Franchise Οι επιχειρηματικές επιλογές στον τομέα της μικρής λιανικής έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό και μοιάζουν πιο ελκυστικές από ποτέ, με το brand της AB Βασιλόπουλος να είναι από αυτά που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σε έντονο ρυθμό σε όλη την Ελλάδα.

Του Στέλιου Ασλανίδη

Δημήτρης Παπαχρυσάνθου: Πρόταση Franchise με την εγγύησητης ΑΒ Βασιλόπουλος

FranchiseΠαρά τα συνεχή και μεγάλα προβλήματα, αλλά και τα χιλιάδες «λουκέτα» μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ο τομέας του μίνι μάρκετ και της μικρής λιανικής συνεχίζει να παρέχει πρόσφορο έδαφος σε πολλούς επαγγελματίες της αγοράς. Τα συνολικά έσοδα ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ και στη χώρα μας, γεγονός που δείχνει ότι μία καλή επιχειρηματική πρόταση μπορεί να αποδώσει στην πράξη και να προσφέρει σημαντικά έσοδα. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν στραφεί και γνωστά brand του οργανωμένου λιανεμπορίου, παρέχοντας και μέσω της διαδικασίας του Franchise τη δυνατότητα της ενασχόλησης με τη μικρή λιανική, μέσα από τη δυναμική και την εγγύηση που προσφέρουν οι ονομασίες τους.

«Αλυσίδες» όπως τα OK! Anytime Market και τα ΑΒ Βασιλόπουλος έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν αξιοσημείωτες προτάσεις, που αφορούν και τους επαγγελματίες που ασχολούνται ήδη με τη μικρή λιανική, για την καλύτερη και πιο επικερδή δραστηριοποίησή τους στον χώρο. Για τον λόγο αυτό, έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται με έντονο ρυθμό τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας τα καταστήματά τους σε όλη την Ελλάδα, μέσα από πλήθος συνεργασιών. Στο πλαίσιο αυτό, το περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» μίλησε με τον Wholesale & Affiliate Retail Director της ΑΒ Βασιλόπουλος, κ. Δημήτρη Παπαχρυσάνθου, ο οποίος και μας ανέλυσε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις προτάσεις Franchise της εταιρείας για τη μικρή λιανική.

Mini Market: H AB Βασιλόπουλος προσφέρει δύο επιχειρηματικές προτάσεις, με τα AB Shop & Go και τα ΑΒ Food Market. Ποιες οι διαφορές των δύο;
Δημήτρης Παπαχρυσάνθου: Το ΑΒ Shop & Go είναι ένα αστικό μοντέλο καταστήματος που στοχεύει στις συμπληρωματικές κι έκτακτες καθημερινές ανάγκες αγορών σε κάθε γειτονιά. Αποτελεί την ιδανική πρόταση για την πόλη, καλύπτοντας αγορές κι εκτός του καθιερωμένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά κι ανάγκες άμεσης κατανάλωσης μακριά από το σπίτι (out of home). Βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένα σημεία αστικών κέντρων ή σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων, κοντά σε σταθμούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σε χώρους εργασίας, σε σχολεία κι εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το ΑΒ Shop & Go διαθέτει την άριστη ποιότητα προϊόντων και την προσωπική εξυπηρέτηση κάθε καταστήματος ΑΒ, σε ένα φιλικό κι οικείο περιβάλλον. Διαθέτει χώρους πώλησης 100-200 τ.μ. και, συνήθως, περιλαμβάνει έναν επιπλέον μικρό χώρο αποθήκης.

Η ΑΒ αναλαμβάνει αρχικά τις δύο βασικές δαπάνες για τη διαμόρφωση, περίπου 60.000 ευρώ, και τον εξοπλισμό των καταστημάτων, περίπου 100.000 ευρώ.

Tο ΑΒ Food Market έχει σχεδιαστεί ειδικά για την κάλυψη των αναγκών της περιφέρειας. Καλύπτει όλες τις ανάγκες του σύγχρονου Ελληνικού Νοικοκυριού, τόσο σε επίπεδο κύριων όσο και σε επίπεδο συμπληρωματικών αγορών. Διαθέτει προϊόντα με την υπογραφή ποιότητας της ΑΒ Βασιλόπουλος και διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης. Βρίσκεται σε πόλεις και κωμοπόλεις της ελληνικής περιφέρειας ή σε μεγάλα τουριστικά κέντρα. Με χώρο πώλησης 300 τ.μ. – 600 τ.μ. και με συνήθως 20-25 θέσεις για αυτοκίνητα, καλύπτει οποιαδήποτε ανάγκη σε είδη σούπερ μάρκετ, με όλες τις ανέσεις.

Μ.Μ.: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη στα καταστήματα «γειτονιάς» από την ΑΒ μέσω και του Franchise. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
Δ.Π.: Oι γρήγορες κι εύκολες αγορές αποτελούν μια καθημερινή ανάγκη, ειδικά σε μια εποχή που όλα τρέχουν, όπως κι εμείς. Σε αυτό τον τρόπο ζωής, το ΑΒ Shop & Go είναι μια άριστη επιλογή αγορών που λύνει τα χέρια. Συνδυάζει ποικιλία επιλογών, που δεν έχει συνηθίσει να βρίσκει ο καταναλωτής στα καταστήματα τροφίμων αυτής της κατηγορίας, σε ένα πολύ βατό μέγεθος καταστήματος, που ευνοεί την ταχύτητα ολοκλήρωσης των αγορών και την ευκολία εντοπισμού όλων των κατηγοριών τροφίμων. Ταυτόχρονα, διαθέτει μια εμπορική πολιτική που συγκρίνεται με αυτήν των μεγάλων οργανωμένων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, κάτι που προκαλεί πραγματική έκπληξη στον πελάτη του ΑΒ Shop & Go.

M.M.: Ποιο είναι περίπου το budget που απαιτείται, για να ανοίξει κάποιος ένα κατάστημα ΑΒ μέσω Franchise;
Δ.Π.: Η αρχική επένδυση αφορά δυο κύριες δαπάνες, τη δαπάνη διαμόρφωσης του ακινήτου που θα στεγάσει το AB Shop & Go και τη δαπάνη αγοράς του τεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτείται για να λειτουργήσει το κατάστημα. Αυτά τα ποσά, κατά μέσο όρο, υπολογίζονται σε περίπου €60.000 για τη διαμόρφωση και σε περίπου €100.000 για τον εξοπλισμό. Η ΑΒ αναλαμβάνει τις δυο παραπάνω δαπάνες για λογαριασμό του ενδιαφερόμενου. Ο ενδιαφερόμενος αναλαμβάνει να αποπληρώσει, καταβάλλοντας μηνιαία δόση για 10 έτη χωρίς προσαυξήσεις. Συμπληρωματικά, η ΑΒ αναλαμβάνει να διαθέσει το απαιτούμενο εμπόρευμα στον ενδιαφερόμενο, μια δαπάνη αξίας περίπου €55.000-65.000.

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να αποπληρώσει την αξία αυτή σε 5 ισόποσες άτοκες δόσεις, αρχής γενομένης στη λήξη του μήνα έναρξης λειτουργίας του καταστήματος. Στο διαδικαστικό μέρος, η ΑΒ αναλαμβάνει να ενοικιάσει το ακίνητο, αν είναι το κατάλληλο, με στόχο να διασφαλίσει ένα σταθερό κι αδιαπραγμάτευτο ενοίκιο για τον ενδιαφερόμενο, για μεγάλο βάθος χρόνου. Από την άλλη, ο ενδιαφερόμενος οφείλει να διαθέτει ένα κεφάλαιο περίπου €40.000, ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις αποπληρωμής των πρώτων 6 μηνών, μέχρι να μπορεί το κατάστημα να δημιουργήσει κεφάλαιο από τις εισπράξεις του. Συμπερασματικά, σε ένα εγχείρημα άνω των €250.000 που απαιτείται, ώστε ο ενδιαφερόμενος να ξεκινήσει τη λειτουργία ενός AB Shop & Go, ο ενδιαφερόμενος καλείται να διασφαλίσει ένα αρχικό κεφάλαιο περίπου €40.000. Αντίστοιχα, για ένα AB Food Market, απαιτείται από τον ενδιαφερόμενο κατά μέσο όρο μια κεφαλαιακή επάρκεια της τάξης των €185.000.

