Μένοντας πάντα πιστοί στις αξίες μας, έχουμε καταφέρει να «χτίσουμε» σχέσεις εμπιστοσύνης με κάθε πελάτη μας ξεχωριστά. Αφουγκραζόμαστε την αγορά και αναζητάμε λύσεις από κοινού με τους πελάτες – συνεργάτες μας.

 

Της Μαρίας Γεωργιάδου

Πρωτοπόρος στον τομέα των παιχνιδιών

Η εταιρεία ΤΣΟΥΔΗΣ Ε. & ΣΙΑ Ε.Ε. δραστηριοποιείται κυρίως στη χονδρική πώληση παιχνιδιών και τυχερής σακούλας. Με τον εμπορικό τίτλο «MADMAX», την εταιρεία χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων, η γρήγορη εξυπηρέτηση, η διαρκώς ανανεωνόμενη γκάμα και η ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμολογιακή πολιτική. Ο κ. Μάκης Τσούδης μας μιλάει για τον χώρο των παιχνιδιών και για τα επόμενα σχέδια της «MADMAX».

Ξεκινήσατε την πορεία σας το 1989. Πώς σκεφτήκατε να ασχοληθείτε με τον συγκεκριμένο χώρο και ποιά ήταν τα πρώτα σας βήματα;

Η αγάπη προς τα παιδιά, καθώς και η οικογενειακή παράδοση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, καθόρισαν τις επιλογές μου από πολύ νεαρή ηλικία. Σ’ ένα επαγγελματικό ταξίδι μου στην Ιταλία το 1989, ο χώρος του παιχνιδιού ξεδιπλώθηκε μπροστά μου. Γοητεύτηκα, ενθουσιάστηκα και αποφάσισα δειλά-δειλά να κάνω τις πρώτες εισαγωγές μου. Μέσα σε δύο χρόνια το παιχνίδι αντικατέστησε τα προϋπάρχοντα προϊόντα στο μικρό μαγαζί που στεγαζόταν τότε η επιχείρηση που είχα μαζί με την αδερλφή μου στο κέντρο της Αθήνας.

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η εξέλιξή σας;

Στην αρχή της δεκαετίας του ΄90 η εμφάνιση των μεγάλων αλυσίδων πώλησης παιχνιδιών εκτόπισε τα μικρά συνοικιακά και μεσαία καταστήματα, που αποτελούσαν τους πελάτες μας. Η αγορά του παιχνιδιού άλλαζε μορφή και η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα έγινε επιτακτική. Η νέα πραγματικότητα άφησε ελεύθερο χώρο σε πολλά σημεία μικρής λιανικής πώλησης, τα οποία ως τότε δεν διέθεταν παιχνίδια στην γκάμα τους. Εμείς, προσβλέποντας στην αυθόρμητη πώληση, διακρίναμε αυτή τη δυναμική και την αξιοποιήσαμε.

Πείσαμε τους ιδιοκτήτες μικρών σημείων λιανικής (περίπτερα, μίνι-μάρκετ, τουριστικά καταστήματα) να εντάξουν το παιχνίδι στα προϊόντα τους, δίνοντάς τους ικανοποιητικές κερδοφορίες και όπως έδειξε τελικά ο χρόνος, υψηλές πωλήσεις. Στόχος μας είναι να κάνουμε τη διαδικασία προσιτή και εύκολη. Το παιχνίδι να φτάνει σε κάθε γειτονιά, ανανεωμένο και οικονομικό.

Προσπαθούμε να κατανοούμε τα προβλήματά τους. Φροντίζουμε να τηρούμε τις συμφωνίες μας. Αφουγκραζόμαστε την αγορά και αναζητάμε λύσεις από κοινού με τους πελάτες – συνεργάτες μας. Αυτό έχει εκτιμηθεί νομίζω.

Ποιά είναι τα προβλήματα του χώρου σας και πως τα αντιμετωπίζετε;

Τα προβλήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας. Στην επιχειρηματική μου καριέρα υπήρχαν καλές και κακές συγκυρίες. Η εστίαση και προσήλωση στους στόχους μου ήταν το «μότο» μου για ν’ ανταπεξέλθω στις δεύτερες.

Η δυναμική της αγοράς έχει την ιδιότητα να αλλάζει συνεχώς και μια κακή συγκυρία μπορεί εν δυνάμει να εξελιχθεί σε ευκαιρία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στο χώρο μας είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Η κακή εμπορική τακτική που δεν προσφέρει έργο σε κανέναν – ούτε στην αγορά, ούτε στους καταναλωτές – και δρα σχεδόν πάντα εις βάρος της ποιότητας των προϊόντων.

Είναι κάτι που ποτέ δεν ενστερνίστηκα και δεν θέλησα να αποδεχτώ. Είναι επιλογή μας η προσήλωση στον στόχο που θέλουμε να επιτύχουμε και η στάση μας αυτή σχεδόν πάντα μας δικαιώνει. Στον υγιή ανταγωνισμό δεν ανησυχώ. Το αντίθετο μάλιστα. Αποτελεί για μένα ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας.

