Οι επιχειρήσεις του κλάδου

Ο επαγγελματίας, που ενδιαφέρεται να ενισχύσει την γκάμα των προϊόντων του καταστήματός του με vegan διατροφικές επιλογές, μπορεί να πραγματοποιήσει την έρευνά του για τους διαθέσιμους κωδικούς, απευθυνόμενος στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στην εγχώρια αγορά. Οι επιλογές είναι ήδη αρκετές και τα τελευταία χρόνια αυξάνονται διαρκώς. Ενδεικτικά παρουσιάζονται παρακάτω κάποιοι από τους «παίκτες» της αγοράς.

LEADER

Η Leader ξεκίνησε ως ατομική επιχείρηση το 1975 κι εξελίχθηκε με γοργό ρυθμό. Δραστηριοποιείται στους τομείς της αντιπροσώπευσης μεγάλων παραγωγών από 16 χώρες, της διανομής, της αποθήκευσης, καθώς και της τυποποίησης και συσκευασίας γαλακτοκομικών & τυροκομικών προϊόντων, δημιουργώντας παράλληλα και Private Label. Διαθέτει ευρεία συλλογή από εγχώρια και εισαγόμενα προϊόντα, όπως το φυτικό ρόφημα Alpro, και συνεργάζεται με μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές παραγωγικές εταιρείες, όπως οι DMK, MEGGLE, JANGAARD, BERGADER, για την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων της.

ΚΟΛΙΟΣ

Η εταιρεία Κολιός δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά από το 1948 και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες και πιο καλά εξοπλισμένες μονάδες παραγωγής τυριών στην Ευρώπη. Κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή τυριών στην Ελλάδα και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στις εξαγωγές Φέτας Π.Ο.Π. Στο χαρτοφυλάκιό της, πλέον, περιλαμβάνονται και vegan προϊόντα, όπως είναι το χορτοφαγικό τυρί του τοστ σε φέτες. Τα προϊόντα ΚΟΛΙΟΣ διανέμονται μέσα από το άρτια οργανωμένο δίκτυο διανομής της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα. H εταιρεία έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς πραγματοποιεί εξαγωγές σε πάνω από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

ΟΛΥΜΠΟΣ

Η γνωστή γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ ξεκίνησε τη δράση της το 1965 στη Λάρισα, συγκεντρώνοντας γάλα από τοπικούς κτηνοτρόφους, με φάρμες στις γύρω περιοχές. Μέχρι το 2000 δραστηριοποιούταν στην περιοχή της Θεσσαλίας, με μεγαλύτερη διανομή στην τοπική αγορά της Λάρισας. Από το 2001 άρχισε να διαθέτει τα προϊόντα της σε όλη την Ελλάδα. Το 2017, ακολουθώντας την παγκόσμια διατροφική τάση για πιο υγιεινές επιλογές, λάνσαρε στην ελληνική αγορά ροφήματα από ελληνικό αμύγδαλο, φιστίκι και καρύδι για όσους αποφεύγουν την κατανάλωση ζωικών τροφών ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

ΔΕΛΤΑ

Η εταιρεία Δέλτα ιδρύθηκε το 1952 και σήμερα, μέλος πια του ομίλου Vivartia, συνεργάζεται σταθερά με πάνω από 1.300 παραγωγούς γάλακτος, απορροφώντας το 25% της ελληνικής παραγωγής γάλακτος. Το χαρτοφυλάκιό της τα τελευταία χρόνια διευρύνθηκε με vegan προϊόντα, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στη σειρά 100% φυτικών ροφημάτων σε 5 γεύσεις, με λίγα λιπαρά και θερμίδες και με αντιοξειδωτική δράση, χωρίς προσθήκη χρωστικών ή συντηρητικών, εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνες, που βασίζονται σε ξηρούς καρπούς, όπως το αμύγδαλο και το φιστίκι.

