Με «όπλα» την παράδοση της Κέρκυρας, τα αγνά υλικά και την εστίαση στα υγιεινά προϊόντα, η εταιρεία Lazaris Distillery & Artisan Sweets ενισχύει διαρκώς τη θέση της στα ράφια των καταστημάτων της μικρής λιανικής, κερδίζοντας τόσο τους Έλληνες καταναλωτές, όσο και τις αγορές του εξωτερικού.

Του Στέλιου Ασλανίδη

Παραδοσιακά προϊόντα από την Κέρκυρα στα ελληνικά ράφια

Κερκυραϊκές μάντολες, χειροποίητο μαντολάτο, παραδοσιακή συκομαΐδα, λουκούμια που παράγονται με την παραδοσιακή τέχνη της λουκουμοποιίας, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και μια μεγάλη γκάμα από λικέρ, όπως το φημισμένο κουμ–κουάτ, είναι πλέον διαθέσιμα και στα μίνι μάρκετ, τα παντοπωλεία και τα ντελικατέσεν ολόκληρης της χώρας. Έχει φροντίσει γι’ αυτό η εταιρεία Lazaris Distillery & Artisan Sweets, η οποία έχει βαλθεί τα τελευταία χρόνια να «κατακτήσει» τα ράφια εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό, το περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» μίλησε με τον υπεύθυνο αυτής της προσπάθειας, Κωνσταντίνο Λάζαρη, για την ιστορία και την ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς και για τα ξεχωριστά προϊόντα που φέρνει στην αγορά.

Mini Market: Πείτε μας δύο λόγια για την Lazaris Distillery & Artisan Sweets.

Lazaris DistilleryΚωνσταντίνος Λάζαρης: Η ιστορία της εταιρείας μας έχει τις ρίζες της στο 1924. Ήταν τότε που το φημισμένο κουμ–κουάτ, το μικροσκοπικό εσπεριδοειδές με το υπέροχο άρωμα που κατάγεται από την Ασία, άρχισε να καλλιεργείται στο νησί της Κέρκυρας. Ξεκινώντας το 2005, η ομάδα της Lazaris Distillery & Artisan Sweets συνεχίζει με πάθος τη γαστρονομική παράδοση του νησιού, με στόχο τη μύηση του σύγχρονου, παγκόσμιου καταναλωτή στις αυθεντικές γεύσεις μιας άλλης εποχής.

M.M.: Τι περιλαμβάνει σήμερα η γκάμα των προϊόντων της εταιρείας σας;

Κ.Λ.: Τα προϊόντα μας αρχικά περιλαμβάνουν το φημισμένο λικέρ της Κέρκυρας κουμ–κουάτ, που παράγεται µε εκχύλιση του αρωματικού εσπεριδοειδούς σε αλκοόλ, και το ιταλικής καταγωγής λικέρ limoncello, διάφανο κι αρωματικό, προϊόν εκχύλισης φλούδας λεμονιού. Τελευταία, στην γκάμα των προϊόντων μας προστέθηκαν και τα λικέρ κρέμα, τα οποία με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους έχουν πλέον καθιερωθεί ως βασικό συστατικό πολλών κοκτέιλ, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Στα προϊόντα της αποσταγματο-ποιίας μας, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στα παραδοσιακά ελληνικά αποστάγματα, ούζο και τσίπουρο, που με την εξαιρετική τους ποιότητα και τα μοναδικά τους αρώματα έχουν γίνει ήδη αγαπητά τόσο από τους ντόπιους όσο κι από τους ξένους καταναλωτές.

Η ελκυστική συσκευασία, η ποικιλία των διαφορετικών γεύσεων κι η προσεγμένη σχέση ποιότητας και τιμής καθιστούν τα προϊόντα μας προσιτά στον καταναλωτή.

Η γκάμα των προϊόντων μας δεν σταματά εδώ. Στο εργαστήριο παραδοσιακών γλυκισμάτων μας παράγουμε τις κερκυραϊκές μάντολες και το χειροποίητο κι αγαπημένο σε όλους μαντολάτο, γνωστά στο νησί από την εποχή της Ενετοκρατίας. Τα λουκούμια Lazaris, που παράγονται με την παραδοσιακή τέχνη της λουκουμοποιίας, κι οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού, με τα πλούσια αρώματα και την εκρηκτική γεύση φρούτων, συμπληρώνουν επάξια τη γευστική παλέτα. Τέλος, η συκομαΐδα, κερκυραϊκό έδεσμα από πάστα αποξηραμένων σύκων, αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό αποσταγμάτων, όπως το τσίπουρο και το ούζο.

M.M.: Πόσο σημαντική είναι η συσκευασία των προϊόντων σας;

Κ.Λ.: Η εταιρεία Lazaris, από το ξεκίνημα της δραστηριοποίησής της στον χώρο της παραγωγής ποτών και παραδοσιακών γλυκισμάτων, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συσκευασία των προϊόντων της. Με αυτό τον τρόπο, έχουμε καταφέρει τα προϊόντα μας να φτάνουν στον τελικό καταναλωτή σε άριστη κατάσταση. Ταυτόχρονα, η προσεγμένη συσκευασία βοηθά και το κατάστημα πώλησης τόσο στην έκθεση όσο και στην πώληση των παραπάνω προϊόντων.

