Balkannabis Expo: Στη μεγαλύτερη έκθεση για τη βιομηχανική κάνναβη που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, αναδείχθηκε η «στροφή» αρκετών παραγωγών σε αυτή τη νέα καλλιέργεια. Παρουσιάστηκαν νέα προϊόντα που είναι διαθέσιμα πλέον για μίνι μάρκετ και περίπτερα, ενώ σημειώθηκαν και οι στρεβλώσεις που επικρατούν, οι οποίες και «συγκρατούν» ακόμη τη ραγδαία ανάπτυξή της αγοράς αυτής.

Του Βάιου Τασούλα

Σε έναν εξαιρετικό εκθεσιακό χώρο, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, πραγματοποιήθηκε από 1-3 Ιουνίου, η μεγαλύτερη διεθνής εμπορική Έκθεση Κάνναβης των Βαλκανίων. Με εκθέτες τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, δύο συνέδρια με 30 ομιλητές διεθνούς κύρους, επαγγελματικά σεμινάρια και εργαστήρια, εικαστικές τέχνες, αλλά και μουσική από αγαπημένους καλλιτέχνες, η Balkannabis Expo έκλεψε τις εντυπώσεις για ένα τριήμερο στο κέντρο της Αθήνας.

Balkannabis ExpoΗ διοργάνωση αντιμετώπισε όλα τα προβλήματα μιας «πρωτοεμφανιζόμενης» έκθεσης, ενώ και ο καιρός στη χώρα μας δεν βοήθησε στην προσέλευση περισσότερων επισκεπτών, αφού ο υδράργυρος εκείνες τις ημέρες είχε φθάσει στο κόκκινο. Με την έκθεση να διαθέτει και υπαίθρια περίπτερα, λοιπόν, η παρακολούθησή της έγινε ακόμη πιο δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά, αρκετός κόσμος έκανε την εμφάνισή του, με την πλειοψηφία να αποτελείται από επαγγελματίες του χώρου ή ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη νέα αυτή καλλιέργεια στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσαν στο περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» και οι ίδιοι οι εκθέτες.

Νέα ελληνικά προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης

Συνολικά, πάνω από 120 εκθέτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του κλάδου, καταξιωμένοι επαγγελματίες, καλλιεργητές, παραγωγοί, ερευνητές και επιστήμονες, συμμετείχαν στην τριήμερη Balkannabis Expo, παρουσιάζοντας όλη την γκάμα των προϊόντων που σχετίζεται με τη βιομηχανική κάνναβη και δεν έχει καμία σχέση με ναρκωτικές ουσίες και παράνομα προϊόντα.

Φάρμακα, καλλυντικά, τρόφιμα, γλυκά, χαλιά, ποτά, γλειφιτζούρια, φαρμακευτικά προϊόντα, ζυμαρικά, αλλά και εταιρείες με σπόρους ή μηχανήματα και τρόπους παραγωγής, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, δείχνοντας ότι η αγορά έχει αρχίσει να διαμορφώνεται πλήρως και στην Ελλάδα.

Balkannabis ExpoΌπως προέκυψε και από την Balkannabis Expo, σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν ήδη 1.200 καταγεγραμμένα προϊόντα κάνναβης, με άλλα 22.500 να βρίσκονται στα σκαριά και πολλούς παραγωγούς να στρέφονται προς την καλλιέργεια κάνναβης για την περαιτέρω ανάπτυξη της προϊοντικής γκάμας τους. Πολλά από αυτά τα νέα προϊόντα, μάλιστα, είναι ήδη διαθέσιμα και στη μικρή λιανική, με βότανα για καπνό, ένα είδος τσαγιού, μπάρες δημητριακών, τσίχλες και γλειφιτζούρια, ακόμη και λάδια κάνναβης να έχουν αρχίσει να κερδίζουν τον δικό τους χώρο σιγά-σιγά στα ράφια των καταστημάτων.

Αρκετές από τις εταιρείες που παρουσίασαν τα προϊόντα τους στην Balkannabis Expo, έδειξαν μάλιστα έτοιμες να ανταποκριθούν και στην αυξανόμενη ζήτηση, καλύπτοντας εκτός από τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και τα υπόλοιπα σημεία λιανική αγοράς.

Νόμιμα τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης

Στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα αρκετή παρανόηση για τα προϊόντα κάνναβης και τη νομιμότητά τους, γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στις κρατικές «αγκυλώσεις» που δεν επιτρέπουν την ευρεία ανάπτυξη της αγοράς στη χώρα μας.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, πάντως, τα ακατέργαστα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι απολύτως νόμιμα και διέπονται από τον νόμο 4139 του 2013 περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν περιλαμβάνονται στις ναρκωτικές ουσίες «τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%».

Σήμερα στην Ελλάδα, υπάρχουν ήδη 1.200 καταγεγραμμένα προϊόντα κάνναβης, με άλλα 22.500 να βρίσκονται στα σκαριά και πολλούς παραγωγούς να στρέφονται προς αυτή την εναλλακτική καλλιέργεια.

Από το 2016 δε, έχει εκδοθεί και Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B 929/2016) των υπουργών Υγείας και Οικονομικών με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Με βάση αυτή, οι παραγωγοί ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης υποχρεούνται να διαθέτουν προέγκριση, καθώς και να προμηθεύονται και να χρησιμοποιούν σπόρους κάνναβης που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το πρόβλημα για τους καλλιεργητές έγκειται περισσότερο σε ό,τι έχει να κάνει τη διάθεση του προϊόντος, αφού η ζήτηση μπορεί να είναι μεγάλη στο εξωτερικό, στην Ελλάδα όμως, υπάρχουν δυσκολίες στον κλάδο της μεταποίησης, η αντιμετώπιση των οποίων θα φέρει και την καθιέρωση των σχετικών προϊόντων στις αγορές.