Ελληνικός καρπός

Η εταιρεία «Ελληνικός καρπός» έκανε τα πρώτα βήματά της στην αγορά, ψήνοντας φιστίκια από τα χωράφια της Αμμουδιάς Σερρών σε έναν μικρό οικογενειακό φούρνο. Μέσα σε λίγα χρόνια, όμως, κατάφερε να εκσυγχρονιστεί, να προσφέρει στον Έλληνα και ξένο καταναλωτή καινοτόμα προϊόντα, αλλά και να δώσει μια διαφορετική διάσταση στο φιστικοβούτυρο.

Της Ελένης Σαραντάκη

Κι όλα αυτά, εστιάζοντας σταθερά από το 2000 μέχρι και σήμερα στην αναβίωση της παραδοσιακής καλλιέργειας της αραχίδας στην περιοχή της Αμμουδιάς Σερρών. Σε συνεργασία με τους αγρότες, πέτυχε να επαναφέρει σε σημαντικό βαθμό την καλλιέργεια του αράπικου φιστικιού, όπως είναι ευρέως γνωστό, και να φτάσει πλέον στο επίπεδο να επεξεργάζεται χιλιάδες τόνους φιστικιού με ανοδικές τάσεις κάθε χρόνο. Διευρύνοντας, παράλληλα, συνεχώς την γκάμα των προϊόντων με καινοτόμες προτάσεις, που εξασφαλίζουν μάλιστα και σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Για τα χαρακτηριστικά των προϊόντων της οικογενειακής μονάδας παραγωγής ξηρών καρπών και επεξεργασίας φιστικιού «Ελληνικός Καρπός», τις εξαγωγικές της δραστηριότητες και τη διάθεση των προϊόντων στο κανάλι της λιανικής μίλησε στο περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Aναστάσιος Αγριανίδης.

Ελληνικός καρπόςMini Market: Πείτε μας δύο λόγια για την «Ελληνικός Καρπός».
Αναστάσιος Αγριανίδης: Η επιχείρησή μας είναι μία σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας φιστικιού και παραγωγής φιστικοβούτυρου, που επεξεργάζεται πάνω από 1.500 τόνους φιστικιού τον χρόνο, από παραγωγούς του νομού Σερρών. Προσπαθούμε συνεχώς να αναπτύσσουμε την γκάμα των προϊόντων μας και έχουμε δώσει βάση στις εξαγωγικές μας δραστηριότητες, αφού τα προϊόντα μας εξάγονται σε 12 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Πολωνία και το Μπαχρέιν. Είμαστε παρόντες στον κλάδο πάνω από 70 χρόνια και ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί τα προϊόντα μας σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και delicatessen.

M.M.: Η «Ελληνικός Καρπός» ενισχύει διαρκώς την γκάμα των προϊόντων της. Ποια προϊόντα σας είναι διαθέσιμα για το κανάλι της μικρής λιανικής;
Α.Α.: Η εταιρεία μας δίνει έμφαση στην παραγωγή φιστικοβούτυρου, στις μπάρες, στο παστέλι και στο ταχίνι, ενώ το χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει και άλλα είδη. Η γκάμα μας είναι ευρεία, αφού το φιστικοβούτυρο διατίθεται σε 5 διαφορετικούς τύπους και μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί είτε στην απλή του μορφή είτε εμπλουτισμένο με μέλι, πραλίνα ή με κομμάτια φιστικιού και καραμέλας. Οι μπάρες μας κυκλοφορούν με γεύση φιστικοβούτυρου, φρούτα του δάσους και σοκολάτα με καρύδα, και αποτελούν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά και, φυσικά, αρκετά χορταστικά, που μπορούν να καλύψουν ένα ημερήσιο γεύμα. Το ταχίνι μας διακρίνεται σε λευκό, ολικής και κακάο. Ο ενδιαφερόμενος επίσης μπορεί να προμηθευτεί και παστέλι φιστικοβούτυρου. Τα προϊόντα «Ελληνικός Καρπός» είναι διαθέσιμα στα σημεία πώλησης της μικρής λιανικής, αφού έχουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών πανελλαδικώς. Είναι ένα κανάλι που ενδιαφέρει πολύ την εταιρεία μας και έχει πολλές δυνατότητες.

Ελληνικός καρπόςM.M.: Επίσης, τόσο τα προϊόντα σας όσο και εσείς προσωπικά έχετε κερδίσει διακρίσεις. Πείτε μας λίγα λόγια για τις βραβεύσεις.
Α.Α.: Τα προϊόντα μας έχουν τιμηθεί με διακρίσεις και έχουν ξεχωρίσει σε διεθνείς διαγωνισμούς. Για παράδειγμα, το φιστικοβούτυρο 100% έχει λάβει 2 χρυσά βραβεία από το International Taste & Quality Institute, που είναι ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς που έχει ως στόχο τη δοκιμή και την προώθηση τροφίμων και ποτών ανώτερης γεύσης από ολόκληρο τον κόσμο. Με έδρα τις Βρυξέλλες, τα προϊόντα δοκιμάζονται από μεγάλες επιτροπές κριτών διαφορετικών εθνικοτήτων, αξιολογούνται για τις ιδιότητές τους και βαθμολογούνται από τους ειδικούς.

Επίσης, το φιστικοβούτυρο με μέλι και το φιστικοβούτυρο με κομμάτια φιστικιού και καραμέλας έλαβαν από 1 χρυσό βραβείο στα Great Taste Awards στο Λονδίνο, έναν διαγωνισμό που δίνει κύρος στα ελληνικά προϊόντα, καθώς αυτά βραβεύονται από αναγνωρισμένους κριτές γευσιγνωσίας με τη διαδικασία της τυφλής δοκιμής, κερδίζοντας, εκτός από το διακριτικό σήμα του διαγωνισμού, μια θέση στις διεθνείς αγορές. Εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις παίρνουν μέρος στις συγκεκριμένες διοργανώσεις και είναι πολύ σημαντικό για την εταιρεία μας το γεγονός ότι τιμήθηκε με αυτή την αναγνώριση.

Οι μπάρες μας κυκλοφορούν με γεύση φιστικοβούτυρου, φρούτα του δάσους και σοκολάτα με καρύδα, και αποτελούν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Παράλληλα, εγώ προσωπικά έχω τιμηθεί με τη διάκριση του «Νέου αγρότη της χρονιάς» για τη λειτουργία της επιχείρησής μου. Τα βραβεία «Αγρότης της χρονιάς» απευθύνονται στο σύνολο των αγροτών και των ομάδων της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, που ξεχωρίζουν για την οργάνωση, την ποιότητα, τον επαγγελματισμό και την καινοτομία τους. Παράλληλα, όμως, εντοπίζουν, αξιολογούν και επιβραβεύουν προσπάθειες που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου τους και γενικότερα στην οικονομία της χώρας.