Νέες μειώσεις ΦΠΑ

Νέες μειώσεις ΦΠΑ. Ο υψηλός ΦΠΑ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «βαρίδια» για τους επαγγελματίες της μικρής λιανικής και παρότι πολλά είναι ακόμη τα προϊόντα με υψηλότατους φόρους, υπήρξε και νέα μείωση σε μία σειρά από κωδικούς στις κατηγορίες των αναψυκτικών και των ροφημάτων.

Του Στέλιου Ασλανίδη

Στο 13% αναψυκτικά και ροφήματα

O κλάδος των μίνι μάρκετ, των καταστημάτων ψιλικών και των περιπτέρων έχει ταλαιπωρηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια από φορολογίες κάθε είδους, αφού τόσο αυτές για την ίδια την επιχείρηση όσο και για τα προϊόντα στα ράφια είναι συχνά «ασήκωτες» για τον επαγγελματία της μικρής λιανικής. Από την περασμένη κιόλας χρονιά, όμως, έχουν αρχίσει να γίνονται κάποια «βήματα» προς την ελάφρυνση των επιχειρήσεων, ενώ περιορίστηκε ο ΦΠΑ και σε πολλούς κωδικούς των τροφίμων, των ποτών κι άλλων προϊόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα και στα μίνι μάρκετ να εμφανιστούν πιο ανταγωνιστικά στην αγορά, είτε προσφέροντας τη διαφορά στην τελική τιμή στους πελάτες τους, είτε αυξάνοντας το περιθώριο κέρδους τους για την «επιβίωσή» τους.

Από τον Ιούνιο του 2020 τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέοι συντελεστές του ΦΠΑ που αφορούν δεκάδες προϊόντα της μικρής λιανικής.

Τα προϊόντα με μειωμένο ΦΠΑ

Μετά από ένα πρώτο μεγάλο «κύμα» μειώσεων τον Μάιο του προηγούμενου έτους, οι αρμόδιες Αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα νέες μειώσεις ΦΠΑ σε μία σειρά από προϊόντα ψυγείου, τόσο στον τομέα της καφεστίασης όσο και σε αυτόν της λιανικής πώλησης, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ, τα περίπτερα κ.τ.λ.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέοι συντελεστές του ΦΠΑ που αφορούν δεκάδες προϊόντα κι υπηρεσίες. Όλες οι αλλαγές προβλέπονται στη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στα τέλη Μαΐου που εξειδικεύει τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση μετά την περίοδο της καραντίνας, λόγω του κορωνοϊού.

Μειωμένος ΦΠΑ στα ροφήματα του σούπερ μάρκετΝέες μειώσεις ΦΠΑ

Αναλυτικά, πρόκειται για τις κατηγορίες:

1. Νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • Τα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα.
  • Ποτά, όπως λεμονάδα, πορτοκαλάδα, λεμονίτα, βυσσινάδα, ποτά τύπου κόλα, γκαζόζα, ice-tea κ.λπ. Εδώ περιλαμβάνεται, επίσης, ο πάγος και το χιόνι.

2. Μη αλκοολούχα ποτά (αλκοόλ κάτω από 0,5% vol) που προορίζονται άμεσα, όπως παρουσιάζονται, για κατανάλωση, χωρίς περαιτέρω επεξεργασία. Εδώ ανήκει η μπίρα χωρίς αλκοόλη. Ωστόσο, η μπίρα με αλκοολικό βαθμό μεγαλύτερο του μηδενός έχει ΦΠΑ 24%.

3. Άλλα μη αλκοολούχα ποτά, όπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • Ο καφές έτοιμος προς πόση (π.χ. ελληνικός, φραπέ κ.λπ.), το τσάι έτοιμο προς πόση, άλλα αφεψήματα έτοιμα προς πόση (π.χ. χαμομήλι, μέντα, φασκόμηλο κ.λπ.), τα ποτά με βάση τη σόγια που χρησιμοποιούνται κυρίως ως υποκατάστατα του γάλακτος, άλλα υποκατάστατα του γάλακτος (π.χ. «γάλα» αμυγδάλου, ρυζιού, καρύδας, βρώμης, κάσιους κ.λπ.), οι φρουτοχυμοί και το νέκταρ χυμών (με προσθήκη νερού) κ.λπ.
  • Άλλα ποτά έτοιμα για κατανάλωση, όπως αυτά με βάση το γάλα και το κακάο (π.χ. σοκολατούχο γάλα).
  • Τονωτικά παρασκευάσματα που μπορούν να καταναλωθούν απευθείας ως ποτά, έστω κι αν λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες. Τα εν λόγω μη αλκοολούχα ποτά, που συχνά αναφέρονται ως συμπληρώματα διατροφής, είναι δυνατόν να παρασκευάζονται με βάση εκχυλίσματα φυτών και να περιέχουν πρόσθετες βιταμίνες ή/και μέταλλα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ισοτονικά πόσιμα παρασκευάσματα και τα ενεργειακά ποτά (π.χ. για τους αθλητές). Τα μη αλκοολούχα τονωτικά παρασκευάσματα που πρέπει να διαλυθούν προτού καταναλωθούν ως ποτά δεν περιλαμβάνονται στο παρόν κεφάλαιο κι υπάγονται γενικά στην κλάση 2106 του Δασμολογίου.
  • Το υγρό προϊόν που ονομάζεται στο εμπόριο «filled milk», εφόσον πρόκειται για ποτό έτοιμο για κατανάλωση. Βάση για την παρασκευή του εν λόγω προϊόντος (filled milk) είναι το αποκορυφωμένο γάλα ή η σκόνη αποκορυφωμένου γάλακτος στο οποίο προστίθενται εξευγενισμένα φυτικά λίπη ή έλαια σε ποσότητα σχεδόν ίση προς την ποσότητα του φυσικού λίπους που έχει αφαιρεθεί από το αρχικό πλήρες γάλα.
  • Πόσιμοι ηλεκτρολύτες, π.χ. υδατικό διάλυμα ηλεκτρολύτη, που διατίθεται για τη λιανική πώληση και περιέχει δεξτρόζη, φρουκτόζη, γεύσεις φρούτων, κιτρικό κάλιο, χλωριούχο νάτριο, χρωστική ουσία και νερό. Προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε δόσεις, χωρίς περαιτέρω προετοιμασία ή αραίωση, για τα μωρά και τα παιδιά, με σκοπό την αποκατάσταση υγρών και μετάλλων που χάθηκαν κατά τη διάρροια ή τον εμετό.
  • Ασπράδι αυγών που διατίθεται σε συσκευασίες λιανικής πώλησης, άμεσο προς πόση ως έχει.