ιοβε χαμηλές προσδοκίες

Περαιτέρω εξασθένηση στις επιχειρηματικές προσδοκίες, με επιδείνωση στις τρέχουσες πωλήσεις, καταγράφει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, για το μήνα Μάρτιο του 2018.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο συνεχίζει να υποχωρεί και τον Μάρτιο, στις 94,9 (από 97,2) μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα πάντως σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (92,7 μον.).

Από τις κύριες μεταβλητές του δείκτη, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βαίνουν πιο αρνητικές, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους αποδυναμώνονται, με τον δείκτη εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων να σημειώνει επίσης οριακή μείωση.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις τους διατηρούν την αρνητική τους τάση, με τον σχετικό δείκτη να κινείται στις -9 (από -1) μονάδες και το 35% (από 37%) των επιχειρήσεων να δηλώνει αυξημένες πωλήσεις, έναντι ενός 44% (από 38%) που αναφέρει το αντίθετο. Οι αισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο παραμένουν στα ίδια περίπου επίπεδα (στις +18 από +19 μον. το ισοζύγιο), με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να υποδηλώνουν οριακή αποκλιμάκωση (+6 από +7 μον. ο δείκτης). Στις παραγγελίες προς προμηθευτές, καταγράφεται πάντως έντονη βελτίωση, καθώς το σχετικό ισοζύγιο, από τις +7 κινείται στις +17 μονάδες, όμως κατά δύο μονάδες υποχωρούν οι προβλέψεις για την απασχόληση (στις +11 μον. το ισοζύγιο). Τέλος, ως προς τις τιμές, το 89% των επιχειρήσεων αναμένει σταθερότητα.

Αρνητικές εκτιμήσεις και στην κατηγορία Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός

Αντίστοιχη είναι η «εικόνα» των προβλέψεων και στους περισσότερους επιμέρους δείκτες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός μειώνεται τον Μάρτιο στις 68,6 (από 73,7) μονάδες, σε πολύ χαμηλότερη επίδοση σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή (102,2 μον.). Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διευρύνονται, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -23 (από -8) μονάδες, αν και οι αρνητικές προβλέψεις για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου αμβλύνονται αρκετά, με το ισοζύγιό τους να φθάνει στις -7 (από -18) μονάδες. Στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, ο αντίστοιχος δείκτης υποδηλώνει κλιμάκωσή τους (+26 από +11 μον.), ενώ εξασθενεί ελαφρώς η αισιοδοξία στις προβλέψεις για παραγγελίες προς προμηθευτές (+16 από +21 μονάδες). Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης του κλάδου πάντως παραμένουν θετικές (+15 μον. ο δείκτης), ενώ οι τιμές κινούνται στη +1 (από -5) μονάδα.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