Αμόργιον Το πρώτο ρακόμελο της Ελλάδας

Η εταιρεία Αμόργιον ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που αποφάσισε να μετατρέψει την παραδοσιακή συνταγή του ρακόμελου, σε ένα εμφιαλωμένο ποτό υψηλών προδιαγραφών. Λίγα χρόνια αργότερα, το ρακόμελο Αμόργιον έχει καταφέρει να «κερδίσει» την εγχώρια, αλλά και τις διεθνείς αγορές, με την εταιρεία του κ. Αντώνη Βεκρή να επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες ποτών, εστιάζοντας πάντα στην ποιότητα και την καινοτομία.

Του Βάιου Τασούλα

Παρά τις αντιξοότητες της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, η εταιρεία Αμόργιον έχει καταφέρει να καθιερώσει το Αμόργιον Ρακόμελο σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Κύπρο), ενισχύοντας πλέον το χαρτοφυλάκιό της και με πλήθος νέων προϊόντων, ιδανικών και για τη μικρή λιανική.

Όπως εξηγεί στη συνέντευξή του στο περιοδικό μας, ο ιδρυτής της εταιρείας, κ. Αντώνης Βεκρής, η επιτυχία της Αμόργιον οφείλεται στην ποιότητα και τη μοναδικότητα των προϊόντων που προσφέρει στον τελικό καταναλωτή.

Μini Μarket: Πείτε μας δυο λόγια για την εταιρεία Αμόργιον. Πώς ξεκίνησε και πού βρίσκεται σήμερα;

Αμόργιον Το πρώτο ρακόμελο της ΕλλάδαςΑντώνης Βεκρής: Το έτος 2000, ξεκίνησα να φτιάχνω το ποτό Αμόργιον Ρακόμελο, εμπνευσμένος από το βραστάρι που πίναμε στο νησί, όταν πονούσε ο λαιμός μας και το οποίο είναι γνωστό και ως «ψημένη». Μετά από πολλές διαφορετικές συνταγές, παρασκευάσαμε το ποτό Αμόργιον Ρακόμελο και όποιος το δοκίμαζε, ενθουσιαζόταν από τη μοναδική του γεύση. Μετά από αυτή την ανταπόκριση, το έτος 2003 ιδρύσαμε την ποτοποιία Αμοργός, για να παρασκευάζουμε το ποτό Αμόργιον.

Η δύναμη των ποτών μας είναι η μεθυστική γεύση τους. Όλα τα προϊόντα μας είναι ποιοτικά και πολύ εύγευστα και αρέσουν σε όποιον τα δοκιμάσει.

Στη διεθνή έκθεση ποτών του 2004, όπου παρουσιάσαμε το ρακόμελό μας, όλος ο κόσμος που το δοκίμασε, ενθουσιάστηκε από τη μοναδική του γεύση. Λάβαμε πληθώρα παραγγελιών από όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα από την Κρήτη, αφού μέχρι τότε, δεν υπήρχε ρακόμελο εμφιαλωμένο. Σε αυτό το σημείο να σημειώσω, ότι το πρώτο ποτό ρακόμελο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ήταν το Αμόργιον και επίσης, επειδή όλα τα είχαμε προβλέψει, κατοχυρώσαμε το ποτό μας με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, έτσι ώστε να μην μπορεί άλλος ποτοποιός να παρασκευάσει ποτό από τσικουδιά-τσίπουρο-ρακή, με μέλι και βότανα.

Κατοχυρώσαμε επίσης το όνομα ρακόμελο στο Υπουργείο Ανάπτυξης, έτσι ώστε να μην μπορούν άλλοι να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη λέξη. Μετά την τεράστια επιτυχία του, όμως, άρχισαν και άλλοι ποτοποιοί αλλά και ιδιώτες, είτε νόμιμα είτε παράνομα, να φτιάχνουν κακέκτυπα του ποτού μας και να τα διαθέτουν στην αγορά παράνομα, χωρίς την έγκριση του Γενικού Χημείου του κράτους για την ποιότητα και χωρίς να πληρώνονται οι φόροι οινοπνεύματος.

Αμόργιον Το πρώτο ρακόμελο της Ελλάδας

Η απάντηση του κράτους στα παράπονά μας πως, αν και έχουμε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, δεν είμαστε προστατευμένοι, ήταν να κάνουμε εμείς αγωγή σε οποίον μας αντιγράφει. Εμείς βέβαια, δεν συμφωνούμε με αυτή τη λογική, να γίνουμε δηλαδή «ρουφιάνοι» και δεν κάναμε τίποτα. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε και άλλα ποτά, καθώς επίσης και κρασιά και γλυκά και να ανταγωνιστούμε την αγορά με ποιοτικά προϊόντα και με όσο μπορούμε πιο καλές τιμές.

Μ.Μ.: Η εταιρεία σας διαθέτει πλέον μία μεγάλη γκάμα προϊόντων. Ποιες είναι οι νέες προτάσεις για την αγορά;

Α.Β.: Τα νέα ποτά που παρασκευάζουμε είναι η Μεκίλα καθώς και το Φραγκοσυκόμελο από φραγκόσυκα, το πότο ψημένη προς τιμήν του νησιού μας, της Αμοργού, το οινόμελο Μελίκρατον που εμπνευστήκαμε από τους αρχαίους Έλληνες, η βιολογική τσικουδιά, το βιολογικό ρακόμελο, το Ούζομερακλίδικο και τα κρασιά Κυκλαδίτικος, Θαλασσινός Μπρούσκος, Χρυσαφένιος, Νησιωτοπούλα, ο Αυθεντικός και το Θεσπέσιον. Επίσης παρασκευάζουμε παστέλια με Αμοργιανή συνταγή, με 100% μέλι, χωρίς ζάχαρη και χωρίς συντηρητικά. Λουκούμια με ρακόμελο, ψημένη, ρόδι και τριαντάφυλλο, ενώ όλα τα κρασιά μας είναι βιολογικά και η εταιρεία μας είναι πιστοποιημένη με ISO 22000.