Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις για την πορεία της οικονομίας

Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις για την πορεία της οικονομίας. 

Ενισχυμένη παρουσιάζεται η εμπιστοσύνη των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων, εξαιτίας της πολιτικής σταθερότητας, της σχετικά αυξημένης εισροής ξένων επενδύσεων, της μείωσης της ανεργίας, της βελτίωσης των ισολογισμών των τραπεζών και της επιτυχούς επιστροφής του κράτους στις αγορές, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Global Capital Confidence Barometer της ΕΥ (Ernst & Young).

Πιο αναλυτικά, το 73% των Ελλήνων στελεχών εκφράζουν αισιοδοξία για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας μέσα στο 2020. Η αισιοδοξία των στελεχών ενισχύεται από την εμπιστοσύνη στα εγχώρια εταιρικά κέρδη και τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα της αγοράς, καθώς και την περιορισμένη αύξηση βασικών χρηματοοικονομικών δεικτών, όπως η κερδοφορία και τα κόστη. Τα στελέχη στην Ελλάδα εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς το 57% προβλέπουν μέτρια έως ισχυρή αύξηση των εσόδων, ενώ το 42% αναμένουν αύξηση των περιθωρίων κέρδους τους επόμενους 12 μήνες.

Παρά την εμπιστοσύνη τους στην αναπτυξιακή δυναμική της παγκόσμιας και της τοπικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, η πλειοψηφία (55%) των Ελλήνων στελεχών αναμένουν ότι θα υπάρξει οικονομική επιβράδυνση. Από αυτούς, το 77% εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί το 2021 ή νωρίτερα.

Ανησυχίες προκαλούν η γεωπολιτική και πολιτική αβεβαιότητα, καθώς και η αβεβαιότητα για το κανονιστικό περιβάλλον, παράλληλα με άλλα ζητήματα, όπως οι νέες περιβαλλοντικές πολιτικές. Οι πολιτικές αναταραχές των τελευταίων πέντε ετών, σε συνδυασμό με τις εντάσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τη γεωπολιτική και πολιτική αβεβαιότητα.