φεστιβαλ μελιου

Όλη η Ελλάδα στο πιο γλυκό Φεστιβάλ

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και τιμώμενη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ολοκληρώθηκε το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, που πραγματοποιήθηκε 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο κόσμος που παρευρέθηκε σε αυτήν τη γιορτή είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει εξαιρετικά σπάνιες ποικιλίες μελιού από όλες τις περιοχές της χώρας.

Της Ελένης Καραμπάτσου

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα. Αποτελεί τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας –μικρών παραγωγών, συνεταιρισμών και εμπόρων– και έναν άριστο τρόπο για την προβολή του ελληνικού μελιού.

Στα εγκαίνια του φεστιβάλ παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμων Ζαννετίδης και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος παρέλαβε και το βραβείο για την τιμώμενη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Περισσότεροι από 250 μικροί Έλληνες παραγωγοί παρουσίασαν τα προϊόντα τους και τις μοναδικές ποικιλίες μελιού, όπως πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, μέλι με superfooods (συνδυασμός τριών υπερτροφών υψηλής βιολογικής αξίας), μέλι Π.Ο.Π. Βυτίνας, μέλι από τη Χάλκη καθώς και τη νέα Χριστουγεννιάτικη γεύση, διαθέσιμη μόνο τον Δεκέμβριο, μέλι με καρύδια και γαρύφαλλο.

φεστιβαλ μελιουΣυναντήσαμε περίπτερα από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Από τα νησιά μας (Κάλυμνο, Ικαρία, Κέα, Τήνο, Άνδρο, Πάρο, Αμοργό, Ρόδο, Κάσο, Κίμωλο, Κάρπαθο, Κύθνο, Θάσο, Σάμο, Λέσβο) με πρωταγωνίστρια την Κρήτη, από την ηπειρωτική χώρα (Μάνη, Καρπενήσι, Σούλι, Έβρος, Τρίκαλα, Ροδόπη, Πιερία, Ιωάννινα), καθώς και από την Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Αχαΐα, Λακωνία, Κορινθία, Ηλεία).

Επίσης, οι επισκέπτες έμαθαν για τις θεραπευτικές ιδιότητες προϊόντων, όπως η γύρη και ο βασιλικός πολτός, ενώ είχαν την ευκαιρία να δουν ζωντανά τον τρόπο με τον οποίο αντλείται το δηλητήριο από το κεντρί της μέλισσας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Μάλιστα, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη διοργάνωση, γιατί εκτός του ότι γεύτηκαν σπάνια είδη μελιού, τους δόθηκε η δυνατότητα για μια πολύ καλή έρευνα αγοράς γύρω από το μέλι και τα προϊόντα του.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η προβολή και η προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης.
Παράλληλα, διεξήχθη το 8ο Μελισσοκομικό Συνέδριο, με τη συμμετοχή πλήθους επιστημόνων και φορέων, όπου συζητήθηκαν η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της μελισσοκομίας, τα προβλήματα του κλάδου αλλά και οι προοπτικές του.

Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η αγορά πλημμυρίζει από φθηνά μέλια που δεν έχουν καμιά σχέση με το ελληνικό μέλι κι ο αθέμιτος ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές.