Η διαδικτυακή πλατφόρμα Wikifarmer φέρνει παραγωγούς από όλη την Ελλάδα κοντά σε κάθε μίνι μάρκετ, επιτρέποντάς τους να τοποθετήσουν στα ράφια τους μοναδικά προϊόντα στις καλύτερες δυνατές τιμές.

Του Βάιου Τασούλα

Συνδέει online προμηθευτές με μίνι μάρκετ

Tο διαδίκτυο έχει αλλάξει τις αγορές και στην Ελλάδα, με την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού να έχει οδηγήσει ακόμη περισσότερους Έλληνες στις online αγοραπωλησίες. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει δημιουργηθεί και μία πλατφόρμα που αφορά ειδικά τα μίνι μάρκετ και τα καταστήματα της μικρής λιανικής, καθώς φροντίζει για την εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση προϊόντων στα ράφια τους.Πρόκειται για το Wikifarmer, το οποίο και  συνεργάζεται με χιλιάδες μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις από κάθε γωνιά της χώρας, προωθώντας τα προϊόντα τους στην αγορά, σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.

Στην πλατφόρμα του μπορεί να βρει κανείς συσκευασμένα τρόφιμα, μέλι, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και πολλούς ακόμη κωδικούς, τους οποίους μπορεί να αγοράσει και να προμηθευτεί online για το κατάστημά του. Το Wikifarmer έχει αρχίσει, μάλιστα, να αναπτύσσεται αρκετά τον τελευταίο καιρό, και στο πλαίσιο αυτό το περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» μίλησε με τον συνιδρυτή της εταιρείας, κ. Πέτρο Σάγκο, για να μάθει περισσότερα για τη νέα αυτή πλατφόρμα και τα όσα μπορεί να προσφέρει σε έναν επαγγελματία της μικρής λιανικής.
Mini Market: Τι είναι το Wikifarmer και πώς λειτουργεί;
Πέτρος Σάγκος: Το Wikifarmer συνδέει τις επιχειρήσεις με παραγωγούς κι εμπόρους αγροτικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα. Η κάθε επιχείρηση μπορεί να μπει στην πλατφόρμα, να αναζητήσει τα προϊόντα που την ενδιαφέρουν, να συγκρίνει τιμές κι είτε να αγοράσει απευθείας online ή να ζητήσει καλύτερη τιμή για μεγαλύτερες ποσότητες, και πάλι διαδικτυακά.

M.M.: Τι μπορεί να βρει μέσα από το Wikifarmer ένας επαγγελματίας του μίνι μάρκετ και της μικρής λιανικής;
Π.Σ.: Οι επιχειρήσεις μίνι μάρκετ είναι από τους σημαντικότερους πελάτες του Wikifarmer. Ένας επαγγελματίας μίνι μάρκετ μπορεί μέσα από το Wikifarmer να αγοράσει συσκευασμένα τρόφιμα, μέλι, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια ή ξηρούς καρπούς υψηλής ποιότητας και σε πολύ καλές τιμές. Ταυτόχρονα, μπορεί να βρει χιλιάδες μοναδικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, διαφοροποιώντας και το μίνι μάρκετ του από τον ανταγωνισμό. Μέλι από το Μαίναλο, ελαιόλαδο από την Καλαμάτα, ελιές από την Άμφισσα, φιστικοβούτυρο από φιστίκια Αιγίνης είναι μερικά από τα παραδείγματα προϊόντων που κάποιος επιχειρηματίας μίνι μάρκετ μπορεί να βρει στο Wikifarmer και να δώσει ξεχωριστό χαρακτήρα στην επιχείρησή του και φυσικά να αυξήσει τις πωλήσεις του. Για όλα αυτά έχει 100% εγγύηση επιστροφής χρημάτων, αν δεν μείνει ικανοποιημένος. 

M.M.: Γιατί να προτιμήσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα για την αγορά προϊόντων;
Π.Σ.: Η μέχρι στιγμής εμπειρία μας μας έχει δείξει πως υπάρχουν πολλαπλοί λόγοι, για να χρησιμοποιήσει ένας επαγγελματίας την πλατφόρμα. Καταρχάς, πλέον μπορεί να αναζητήσει χιλιάδες παραγωγούς και δεκάδες χιλιάδες προϊόντα από όλη την Ελλάδα, αυξάνοντας τις επιλογές των προμηθευτών του. Κατά δεύτερον, μπορεί να παραγγείλει και να διαπραγματευτεί ηλεκτρονικά, ταυτόχρονα, από δεκάδες παραγωγούς, χωρίς να χάνει παραγωγικό χρόνο στο τηλέφωνο.
Έχουμε πολλά παραδείγματα πελατών μας που έγιναν ως και 30% πιο παραγωγικοί με τη χρήση της πλατφόρμας μας, επενδύοντας τον κερδισμένο χρόνο σε άλλες ενέργειες που τους βοηθούν να αναπτύξουν περαιτέρω την επιχείρησή τους.