Ποιοί είναι οι λόγοι που σας εμπιστεύονται μέχρι σήμερα οι πελάτες σας;

Η σταθερή πορεία, η ποιότητα, η καλή σχέση τιμής-ποιότητας, η κερδοφορία των πελατών μας. Πάνω απ’ όλα όμως για εμάς το χρήμα του μέλλοντος είναι η εμπιστοσύνη. Χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας. Προσπαθούμε να κατανοούμε τα προβλήματά τους. Φροντίζουμε να τηρούμε τις συμφωνίες μας. Αφουγκραζόμαστε την αγορά και αναζητάμε λύσεις από κοινού με τους πελάτες – συνεργάτες μας. Αυτό έχει εκτιμηθεί νομίζω.

 

Ποιό είναι το εύρος των προϊόντων σας; Τι μπορεί να βρει κάποιος στην εταιρεία σας;

Θα ξεκινήσουμε με το μικρό παιχνίδι σε όλες του τις μορφές. Φιγούρες, συλλογές, παιχνίδια με κάρτες, τυχερές σακούλες για παιδιά ηλικίας από τεσσάρων, έως μάξιμουμ δώδεκα χρονών. Τα τελευταία έξι χρόνια μετά τη συνέργεια της εταιρείας μας με τον κ. Νομικό, ο οποίος μετέφερε την μεγάλη εμπειρία του στο χώρο των ζαχαρωδών, η γκάμα των προϊόντων μας αυξήθηκε και πλούτισε σε ποιότητα και ιδέες.

Σήμερα, αντιπροσωπεύουμε μεγάλους παραγωγούς της Ευρώπης στο χώρο της σοκολάτας και των ζαχαρωδών (Dolci-Preziosi, Messori, Extreme) και πλέον έχουμε καταφέρει να ικανοποιούμε πολλαπλά τις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών.

Το δίκτυο διανομής σας καλύπτει όλη την Ελλάδα;

Το δίκτυο διανομής καλύπτει όλο το νομό Αττικής, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Εύβοια και τις κοντινές Κυκλάδες. Από εκεί και πέρα, η διανομή μας σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται μέσω ειδικών συνεργατών, που έχουμε σε κάθε νομό.

Κάθε πότε ανανεώνετε την γκάμα των προϊόντων σας;

Θέλουμε να υπάρχει μια συνεχής ανανέωση της γκάμας των παιχνιδιών. Έτσι, παραλαμβάνουμε καινούργια πράγματα κάθε εβδομάδα, προσπαθώντας να διατηρούμε αμείωτο το ενδιαφέρον. Όσον αφορά τα ζαχαρώδη, η ανανέωση γίνεται με γνώμονα τον έλεγχο και την ποιότητα, στα οποία δίνουμε μεγάλη βαρύτητα. Περνούν όλα τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία στάδια ελέγχου που αφορούν ΙSO, έλεγχο των Ε, HASP, και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για να επιβεβαιώνεται η ασφαλής κατανάλωση.

Πώς επιλέγετε τι θα προσφέρετε στο καταναλωτικό κοινό;

Ενστικτωδώς. Υπάρχουν πληροφορίες που προέρχονται από το δίκτυο των συνεργατών και των πελατών μας, καθώς και νέες ιδέες που αποκομίζουμε από τα ταξίδια μας στο εξωτερικό. Συγκεντρώνονται όλα αυτά και οι τελικές επιλογές σφραγίζονται από την πολύχρονη εμπειρία μας και φιλτράρονται από το ένστικτό μου, το οποίο όσο και αν φαίνεται ανορθόδοξο τις καθορίζει.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Τα άμεσα σχέδια μας είναι να επεκτείνουμε το δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα. Σε επόμενη φάση θέλουμε να επεκταθούμε σε εξαγωγές κάποιων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;

Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με ανθρώπους ικανούς, που τους έχω αγαπήσει και θαυμάσει, και που ο καθένας στο χώρο του ξεχωριστά μου δίνει το έναυσμα να οραματιστώ απέναντι σε αυτό που κάνω. Νιώθω να παίρνω έμπνευση από τους συνεργάτες μου. Νιώθω κοντά στους εργαζόμενούς μου και εκείνοι μου το ανταποδίδουν με την απόδοση, το ενδιαφέρον και την εργατικότητά τους.

Τέλος, ας προσπαθήσουμε όλοι δουλεύοντας και όχι φλυαρώντας και γκρινιάζοντας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει.

 

INFO POINT

ΤΣΟΥΔΗΣ Ε. & ΣΙΑ Ε.Ε.

Διακριτικός Τίτλος: MADMAX

Έδρα: Σωκράτους 18 ΤΚ: 10552, Αττική

Τηλέφωνο: 210. 52.32.877

FAX: 210.52.32.536

E-mail: tsoudis@gmail.com

Website: www.madmax.gr