιοτικών τροφίμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με εκατομμύρια πιστούς καταναλωτές. Απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πελάτες μας και δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να παράγουμε χειροποίητα, εξαιρετικής γεύσης προϊόντα, με απόλυτη προσήλωση στην ποιότητα, μακριά από οτιδήποτε βιομηχανοποιημένο.