COCA COLA 3Ε

Η Coca‑Cola 3Ε μετρά ήδη σχεδόν μισό αιώνα στην Ελλάδα. Το όνομά της συνδυάζει την ιστορία της Coca‑Cola, του πιο διάσημου αναψυκτικού στον κόσμο, και μιας ελληνικής βιομηχανίας που εδώ και 50 χρόνια δραστηριοποιείται στη χώρα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει «άνοιγμα» στο κανάλι της vegan διατροφής, λανσάροντας το AdeZ. Πρόκειται για ένα ρόφημα φυτικής προέλευσης, με θρεπτικές ιδιότητες, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με γλυκαντικό από το φυτό στέβια, που περιλαμβάνει μια πλούσια γευστική γκάμα με βάση το αμύγδαλο, την καρύδα και τη σόγια. Επιπλέον, όλα τα προϊόντα AdeΖ διατίθενται σε πρωτοποριακό 100% ανακυκλώσιμο μπουκάλι, Plant Bottle, φτιαγμένο μέχρι και 30% από φυτικά υλικά.

Twins Trade

H Τwins Trade είναι εταιρεία διανομών και πωλήσεων στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε από ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στον ευρύτερο χώρο των πωλήσεων. Μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να αποκτήσει και να διατηρήσει την εκτίμηση, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των πελατών και των προμηθευτών της. Η εταιρεία διαχειρίζεται ένα δίκτυο πωλήσεων και διανομής και αντιπροσωπεύει κυρίως ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή τροφίμων και ποτών. Ανάμεσα στα προϊόντα του χαρτοφυλακίου της υπάρχουν και αρκετά προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των vegan, μεταξύ των οποίων και τα νέα βιταμινούχα νερά, Oshee σε διάφορους κωδικούς.

GRANAROLO

Ο όμιλος Granarolo, αποκτώντας την πλειοψηφία των μετοχών της QBI τον Μάιο του 2017, συγκέντρωσε κάτω από μια ενιαία επιχειρηματική στέγη όλες τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, όπου δίνει το «παρών» για περισσότερα από 12 χρόνια. Η Granarolo Hellas προωθεί υψηλής ποιότητας ιταλικά προϊόντα διατροφής στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, που συνδυάζονται με τη παράδοση και την τεχνογνωσία του ομίλου.

ΒΙΟΑΓΡΟΣ

Η εταιρεία Βιοαγρός Α.Ε. ιδρύθηκε το 1990 κι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πρωτοπόρους ελληνικές εταιρείες βιολογικών τροφίμων, προσφέροντας στους καταναλωτές προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Διαθέτει τεχνογνωσία στον κλάδο των βιολογικών προϊόντων διατροφής κι εξελίσσεται συνεχώς στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις, η Βιοαγρός δίνει ιδιαίτερη βάση στην επιλογή πρώτων υλών και στον ποιοτικό έλεγχο. Στόχος είναι τα προϊόντα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής, να προσφέρουν φυσικά κι ευεργετικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των καταναλωτών. Η εταιρεία συνεργάζεται με όλα τα καταστήματα βιολογικών τροφίμων και με τις περισσότερες εθνικές και περιφερειακές αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ελλάδας. Εξάγει τα προϊόντα της σε επιλεγμένα καταστήματα στις ακόλουθες χώρες: Αγγλία, Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ισπανία, Κύπρο, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία.

ΑΤΛΑΝΤΑ

Η ΑΤΛΑΝΤΑ ΑΕ δραστηριοποιείται από το 1965, αντιπροσωπεύοντας και διανέμοντας εκλεκτά προϊόντα στην ελληνική αγορά. Η αυστηρή ποιοτική επιλογή προϊόντων αποτελεί πάγια φιλοσοφία της εταιρείας, ενώ η πλούσια και διαρκώς εμπλουτιζόμενη γκάμα των προϊόντων της καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Έλληνα καταναλωτή. Στο χαρτοφυλάκιο της Ατλάντα θα βρει κανείς κορυφαία brand της αγοράς, όπως τα Εδέμ, Asolo Dolce, Kellogg’s, Henkel, Pringles, V8 και πολλά ακόμη. Ανάμεσά τους δε και μία ευρεία γκάμα από προϊόντα vegan, ιδανικά γι’ αυτή την εξειδικευμένη ομάδα καταναλωτών.