Η πλατφόρμα του Wikifarmer εξασφαλίζει την ποιότητα, προσφέροντας 100% εγγύηση επιστροφής χρημάτων.

M.M.: Ποιοι είναι οι παραγωγοί που συνεργάζεστε και πώς ελέγχεται η ποιότητα των προϊόντων;
Π.Σ.: Συνεργαζόμαστε με χιλιάδες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα είτε είναι μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις είτε μεγαλύτερες εταιρείες όπως η Mega Yeeros. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κι εμείς είμαστε έκπληκτοι με το εύρος και την ποιότητα των προϊόντων που έχουν ανέβει στην πλατφόρμα μας, καθώς μπορεί κάποιος να βρει μοναδικά προϊόντα από όλη την επικράτεια. Η πλατφόρμα εξασφαλίζει την ποιότητα, προσφέροντας 100% εγγύηση επιστροφής χρημάτων. Λειτουργούμε δηλαδή ως εγγυη τές για τη διασφάλιση της καλής ποιότητας, καθώς τα χρήματα δίνονται στον παραγωγό μόνο αν κατά την παραλαβή ο αγοραστής επιβεβαιώσει πως όλα τα προϊόντα είναι όπως ακριβώς περιγράφηκαν στην πλατφόρμα μας. Επίσης, στην πλατφόρμα μας μπορεί να βρει και reviews ανά παραγωγό, παίρνοντας γνώμες κι από άλλους αγοραστές. 

M.M.: Πώς μπορούν να προμηθεύονται σταθερά τα καταστήματα της μικρής λιανικής τα προϊόντα της Wikifarmer; Σε ποιες περιοχές υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης και με ποιο τρόπο;
Π.Σ.: Για καθημερινές παραδόσεις που αφορούν φρούτα και λαχανικά, εξυπηρετείται άριστα η Αττική κι η Θεσσαλονίκη. Αν μιλάμε για προϊόντα που αγοράζονται πιο αραιά και δεν απαιτούν καθημερινές αγορές (ελαιόλαδο, μέλι, ζυμαρικά, ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών), μπορεί να εξυπηρετηθεί όλη η Ελλάδα.
Τα καταστήματα μικρής λιανικής μπορούν να μπαίνουν και να επιλέγουν τα προϊόντα που χρειάζονται κι αφού τα παραγγείλουν, να τα παραλαμβάνουν την επόμενη ημέρα ή στο συμφωνηθέν διάστημα.  
M.M.: Με πόσες επιχειρήσεις συνεργάζεστε σήμερα στην Ελλάδα και υπάρχουν ανάμεσα σε αυτές μίνι μάρκετ και παντοπωλεία;
Π.Σ.: Συνεργαζόμαστε με εκατοντάδες επιχειρήσεις. Εστιατόρια, ξενοδοχεία, μονάδες παραγωγής σκευασμάτων φαγητών ή ποτών, χονδρέμποροι, μανάβικα και μίνι μάρκετ αποτελούν τους βασικούς πελάτες μας.
Τα μίνι μάρκετ και τα παντοπωλεία είναι από τις βασικές κατηγορίες πελατών μας, ακριβώς γιατί μπορούν και βρίσκουν τόσο προϊόντα που χρειάζονται καθημερινά, όσο και σπάνια τοπικά προϊόντα. 

M.M.: Ποιοι είναι οι άμεσοι αλλά και οι μελλοντικοί στόχοι της Wikifarmer;
Π.Σ.: Ο άμεσος στόχος είναι η περαιτέρω διείσδυση στην αγορά, με την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που θα αγοράζουν κατευθείαν από τους παραγωγούς και ηλεκτρονικά. Στο εγγύς μέλλον, επίσης, στόχος μας είναι να διεισδύσουμε στις αγορές του εξωτερικού, αφού όλο και πιο πολλές επιχειρήσεις αναζητούν ελληνικά προϊόντα Ελλήνων παραγωγών.