Οι «κυρίαρχες» εταιρείες του κλάδου

Τέσσερις είναι οι «κυρίαρχες» εταιρείες του κλάδου. H Barilla Hellas, η Eurimac, η Ήλιος και η Μέλισσα – Κίκιζας, καταλαμβάνουν το συντριπτικό μερίδιο στον εγχώριο κλάδο των ζυμαρικών. Οι 4 εταιρείες διαθέτουν επίσης μεγάλη ιστορία στην ελληνική αγορά, καθώς δραστηριοποιούνται πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, ενώ στο σύνολό τους, διαθέτουν εργοστάσια παραγωγής ζυμαρικών στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα.

Eurimac

Η Eurimac A.E. συγκαταλέγεται μέσα στις τρεις μεγαλύτερες σε μέγεθος εταιρείες παραγωγής ζυμαρικών στην Ελλάδα και είναι η πρώτη σε επίπεδο εξαγωγών. Διαθέτει κάθετη μονάδα παραγωγής με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, καθώς έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις για την πλήρη αυτοματοποίηση της παραγωγής και της συσκευασίας των ζυμαρικών, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του παραγωγικού κόστους. Το 2019 η εταιρεία και οι ιδρυτές της, γιορτάζουν τα 80 χρόνια παρουσίας τους στην ελληνική αγορά ζυμαρικών. Η οικογένεια Κωνσταντινίδη με ρίζες στη Σμύρνη, παραδίδει σιγά σιγά τα ηνία της εταιρείας στην 3η γενιά, με στόχο τη συνέχιση της πορείας της.

ζυμαρικά ΜακβελΗ εταιρεία ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΟΙΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΜΑΚΒΕΛ), μετονομάστηκεσε Eurimac τo 1996 για να ενισχύσει το διεθνή της χαρακτήρα, σηματοδοτώντας παράλληλα και τη μετάβαση στη νέα της φάση. Εγκαινιάζοντας πριν 22 χρόνια τη νέα παραγωγική μονάδα στο Κιλκίς, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στο χώρο της βιομηχανίας τροφίμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διατηρώντας την πρώτη θέση μεταξύ των Ελλήνων εξαγωγέων ζυμαρικών. Κύριο αντικείμενό της είναι η παραγωγή ζυμαρικών για τους περισσότερους Έλληνες λιανέμπορους (μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ). Με χαρακτηριστικά την τελευταίας τεχνολογίας παραγωγική διαδικασία, τα 100% ελληνικά σκληρά σιτάρια που αλέθονται στον ιδιόκτητο σιμιγδαλόμυλο της εταιρείας και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή των ζυμαρικών της, αλλά και τις αξίες της οικογένειας Κωνσταντινίδη, η Eurimac έχει επαναλανσάρει στην ελληνική αγορά το ιστορικό brand ΜΑΚΒΕΛ, με νέα χαρακτηριστικά και διάθεση να επικοινωνήσει με τους νέους ενημερωμένους καταναλωτές.

Μέλισσα – Κίκιζας

Η εταιρεία Μέλισσα – Κίκιζας γεννήθηκε το 1947 από το όραμα του Αλέξανδρου Κίκιζα να δημιουργήσει μια βιομηχανία τροφίμων, η οποία να αναδεικνύει τις πρώτες ύλες του τόπου μας, μετατρέποντάς τες σε προϊόντα υψηλής ποιότητας. Σήμερα, 6 δεκαετίες αργότερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας Κίκιζα ηγείται μίας από τις σημαντικότερες εταιρίες τροφίμων στην Ελλάδα, με παρουσία σε περισσότερες από 35 χώρες. Η παραγωγή ζυμαρικών και σιμιγδαλιού αποτελεί τη βασική δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απορροφά ετησίως 100.000 τόνους από τα άριστης ποιότητας ελληνικά σκληρά σιτάρια. Το καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου και μακαρονοποιείου στη Λάρισα, παράγει ετησίως περισσότερους από 50.000 τόνους ζυμαρικών, καθιστώντας τη βιομηχανία μία από τις μεγαλύτερες του είδους στην Ευρώπη. Η Μέλισσα – Κίκιζας έχει να επιδείξει σημαντική παρουσία και στην ευρωπαϊκή αγορά, στην οποία έχει ισχυροποιηθεί με την ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας Atlanta SA, μέσω της οποίας εξάγει μια σειρά ελληνικών προϊόντων στην πολωνική αγορά, όπως για παράδειγμα, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, ελιές, χαλβά και κρασιά. Οι βασικές μάρκες ζυμαρικών της εταιρείας είναι: η Μέλισσα και η Στέλλα, η σειρά εκλεκτών ζυμαρικών Primo Gusto, η θεσσαλική Deveta, η ιστορική Αβέζ και τα παραδοσιακά προϊόντα Βλάχα.