ΒΙΟ-ΥΓΕΙΑ

Η ΒΙΟ-ΥΓΕΙΑ ιδρύθηκε το 2000, είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που ασχολήθηκαν με τα βιολογικά προϊόντα κι από τότε έχει επιτύχει να είναι πρωτοπόρος στην αγορά βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, ειδικά σε ό, τι αφορά τα προϊόντα ξηρού φορτίου. Συνεργάζεται με πάνω από 100 ξένες εταιρείες σε όλο τον κόσμο, εισάγοντας προϊόντα, κυρίως, από τη Γερμανία, το Περού, την Κεϋλάνη, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία. Εκτός αυτού, συνεργάζεται με πολλούς Έλληνες παραγωγούς, έχοντας πετύχει μια ποικιλία από περίπου 1.800 προϊόντα. Εκτός από τις ευρωπαϊκές μάρκες, η ΒΙΟ-ΥΓΕΙΑ έχει δημιουργήσει και 600 προϊόντα περίπου με το λογότυπο (private label) της εταιρείας, όπως είναι οι σειρές: Ola Bio για δημητριακά, άλευρα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και φρούτα, μούσλι, βότανα και μπαχαρικά, Pasta Μania για ζυμαρικά, Mega Foods για υπερτροφές, και προϊόντα από δίκοκκο σιτάρι, όπως άλευρα, ζυμαρικά, μπισκότα, νιφάδες, μούσλι. Τα προϊόντα της εταιρείας διατίθενται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, φαρμακεία, delicatessen και μικρές αγορές σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η εξαγωγική δραστηριότητά της έχει οργανωθεί σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο.

UPFIELD HELLAS

Η UPFIELD HELLAS περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό της vegan επιλογές, μέσω της πρόσφατης σειράς φυτικών ροφημάτων Βιτάμ. Ακολουθώντας τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις, λάνσαρε τρία 100% φυτικά ροφήματα που συμβαδίζουν με τις αξίες της ευεργετικής για τον οργανισμό φυτικής διατροφής. Πρόκειται για τα προϊόντα:

  • Βιτάμ Ρόφημα Σόγιας, που δίνει ενέργεια και βιταμίνες στο πρωινό ξεκίνημα, είναι πηγή φυτικής πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας κι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
  • Βιτάμ Ρόφημα Αμυγδάλου, που αποτελεί κατάλληλη επιλογή για όλες τις ώρες, με κύριο χαρακτηριστικό την απαλή γεύση αμυγδάλου. Συνδυάζει ποικιλία θρεπτικών συστατικών κι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
  • Βιτάμ Ρόφημα Φουντούκι και Κακάο, που συνδυάζει τη θρεπτική αξία του φουντουκιού με το άρωμα του κακάο.
ΒΙΟΦΡΕΣΚΟ

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μετά από 15 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, η εταιρεία μεταφέρθηκε στις νέες εγκαταστάσεις 2.000τ.μ., που περιλαμβάνουν ξεχωριστό τμήμα παραγωγής και συσκευασίας. Η Βιοφρέσκο στηρίζει την πολυετή συνεργασία της με κορυφαία brands βιολογικών προϊόντων διεθνώς αναγνωρισμένων οίκων του εξωτερικού, όπως οι HOLLE, CASTAGNO, MCLLOYDS, MOGLI, URTEKRAM, VOELKEL, NATURATA. Εισάγει κι εμπορεύεται τα προϊόντα σε αποκλειστικότητα πανελλαδικά. Επίσης, εμπορεύεται εγχώρια βιολογικά προϊόντα νωπών φρούτων και κηπευτικών, κρεάτων, ξηρών καρπών και κατεψυγμένων τροφίμων.