«Φούσκα» τα κέρδη της Παπαστράτος από το IQOS

«Φούσκα» τα κέρδη της Παπαστράτος από το IQOS.

«Φούσκα» τα κέρδη της Παπαστράτος από το IQOS«Φούσκα» αποδείχθηκαν οι ειδήσεις που έκαναν λόγο για… εκτίναξη κερδών στην Παπαστράτος, μέσα από τις πωλήσεις του ΙQOS, για χάρη του οποίου, η εταιρεία άλλαξε δραστηριότητα, σταματώντας την παραγωγή κανονικών τσιγάρων.

Εν μέσω επένδυσης 300 εκατ. ευρώ, η γνωστή ελληνική εταιρεία, θυγατρική της PHI, προχώρησε εντός του 2018, στη μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο, σε μονάδα παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS, αντικαθιστώντας όλες τις γραμμές παραγωγής συμβατικών τσιγάρων.

Η είδηση λοιπόν, ότι τα κέρδη της «εκτοξεύθηκαν» σε σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, συνδέθηκε από πολλούς και στα… ΜΜΕ, με τις πωλήσεις των νέων προϊόντων, γεγονός που δεν έχει καμία βάση. Και αυτό γιατί όπως αποδείχθηκε και από την επίσημη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, «η αύξηση των καθαρών προ φόρων κερδών οφείλεται στην πώληση ποσοστού από τη συμμετοχή της «Παπαστράτος» στη ρωσική εταιρεία Philip Morris Sales & Marketing έναντι τιμήματος 240,37 εκατ. ευρώ σε συνδεδεμένη εταιρεία».

Αντιθέτως μάλιστα, η σταδιακή απόσυρση των παλαιών τσιγαροποιητικών μηχανών και η αντικατάστασή τους από τις νέες μηχανές παραγωγής των ράβδων καπνού είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγική ικανότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2017, κάτι που οδήγησε στην ελαφρά μείωση του κύκλου εργασιών της εταιρείας, στα 262,83 εκατ. ευρώ, έναντι 291,63 εκατ. ευρώ το 2016.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα κέρδη της εταιρείας, δεν έχουν καμία σχέση με τις πωλήσεις του IQOS στην Ελλάδα, η πορεία των οποίων θα εκτιμηθεί μελλοντικά, αν και τα πρώτα στοιχεία από τις διεθνείς πωλήσεις της PHI, μετά και την έναρξη της παραγωγής του προϊόντος στη χώρα μας, δείχνουν εντυπωσιακή άνοδο στους τζίρους.