Νέα δεδομένα στις εμπορικές συναλλαγές και για τα μίνι μάρκετ

Τέλος σε ένα μεγάλο «βραχνά» και για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων της μικρής λιανικής φιλοδοξεί να βάλει η Viva Wallet, προσφέροντας τη δυνατότητα μηδενικής προμήθειας από τη χρήση των συστημάτων POS, σε μία εποχή που οι πληρωμές μέσω καρτών συνεχίζουν να αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα.

Του Βάιου Τασούλα

H χρήση τερματικών POS στις εγχώριες συναλλαγές έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό, καθώς η υποχρεωτική εγκατάστασή τους σε καταστήματα, όπως σούπερ και μίνι μάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, φαρμακεία και λοιπό λιανεμπόριο, ενίσχυσε τις πληρωμές με κάρτα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), από το πρώτο στάδιο εφαρμογής του νόμου για την εγκατάσταση τερματικών POS κατεγράφη μια σημαντική αύξηση του μεριδίου χρήσης καρτών σε κλάδους «χαμηλού ρίσκου φοροδιαφυγής» –όπως χαρακτηρίζονται οι παραπάνω κλάδοι– που καλύπτουν περισσότερο από το 85% της χρήσης καρτών πληρωμής.

Ειδικά στο λιανεμπόριο, η χρήση καρτών είναι εκτεταμένη, με την αξία τους να διαμορφώνεται στο 46,8% επί του συνόλου των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα και τον αριθμό των συναλλαγών να αγγίζει το 50%. Ακολουθούν τα σούπερ μάρκετ με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στο 16,6% του συνόλου και του αριθμού τους στο 25,9%, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνουν τα πρατήρια καυσίμων, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στο 10,3% κι ο αριθμός τους στο 10,6%.

Πρώτη η Ελλάδα στα POS

Viva WalletΤα POS έχουν γίνει άλλωστε καθημερινότητα και για τους επαγγελματίες της αγοράς, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Κεντρικής κι Ανατολικής Ευρώπης, ως προς την αναλογία POS τερματικών αποδοχής καρτών και πληθυσμού. Συγκεκριμένα, έρευνα της Mastercard επισημαίνει την απλοποίηση των καθημερινών εργασιών ως το βασικότερο πλεονέκτημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την ενισχυμένη χρήση τους. Επιπλέον, διαπιστώνεται αύξηση στις συναλλαγές μέσω κάρτας το 2018 σε σχέση με την περσινή χρονιά και προτίμηση στην προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών, καθώς η χρήση τους διευκολύνει τους καταναλωτές.

Το βασικό στατιστικό στοιχείο της έρευνας, όμως, είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της συγκεκριμένης περιοχής ως προς την αναλογία POS τερματικών και πληθυσμού, με 48.854 POS ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Όπως δείχνει η έρευνα, 1 στις 3 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες της Κεντρικής κι Ανατολικής Ευρώπης επιτρέπει πλέον τις συναλλαγές με κάρτες, λόγω της αυξημένης ζήτησης από τη μεριά των πελατών, την ώρα που το 18% εξ αυτών βλέπει την αποδοχή των καρτών για τις πληρωμές ως μία ευκαιρία, για να συμβαδίσουν με τις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις.

Με τη νέα υπηρεσία Viva Wallet POS & Card, δίνεται η δυνατότητα και στα μίνι μάρκετ να δέχονται εισπράξεις στο Viva Wallet POS τους και να μηδενίζουν τις προμήθειες, κάνοντας χρήση της Viva Company Debit Card τους.

Τα προβλήματα στην ελληνική αγορά και η Viva Wallet

Στην Ελλάδα, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, οι συναλλαγές αυτές αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, αφού πρόκειται για το 20,5% των επιχειρήσεων τη χώρας (έπονται ο αγροτικός τομέας με 15,5% κι ο τουρισμός με 13,5%). Κι όλα αυτά, παρότι η χρήση των POS στη χώρα μας έχει δημιουργήσει κατά βάση προβλήματα στους επαγγελματίες της αγοράς κι ειδικά στους ιδιοκτήτες των μίνι μάρκετ και των υπολοίπων καταστημάτων της μικρής λιανικής. Κι αυτό γιατί αναγκάζονται να πληρώνουν σημαντικά ποσά σε προμήθειες, ακόμη και για προϊόντα που το περιθώριο κέρδους για τις ίδιες τις επιχειρήσεις είναι ελάχιστο και πολλές φορές αντίστοιχο της προμήθειας, όπως τα τσιγάρα ή οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας. Με τη νέα πρόταση της Viva Wallet, όμως, αυτό φαίνεται να αλλάζει, αφού η εταιρεία υπόσχεται πλέον μηδενική προμήθεια σε όλες τις επιχειρήσεις.

Η Viva Wallet δίνει τη λύση στις προμήθειες

Viva WalletΗ Viva Wallet φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά όσον αφορά τις προμήθειες που καλούνται να καταβάλλουν για τη χρήση POS και καρτών οι επιχειρήσεις αλλά και οι επαγγελματίες από κάθε κλάδο, δίνοντας τη δυνατότητα για μηδενική επιβάρυνση. Η ελληνική εταιρεία είναι Principal Member των οργανισμών MasterCard και Visa κι ο πρώτος πάροχος υπηρεσιών πληρωμών της Ευρώπης που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε υποδομές cloud. Είναι, μάλιστα, η πρώτη εταιρεία που προσφέρει σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λιανικής υπηρεσίες χρέωσης καρτών με 0% προμήθεια, σε συνδυασμό με τη χρήση της επαγγελματικής χρεωστικής κάρτας VivaWallet. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα μίνι μάρκετ μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί POS και να δέχεται πληρωμές μέσω καρτών, χωρίς να καταβάλει το παραμικρό ποσό για προμήθειες.