Η ακρίβεια των τελευταίων μηνών αποτελεί μια συνθήκη που δημιουργεί τεράστια ανησυχία σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, αφού και το μήνα Μάιο οι τιμές των τροφίμων βρέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, σημειώθηκε μικρή πτώση σε σχέση με το ρεκόρ του Μαρτίου, αφού ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) κινήθηκε κατά μέσο όρο στις 157,4 έναντι των 158,3.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι δείκτες τιμών στα γαλακτοκομικά, τη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια υποχώρησαν τον Μάιο, ο δείκτης του κρέατος όμως ανέβηκε σε ιστορικό υψηλό. Άνοδο 2,2% σημείωσε και ο δείκτης των δημητριακών, με τις τιμές του σιταριού να ανεβαίνουν κατά 56,2% σε ετήσια βάση. Κύριοι λόγοι, σύμφωνα με τον FAO, για την εκτίναξη των τιμών στο σιτάρι είναι η απαγόρευση εξαγωγών που ανακοίνωσε η Ινδία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.