Η διευκρίνιση της ΑΑΔΕ για τις υπόλοιπες συσκευασίες

Το νέο τέλος ανακύκλωσης, πάντως, αφορά προς το παρόν στα πλαστικά μπουκάλια υγρών και όχι σε όλα τα προϊόντα στα ράφια, σύμφωνα και με σχετική διευκρίνιση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Πιο συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ επισήμανε σχετικά τα εξής:

«Για λόγους ορθής εφαρμογής της επιβολής του τέλους ανακύκλωσης από 1ης Ιουνίου 2022 βάσει του άρθρου 80 του νόμου 4819/2021 (α) (σχετικό) σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
• Το τέλος ανακύκλωσης επιβάλλεται στα πλαστικά μπουκάλια υγρών (νερό, αναψυκτικά, γάλα, λάδι, σάλτσες, απορρυπαντικά κ.ά.), στα οποία εφαρμόζεται ετικέτα από πολυβινυλοχλωρίδιο PVC, που καλύπτει όλη την επιφάνεια της φιάλης (full sleeve). Τέτοιου τύπου συσκευασίες απαντώνται κυρίως σε ποτά αλλά όχι αποκλειστικά.
• Το τέλος ανακύκλωσης αφορά μόνο σε πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα PVC και σε όχι άλλα πλαστικά προϊόντα, ακόμα κι αν έχουν ετικέτα από PVC. Δεν επιβάλλεται σε μπουκάλια κατασκευασμένα από άλλα υλικά, όπως γυαλί.
• Το τέλος ανακύκλωσης δεν επιβάλλεται σε πλαστικά μπουκάλια που έχουν καψύλιο από PVC στο πώμα (για λόγους ασφαλείας).
• Η καταβολή του τέλους ανακύκλωσης επιβάλλεται στον τελικό καταναλωτή στο σημείο λιανικής πώλησης ανά τεμάχιο προϊόντος. Το τέλος ανακύκλωσης ορίζεται σε οκτώ (8) λεπτά προ ΦΠΑ.
Παράλληλα, οι παραγωγοί ή εισαγωγείς προϊόντων συσκευασμένων σε πλαστικά μπουκάλια, τα οποία φέρουν ετικέτα από PVC:
• καλούνται να ενημερώνουν τους φορείς πώλησης για τα ανωτέρω προϊόντα, προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο ορθά και να αποφευχθεί η σύγχυση των καταναλωτών σχετικά με τις ανακυκλώσιμες ή μη συσκευασίες.
• απαγορεύεται να θέτουν είτε επί της πλαστικής φιάλης είτε επί της ετικέτας σήμανση για δυνατότητα ανακύκλωσης της συσκευασίας. Οι συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου έχουν σκοπό την αύξηση της ευαισθητοποίησης του καταναλωτή, προκειμένου ο ίδιος να συμβάλλει μέσω των επιλογών του στην ανακύκλωση προς όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.»

ΣΕΦΥΜΕΝ: Δεν έχουν PVC τα εμφιαλωμένα νερά στην Ελλάδα

Η επιβολή του τέλους ανακύκλωσης στα μπουκάλια νερών δημιούργησε μία αναστάτωση στην αγορά και για το εμφιαλωμένο νερό. Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού (ΣΕΦΥΜΕΝ) εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού δεν επιβαρύνονται από το τέλος, αφού δεν περιλαμβάνουν πολυβινυλοχλωρίδιο. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΦΥΜΕΝ τόνισε τα εξής: «Σε συνέχεια της νέας Νομοθετικής διάταξης, ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού ενημερώνει τους καταναλωτές ότι κανένα προϊόν του κλάδου του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα και ειδικότερα των Εταιριών Μελών του ΣΕΦΥΜΕΝ δεν περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), σε κανένα υλικό συσκευασίας, φιάλη, ετικέτα, πώμα. Συνεπώς, δεν επιβαρύνεται με το τέλος ανακύκλωσης. Επίσης, ο ΣΕΦΥΜΕΝ επισημαίνει ότι το σύνολο των υλικών συσκευασίας, που χρησιμοποιούν οι Εταιρίες Μέλη του στο εμφιαλωμένο νερό, είναι πλήρως ανακυκλώσιμο».

Τι πρέπει να ξέρουν οι επαγγελματίες της μικρής λιανικής

Πιο ακριβά θα είναι τα προϊόντα με PVC στα ράφια της μικρής λιανικής.

Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχουν πλέον νέα δεδομένα για μία σειρά από προϊόντα που τοποθετούνται στα ράφια και τα ψυγεία της μικρής λιανικής. Η επιβολή του τέλους ανακύκλωσης όμως δεν αναμένεται να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα για τους επαγγελματίες των μίνι μάρκετ, των καταστημάτων ψιλικών και των περιπτέρων. Όπως εξήγησαν από τον ΕΟΑΝ στο περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική», το τέλος των 8 λεπτών αφορά στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα μπουκάλια. Είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν ότι περιέχουν PVC και να πληρώνουν το εν λόγω ποσό στο πλαίσιο των πωλήσεών του. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα θα διατίθενται πιο ακριβά στους επαγγελματίες της μικρής λιανικής, με την αύξηση να μην είναι λόγω… ανατιμήσεων, αλλά λόγω του πολυβινυλοχλωριδίου. Αντίστοιχα, προφανώς, και τα μίνι μάρκετ θα πρέπει να τα πουλάνε πιο ακριβά, με στόχο τον περιορισμό τους στα ράφια. Από εκεί και πέρα, οι επαγγελματίες της μικρής λιανικής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μπουκάλια με PVC θεωρούνται πιο επιβλαβή για το περιβάλλον και έτσι είναι πιθανό να αποθαρρύνουν μία μερίδα καταναλωτών που κάνει τις αγορές του με περιβαλλοντική συνείδηση, αναζητώντας «πράσινες» συσκευασίες. Η τοποθέτησή τους στα ράφια, πάντως, μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, με τις εταιρείες να είναι υποχρεωμένες για την αναγραφή της λέξης PVC στην ετικέτα και την καταβολή του τέλους ανακύκλωσης, αφού σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με πρόστιμα.