Η ΑΒ εγγυάται ένα σίγουρο μέλλον για όποιον επιλέξει να συνεργαστεί μαζί της, μέσω της δημιουργίας μιας επιχείρησης με μακροχρόνια βιωσιμότητα.

M.M.: Ποιοι είναι οι βασικοί όροι κι οι προϋποθέσεις για τη συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος στον τομέα του Franchise;
Δ.Π.: Και για τα 2 μοντέλα ισχύει Συνεργασία Franchise 10 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 10 έτη.
Επίσης, η κάθε Συνεργασία Franchise συνδυάζεται με ζώνη αποκλειστικής λειτουργίας. Προβλέπεται εφάπαξ αμοιβή συμβολαίου για το AB Shop & Go (€5.000) και ΑΒ Food Market (€7.000), ενώ υπάρχει ετήσια αμοιβή για τη χρήση σήματος 0,2% επί της καθαρής αξίας των αγορών κάθε Συνεργάτη από την ΑΒ. Επιπρόσθετα, η αποπληρωμή της αγοράς προϊόντων γίνεται σε 30 ημέρες (ΑΒ Shop & Go) και σε 60 ημέρες (ΑΒ Food Market).

M.M.: Γιατί να επιλέξει κανείς το Franchise της ΑΒ Βασιλόπουλος; Ποια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά του;
Δ.Π.: Η ΑΒ προσφέρει τη δυνατότητα μιας σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης στον υποψήφιο Franchisee. Η ΑΒ εγγυάται ένα σίγουρο μέλλον για όποιον επιλέξει να συνεργαστεί μαζί της, μέσω της δημιουργίας μιας επιχείρησης με μακροχρόνια βιωσιμότητα, με ικανοποιητικές απολαβές και με διασφαλισμένη απασχόληση για έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων. Επιπρόσθετα, η δημιουργία ενός καταστήματος σε συνεργασία με την ΑΒ προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. To brand AB για το ευρύ κοινό είναι συνυφασμένο με έννοιες όπως καινοτομία, ασφάλεια τροφίμων, εξαιρετική ποικιλία και ποιότητα τροφίμων. Από την άλλη, για τον Συνεργάτη η ΑΒ, με εγγύηση το ισχυρό όνομα, τη μακρόχρονη εμπειρία, τις σύγχρονες υποδομές και τις εδραιωμένες συνεργασίες με προμηθευτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποτελεί την πλέον αξιόπιστη επιλογή στο λιανεμπόριο τροφίμων. Προσφέρει μια λύση με το «κλειδί στο χέρι», με τα κυρίαρχα θέματα όπως ορισμός ποικιλίας, τιμολογιακή και προωθητική πολιτική, παραγγελιοδοσία, εφοδιασμός καταστήματος, κερδοφορία, να μην χρειάζεται να απασχολούν τον Franchisee, αλλά να αποτελούν απλή διαδικασία.

M.M.: Ένας επαγγελματίας που έχει ήδη ασχοληθεί με τον τομέα του μίνι μάρκετ είναι δυνητικά καλύτερος υποψήφιος για μια συνεργασία Franchise με την ΑΒ;
Δ.Π.: Ιδανικά απευθυνόμαστε σε υπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους ή επιχειρηματίες του κλάδου λιανικής τροφίμων ή παρεμφερούς κλάδου, με κάποια χρόνια προϋπηρεσίας κι εμπειρίας. Σημαντικότερο συστατικό της επιτυχίας είναι ο ενδιαφερόμενος, ανεξαρτήτως της προηγούμενης εμπειρίας του, να διαθέτει όρεξη για δουλειά, να αντιλαμβάνεται τα πλεονεκτήματα που αποκομίζει από αυτή τη συνεργασία και να διαθέτει το απαιτούμενο αρχικό κεφάλαιο.