Οι εταιρείες του κλάδου

Με τις μεγάλες εταιρείες να πρωτοστατούν στο κανάλι των αλμυρών snacks κι άλλες μικρότερες να διεκδικούν μερίδιο από τον τζίρο, παρατηρείται και μεγάλη κινητικότητα στο λανσάρισμα νέων κωδικών με καινοτόμες γεύσεις. Οι επαγγελματίες της μικρής λιανικής έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιχείρησής τους, προκειμένου να επιτύχουν αύξηση του τζίρου τους. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις εταιρείες που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους αλμυρά snacks.

Tasty Foods

Η Tasty Foods ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον χώρο το 1973 ως εταιρεία γενικών τροφίμων, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των αλμυρών τροφίμων και snacks, δημιουργώντας τα γνωστά Tasty Chips. To 1987, η Tasty Foods έγινε μέλος της Frito Lay International, που ανήκει στον όμιλο της PepsiCo, κι αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλμυρών snacks σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα στην αγορά των αλμυρών snacks, με portfolio που περιλαμβάνει γνωστά brands όπως Lay’s, Cheetos, Ruffles, Doritos, Tasty Naturals και Quaker. Η εταιρεία απασχολεί 755 εργαζομένους κι εδρεύει στον Αγ. Στέφανο Αττικής, όπου διαθέτει υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής και διανομής. Επίσης, διατηρεί γραφεία στη Θεσσαλονίκη για την υποστήριξη των πωλήσεων της Β. Ελλάδος.

Tsakiris

Το 1972, η εταιρεία Tsakiris Potato Chips έφτιαξε την πρώτη μεγάλη μονάδα παραγωγής στην περιοχή του Ταύρου, επεκτείνοντας γρήγορα τη δυναμική της. Για περίπου 25 χρόνια η εταιρεία πρωτοστάτησε στο κανάλι των αλμυρών snacks και το 1997 δημιούργησε το πρώτο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Αταλάντη. Εξ αιτίας όμως της μεταβολής που γνώρισε η αγορά και του μεγάλου ανταγωνισμού, το 1999 η οικογένεια Τσακίρης αναγκάζεται να πουλήσει το 69% της εταιρείας στον όμιλο Plias και τον Ιανουάριο του 2002 να μεταβιβάσει και το υπόλοιπο 31%. Τελικά, το 2004 η Τσακίρης ΑΒΕΕ εξαγοράζεται από την Coca-Cola Τρία Έψιλον. Από τότε μέχρι σήμερα, η εταιρεία συνεχίζει να λανσάρει συνεχώς νέα προϊόντα, αποτελώντας έναν από τους μεγάλους «παίκτες» στα πατατάκια.

Chipita

Η Chipita ιδρύθηκε το 1973 στην Ελλάδα, με αντικείμενο την παραγωγή κι εμπορία αλμυρών snacks, με βασικό προϊόν τα Extra τυρογαριδάκια και από το 1988 τα πατατάκια. Το 1991, κυκλοφόρησε τα προϊόντα 7DAYS και το 1995 το snack Βake Rolls, ένα καινοτόμο, αλμυρό προϊόν, που γνώρισε επιτυχία στην εγχώρια αγορά. Την ίδια εποχή, η Chipita ξεκίνησε τη διεθνοποίησή της κι αναπτύχθηκε είτε με δικές της εταιρείες είτε με στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες διεθνείς ή ισχυρές τοπικές εταιρείες. Από το 1996, η Chipita «επιχειρεί» εκτός των ελληνικών συνόρων, με τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων στη Βουλγαρία και την Αίγυπτο.

Aκολουθούν εργοστάσια στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και πρόσφατα στην Τουρκία, στη Μαλαισία , στο Μεξικό και στην Ινδία. Παράλληλα με τα εργοστάσια, η Chipita δημιουργεί εμπορικά γραφεία και δομές σε 8 χώρες: Γερμανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Σερβία, Σλοβακία και Τσεχία, Belarus και Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία δραστηριοποιείται διεθνώς σε 3 μεγάλες κατηγορίες προϊόντων: κρουασάν και παρόμοια προϊόντα ζύμης, ψημένα snack από ψωμί (Bake Rolls) κι άλλα προϊόντα. Προσφέρει τα προϊόντα της στους καταναλωτές 56 χωρών συνολικά, είτε απευθείας είτε μέσω στρατηγικών συνεργασιών, τα οποία παράγονται σε 13 εργοστάσια 10 διαφορετικών χωρών.

ΦΑΙΔΩΝ

Η εταιρεία ΦΑΙΔΩΝ, στοχεύοντας κυρίως στην ποιότητα των προϊόντων της, δραστηριοποιείται στην αγορά της βιομηχανικής ζαχαροπλαστικής, δίνοντας επιλογές και σε αλμυρά snacks. Στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Κιλκίς, με τη χρήση σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού μεγάλης παραγωγικής δυνατότητας, παράγεται μια σειρά προϊόντων. Η «ΦΑΙΔΩΝ» παράγει παραδοσιακά βουτήματα, κουλούρια βουτύρου απλά και γεμιστά με πραλίνα, σε διάφορες γεύσεις, καθώς και νηστίσιμα ή χωρίς γλουτένη, διαφόρων τύπων κριτσίνια, πτιφούρ με μαρμελάδα ή κρέμα, κεράσματα σοκολάτας, snacks, πίτες, καρύδες και μηλόπιτες, τσουρέκια μικρά, μεγάλα και πασχαλινά, κέικ, σιροπιαστά, καθώς και τα χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτες. Τα προϊόντα της απευθύνονται τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου, αφού συνεργάζεται με όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με αρτοποιεία και μικρά καταστήματα τροφίμων. Παράλληλα, δραστηριοποιείται εμπορικά σε αρκετές χώρες, εξάγοντας σε Η.Π.Α., Καναδά, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Κίνα, Ιαπωνία, Κύπρο και χώρες των Βαλκανίων. Αλμυρά Snacks