Οι σακούλες στο «δρόμο» της οικολογίας. 

Το περιβαλλοντικό τέλος για τις σακούλες «άνοιξε» επιτέλους και τη συζήτηση για την οικολογική πλευρά του θέματος, το μέγεθος της ρύπανσης που προκαλούν, καθώς και τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν σήμερα στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, το minimarketmag.gr, επικοινώνησε και με εταιρείες που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη αγορά, προσφέροντας και λύσεις πολύ πιο οικολογικές.

Από την πρώτη ημέρα του 2018, σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, αφού με τη νέα ελληνική νομοθεσία, οι πλαστικές σακούλες στα σουπερμάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα άρχισαν να δίνονται με χρέωση 4 λεπτών του ευρώ συν ΦΠΑ, ως ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος. Το γεγονός έφερε αντιδράσεις κάθε είδους, όπως διαβάσατε και σε προηγούμενο τεύχος του περιοδικού Mini Market & Μικρή Λιανική. Η ερώτηση «θέλετε σακούλα;», έγινε η πιο συνηθισμένη τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ και άλλων καταστημάτων λιανικής, με πολλούς από αυτούς να αναγκάζονται να εξηγούν ειδικά στην αρχή, γιατί χρεώνουν κάτι που εδώ και δεκαετίες διατίθεντο δωρεάν.

Αρκετός ήταν και ο κόσμος που ήταν αντίθετος με το νέο αυτό, μέτρο κυρίως όμως λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στις ελληνικές αρχές, αφού όπως αποδεικνύεται και από τα δεκάδες poll που διεξάγονται στο διαδίκτυο και τα social media, η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ της μείωσης ή και της εξάλειψης της πλαστικής σακούλας. Κι αυτό γιατί λίγο ή πολύ, όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία για το περιβάλλον, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα πλαστικά, που ειδικά στην Ελλάδα, μπορεί να παρατηρήσει κανείς και ιδίοις όμμασι, κάθε καλοκαίρι, σε θάλασσες και ακτές.

σακούλα10 λόγοι για την εξάλειψη της πλαστικής σακούλας

  1. Μια πλαστική σακούλα μπορεί να χρειαστεί έως και 1000 χρόνια (!) για να αποσυντεθεί. Σε ένα χώρο υγειονομικής ταφής όπου τα απορρίμματα είναι συμπιεσμένα και στερούνται οξυγόνο, είναι ακόμα πιο δύσκολο να βιοδασπαστεί η πλαστική σακούλα.
  2. Οι πλαστικές σακούλες δεν βιοδιασπούνται, αντίθετα γίνονται πολύ μικρά κομμάτια, δηλαδή πολυμερή τοξικά σωματίδια. Αυτό συμβαίνει κυρίως στον ωκεανό.
  3. Το κόστος για την ανακύκλωση πλαστικών σακουλών είναι μεγαλύτερο από την αξία τους, έτσι ώστε οι εταιρείες ανακύκλωσης δεν αναλαμβάνουν την ανακύκλωσή τους,  με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες απλά να πετιούνται με τα υπόλοιπα απορρίμματα.
  4. Ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί μεταξύ 350 και 500 ετησίως. (Ο μέσος Έλληνας 269, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. του 2010).
  5. Χάρη στο μικρό βάρος τους, οι πλαστικές τσάντες είναι πιθανότερο να πετάξουν μακριά από τους χώρους υγειονομικής ταφής και να βρεθούν σε δέντρα, παραλίες και στον ωκεανό.
  6. Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν πάνω από το 10% των ξεβρασμένων απορριμμάτων που  ρυπαίνουν τις ακτές.
  7. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, οι πεταμένες πλαστικές σακούλες έχουν βρεθεί ως τον μακρινό Βορρά, στον Αρκτικό Κύκλο και ως τον μακρινό νότο, στα Νησιά Φώκλαντ.
  8. Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο πουλιά και εκατό χιλιάδες χελώνες και άλλα θαλάσσια ζώα πεθαίνουν από την πείνα κάθε χρόνο, έπειτα από την κατάποση πλαστικών σακουλιών που μπλοκάρει το πεπτικό τους σύστημα.
  9. Οι πλαστικές σακούλες κατασκευάζονται από έντεκα πετρελαιοειδή προϊόντα και προϊόντα φυσικού αερίου, χρησιμοποιούν μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βοηθώντας τελικά στην αύξηση των τιμών των καυσίμων.
  10. Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες έρχονται σε όλα τα είδη των έξυπνων και μοντέρνων σχημάτων και εκτυπώσεων, κάνοντας τα ψώνια σας λίγο λιγότερο ρουτίνα και λίγο πιο διασκεδαστικά.

Λύσεις με πιο οικολογικές επιλογές

Αν και ο περισσότερος κόσμος συμφωνεί λοιπόν, με τη μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας, η απορία για τις συνέπειες από την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους, στην καθημερινότητα κάθε καταναλωτή, αλλά και στα καταστήματα που τις χρησιμοποιούν, διογκώθηκε. Λύσεις όμως υπάρχουν.

σακούλεςΓια τους καταναλωτές, οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, είναι η πιο έντονη τάση στην Ελλάδα, με πολλές εξ αυτών να πωλούνται και στα ίδια τα σούπερ μάρκετ. Κι όσον αφορά τους καταστηματάρχες όμως, ειδικά στα δίκτυα της μικρής λιανικής, όπως τα μίνι μάρκετ,  υπάρχουν πολύ πιο οικολογικές επιλογές. Εδώ και αρκετά χρόνια, πολλές εταιρείες που διαθέτουν σακούλες για τα συγκεκριμένα καταστήματα, έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και πιο «πράσινα» προϊόντα.

Οι βιολογικές ή βιοδιασπώμενες ή άλλου τύπου οικολογικές σακούλες υφίστανται ήδη και στην ελληνική αγορά, ακλουθώντας την παγκόσμια τάση για την προστασία του περιβάλλοντος. Από την επιβολή του φόρου και μετά όμως, έχουν αρχίσει να κερδίζουν όλο και περισσότερο τα «φώτα», με τη ζήτησή τους να αυξάνεται. Στο πλαίσιο αυτό, το minimarketmag.gr, επικοινώνησε ενδεικτικά, με δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, για περισσότερες πληροφορίες.