Θανατηφόρο το άτμισμα για 18χρονο στο Βέλγιο

Κρατική «βόμβα» για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Μπαράζ αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόσφατη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, που απαγορεύει τη διάθεση όλων των υγρών αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη και τις πρώτες ύλες ιδιοκατασκευής υγρών αναπλήρωσης, σκορπίζοντας «πανικό» στα χιλιάδες εξειδικευμένα καταστήματα που εμπορεύονται ηλεκτρονικό τσιγάρο στη χώρα.

Με βάση την εγκύκλιο, στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνονται οι κατηγορίες των νέων προϊόντων καπνού, του ηλεκτρονικού τσιγάρου, των φυτικών προϊόντων για κάπνισμα, καθώς και κάθε προϊόντος που ομοιάζει με τα προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα του Ν. 4419/2016 αλλά δε μπορεί να υπαχθεί βάσει των ορισμών στις αντίστοιχες κατηγορίες (π.χ. ηλεκτρονικά πούρα άνευ νικοτίνης, ηλεκτρονικός ναργιλές άνευ νικοτίνης κλπ). Θεωρούνται νόμιμα μόνο στα TPD προϊόντα, δηλαδή τα νικοτινούχα υγρά αναπλήρωσης και τις νικοτινούχες βάσεις ιδιοκατασκευής (booster) και από δω και στο εξής όλα τα υγρά αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη, καθώς και τις πρώτες ύλες ιδιοκατασκευής υγρών αναπλήρωσης, δηλαδή αρώματα, γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, απιονισμένο νερό απαγορεύεται να πωλούνται στα καταστήματα Ηλεκτρονικού Τσιγάρου.

Οι Τελωνειακές Αρχές σε εφαρμογή των διατάξεων του Υπουργείου Υγείας, δεν δύνανται να επιτρέπουν τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων άνευ νικοτίνης.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η εν λόγω απαγόρευση αφορά στη διάθεση και κυκλοφορία των υγρών αναπλήρωσης άνευ νικοτίνης στην ελληνική αγορά και όχι σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. καθόσον πρόκειται για αμιγώς εθνική διάταξη, ενώ με τις διατάξεις της Οδηγίας 2104/40/ΕΕ έχουν καθοριστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κυκλοφορία στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. των υγρών αναπλήρωσης που περιέχουν νικοτίνη, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 2 της της Οδηγίας όπως ενσωματώθηκαν στο ν.4419/16.

Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει «θύελλα» εξελίξεων στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα, με το minimarketmag.gr να καταγράφει όλες τις αντιδράσεις για να σας μεταφέρει το «κλίμα». Μείνετε συντονισμένοι…