personal care

Μικρές αυξομειώσεις φαίνεται ότι παρουσιάζει η αγορά προϊόντων ατομικής υγιεινής, κάτι αναμενόμενο, καθώς στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως είναι το χαρτί υγείας και οι χαρτοπετσέτες, η ζήτηση είναι δεδομένη, ωστόσο, οι τιμές επηρεάζονται και από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Του Στέλιου Ασλανίδη

Πάντα σε ζήτηση από τους καταναλωτές

Η εγχώρια αγορά πρωτογενούς χαρτιού tissue και τελικών προϊόντων χαρτιού υγείας, καθαριότητας και ατομικής υγιεινής βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, σε αντίθεση με την ύφεση των προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ICAP, μικρές αυξομειώσεις παρουσιάζει ο συνολικός όγκος της εγχώριας κατανάλωσης τελικών προϊόντων χαρτιού tissue τα τελευταία έτη (2015/2014: 1,3%).

Η εισαγωγική διείσδυση στον κλάδο εκτιμάται περίπου στο 16%, ενώ ετήσιες διακυμάνσεις παρατηρούνται και στο μέγεθος της εγχώριας κατανάλωσης ειδών ατομικής υγιεινής, ανάλογα με την κατηγορία του προϊόντος.

Η πορεία του κλάδου στην ελληνική αγορά

Στον κλάδο των χαρτικών καθαριότητας και ατομικής υγιεινής δραστηριοποιούνται λίγες μεγάλες καθετοποιημένες μονάδες, οι οποίες παράγουν ανεπεξέργαστο χαρτί tissue, μέρος του οποίου μεταποιούν σε τελικά προϊόντα, ενώ το υπόλοιπο το διαθέτουν σε τρίτους (επεξεργαστές).

Περιορισμένος είναι ο αριθμός επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα είδη ατομικής υγιεινής καθώς οι περισσότερες δραστηριοποιούνται στον εισαγωγικό τομέα.

Αντίθετα, αρκετές είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες ασχολούνται μόνο με την επεξεργασία χαρτιού tissue, για την παραγωγή τελικών προϊόντων οικιακής – επαγγελματικής χρήσης (χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες κλπ).

Από το 2010 παρατηρείται κάμψη της εγχώριας παραγωγής ανεπεξέργαστου χαρτιού tissue. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν καθοριστικά ορισμένες παραγωγικές μονάδες, οι οποίες διέκοψαν την παραγωγικής τους δραστηριότητα και αδράνησαν. Πλέον, η ζήτηση για ανεπεξέργαστο χαρτί καλύπτεται σε αξιόλογο βαθμό και από εισαγωγές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εγχώρια παραγωγή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης χαρτιού στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, η εισαγωγική διείσδυση ενισχύθηκε σημαντικά την τελευταία πενταετία.

Μικρός μόνο αριθμός χαρτοβιομηχανιών διαθέτει γραμμή παραγωγής πρωτογενούς (ανεπεξέργαστου) χαρτιού tissue, ενώ πολύ περισσότερες είναι οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την επεξεργασία για παραγωγή τελικών προϊόντων χαρτιού και ειδών ατομικής υγιεινής.

Οικονομικές επιδόσεις του κλάδου

Από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 21 παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου με δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για τη διετία 2014/2015, προκύπτουν τα εξής:

Οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκαν κατά 7,2% το 2015, σε σχέση με το 2014, ενώ τα μικτά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 8,2% την ίδια περίοδο. Τα λειτουργικά αποτελέσματα κατέγραψαν μικρή αύξηση (1,3%) ενώ αντίστοιχα κινήθηκαν και τα κέρδη προ φόρου (1,4%). Από τις 21 επιχειρήσεις, οι 16 ήταν κερδοφόρες το 2015, έναντι 18 εταιρειών το 2014.