M.M.: Σε ποια είδη καταστημάτων απευθύνονται τα προϊόντα σας;

Κ.Λ.: Τα προϊόντα μας αφορούν κάβες, καταστήματα ξηρών καρπών κι αποξηραμένων φρούτων, καταστήματα delicatessen και παραδοσιακών προϊόντων, καθώς και περίπτερα, παντοπωλεία, μίνι μάρκετ και σούπερ μάρκετ.

M.M.: Ποια προϊόντα είναι διαθέσιμα για το κανάλι των μίνι μάρκετ και της μικρής λιανικής;

Κ.Λ.: Με βεβαιότητα μπορώ να σας πω ότι όλα τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα για τα μίνι μάρκετ και γενικά για την αγορά της μικρής λιανικής. Η ελκυστική συσκευασία, η ποικιλία των διαφορετικών γεύσεων κι η προσεγμένη σχέση ποιότητας και τιμής καθιστούν τα προϊόντα μας προσιτά στον καταναλωτή.

M.M.: Από πού προμηθεύεστε πρώτες ύλες και πού κατασκευάζονται τα προϊόντα σας;

Κ.Λ.: Τη βασική μας πρώτη ύλη, το κουμ–κουάτ, την αντλούμε από τα δέντρα της κερκυραϊκής υπαίθρου. Η παρασκευή των προϊόντων μας πραγματοποιείται στις ολοκαίνουργιες, ιδιόκτητες, σύγχρονες εγκαταστάσεις μας 4.500τ.μ., μια μονάδα πιστοποιημένη µε ISO 22000:2005. Ο χώρος παρασκευής των παραδοσιακών γλυκών και το εκθετήριο βρίσκονται στο ισόγειο, ενώ το αποστακτήριο στον α’ όροφο. Οι επισκέπτες μας, δοκιμάζοντας τα προϊόντα μας, μπορούν ταυτόχρονα να παρακολουθούν την παραγωγή και τυποποίησή τους.

M.M.: Σε ποιες περιοχές της χώρας διανέμονται σήμερα τα προϊόντα σας και με ποιον τρόπο; Έχετε επεκταθεί σε εξαγωγές εκτός Ελλάδος;

Κ.Λ.: Τα προϊόντα μας είναι ήδη διαθέσιμα ανά την Ελλάδα κι η ανάπτυξη του δικτύου σημείων πώλησης είναι συνεχής. Μάλιστα, αποστέλλουμε τα προϊόντα μας με δικά μας έξοδα, εντός 2–3 εργασίμων ημερών, κατευθείαν στο κατάστημα πώλησης. Παράλληλα, στην προσπάθεια της περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεών μας, είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με χονδρεμπόρους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τέλος, τα τελευταία χρόνια, έχουμε επεκταθεί και σε εξαγωγές σε χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Καναδάς, Ολλανδία κι Ισπανία, οι οποίες έχουν ήδη γνωρίσει τα προϊόντα Lazaris.

M.M.: Γιατί να προτιμήσει τα προϊόντα της εταιρείας σας, αρχικά ένας επαγγελματίας της αγοράς κι εν συνεχεία οι καταναλωτές;

Κ.Λ.: Τα προϊόντα Lazaris είναι ξεχωριστά, γιατί είναι χειροποίητα, δεν περιέχουν χημικά συντηρητικά, φτιάχνονται σε μικρές ποσότητες κι είναι υγιεινά, καθώς δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά. Το πάντρεμα της κερκυραϊκής παράδοσης και φινέτσας με τη σύγχρονη αισθητική και γαστρονομία καθιστούν τα προϊόντα μας ιδιαίτερα αγαπητά τόσο στους καταναλωτές όσο και στους επαγγελματίες της αγοράς.

M.M.: Πόσο δύσκολο είναι για μια μικρή ελληνική επιχείρηση να ανταπεξέλθει στην εγχώρια αγορά εν μέσω κρίσης;

Κ.Λ.: Είναι αλήθεια ότι δεν είναι πολύ εύκολο για μια μικρή ελληνική επιχείρηση να σταθεί στις συνθήκες της κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Όλες οι επιχειρήσεις καλούνται πλέον να πορευτούν σε ένα αναμορφωμένο τοπίο και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της αγοράς. Εμείς, με γνώμονα την άριστη ποιότητα και την υψηλή αισθητική, έχουμε στόχο την ανάδειξη της γαστρονομικής ιστορίας του νησιού, χρησιμοποιώντας καινοτόμες ιδέες, στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς σχέσης με τον καταναλωτή. Αυτά είναι και τα στοιχεία που μπορούν να καταστήσουν – κατά τη γνώμη μας– μια ελληνική επιχείρηση του σήμερα βιώσιμη, αναπτυσσόμενη κι ανταγωνιστική.

Lazaris Distillery & Artisan Sweets

Έδρα: Εθνική Αχιλλείου, Κέρκυρα, Τηλ: 26610 33400
Website: www.lazarisproducts.com