ΕΦΚΑ

Παράνομη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, ανατρέποντας ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα, αιφνιδιάζοντας τη κυβέρνηση, αλλά και τους δανειστές. Η απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, δημιουργεί σοβαρές αναταράξεις στον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Συγκεκριμένα η διάσκεψη ολομέλειας του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική:

α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

β) Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

ΕΣΕΕ: «Συνεχίστε να πληρώνετε»

Να παραμείνουν συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις καλούνται οι έμποροι από την ΕΣΕΕ μέχρι την έκδοση της επίσημης απόφασης του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ:

«Η ΕΣΕΕ οφείλει να περιμένει την επίσημη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα, ώστε να διαβάσει προσεκτικά το σκεπτικό της απόφασης που ενδέχεται να στοιχειοθετεί νέες ενστάσεις, ενώ μέχρι τότε συστήνει σε όλους τους εμπόρους να παραμείνουν συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις».

Προβληματισμό πάντως δημιουργεί το γεγονός, κατά την ΕΣΕΕ, ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να προσθέσει άλλο ένα πρόβλημα στην πορεία για την ομαλή ολοκλήρωση του μνημονίου. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει η συνομοσπονδία, παράγοντες των Βρυξελλών θεωρούν ότι η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει όπως στο παρελθόν, τον ίδιο δρόμο ανάλογων περιπτώσεων, επινοώντας δηλαδή αλλαγές για να καλύψει νομικά τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές νόμους και διατάξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2103259200