Οι εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα

H Barilla Hellas, η Eurimac, η Ήλιος και η Μέλισσα Κίκιζας καταλαμβάνουν συντριπτικό μερίδιο στον εγχώριο κλάδο των ζυμαρικών, καθώς αποτελούν τους μεγάλους «παίκτες» στην κατηγορία. Παρ’ όλα αυτά, αρκετές μικρότερες εταιρείες έρχονται να διευρύνουν τις επιλογές για τον επαγγελματία του μίνι μάρκετ, ο οποίος έχει πλέον μία ευρεία γκάμα επιλογών για να καλύψει τις εκάστοτε ανάγκες του καταστήματός του.

Βιομηχανία Ζυμαρικών Ήλιος

ζυμαρικάΗ Βιομηχανία Ζυμαρικών Ήλιος, εδώ και 85 χρόνια, παραμένει αμιγώς ελληνική επιχείρηση, που ανήκει αποκλειστικά στην οικογένεια Παναγιώτη Δάκου. Η εμπειρία του ιδιοκτήτη στον τομέα της αλευροβιομηχανίας και των δημητριακών συνδυαζόμενη με τη δημιουργικότητα της νέας γενιάς από τις θυγατέρες Αθανασία και Κατερίνα Δάκου εγγυώνται το μέλλον για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Η Ήλιος, από την ίδρυσή της, επενδύει στον εξοπλισμό της μονάδας, καθώς και σε στελεχιακό δυναμικό και τεχνογνωσία, παράγοντες οι οποίοι την καθιστούν σήμερα μία από τις πιο σύγχρονες βιομηχανίες ζυμαρικών της Ευρώπης.
Η Βιομηχανία Ζυμαρικών Ήλιος προσφέρει μία ευρεία ποικιλία ζυμαρικών από 100% σιμιγδάλι σκληρού σταριού, συμβατικών και βιολογικών ζυμαρικών, επίσης από καλαμπόκι και ρύζι, στη σειρά χωρίς γλουτένη και παρουσιάζει συνεχώς καινοτόμα προϊόντα στην αγορά.
Διαθέτει ζυμαρικά γρήγορου βρασμού, βιολογικά ζυμαρικά, ζυμαρικά λαχανικών, ολικής άλεσης, ζυμαρικά χωρίς γλουτένη και μεγάλη ποικιλία ζυμαρικών για παιδιά σε ευφάνταστα σχήματα. Από το 2011 δε, έχει διακριθεί με μια σειρά από βραβεία Ανώτερης Γεύσης από τον ITQI.
Τα ζυμαρικά «Ήλιος» αποδεικνύουν την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα και έχοντας λάβει πιστοποιήσεις από ανεξάρτητους φορείς. Η Ήλιος εξάγει ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής σε περισσότερες από 30 αγορές και διαχειρίζεται πάνω από 30 μάρκες προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας με περισσότερα από 75 σχήματα ζυμαρικών. Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» και έχει σημαντική ενεργό κοινωνική δράση, ενώ ανταποκρινόμενη στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, στηρίζει πάνω από 100 ΜΚΟ. Ως ενεργός εταιρικός πολίτης με σεβασμό προς τον άνθρωπο και τον καταναλωτή, συνεισφέρει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και στην επιχειρηματική εξωστρέφεια της χώρας.

Barilla Hellas

ζυμαρικάH Barilla είναι μια ιταλική εταιρεία τροφίμων, η οποία εξακολουθεί να ανήκει στην οικογένεια που την ίδρυσε το 1877. Είναι η κορυφαία ιταλική εταιρεία στην παραγωγή ζυμαρικών και σαλτσών και ένας παγκόσμιος ηγέτης, με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της Barilla Hellas, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ζυμαρικών στην Ελλάδα. Στις υπερσύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στη Θήβα και στον Βόλο παράγει ζυμαρικά κορυφαίας ποιότητας. Συνολικά απορροφά πάνω από 60.000 τόνους ελληνικό σιτάρι μέσα από ένα πρόγραμμα μακροχρόνιας συνεργασίας με Έλληνες παραγωγούς, που αποτελεί πρότυπο για τη συμβολαιακή γεωργία στην Ελλάδα. Η Barilla Hellas διατηρεί ηγετική θέση στην ελληνική αγορά την τελευταία δεκαετία, ενώ από την ελληνική παραγωγή της εξάγει 21.000 τόνους ζυμαρικών σε 30 χώρες κάθε χρόνο.

Eurimac

ζυμαρικάΗ Eurimac AE συγκαταλέγεται μέσα στις τρεις μεγαλύτερες σε μέγεθος εταιρείες παραγωγής ζυμαρικών στην Ελλάδα και είναι η πρώτη σε επίπεδο εξαγωγών. Διαθέτει κάθετη μονάδα παραγωγής με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, καθώς έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις για την πλήρη αυτοματοποίηση της παραγωγής και της συσκευασίας των ζυμαρικών, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του παραγωγικού κόστους. Το 2019, η εταιρεία και οι ιδρυτές της γιόρτασαν τα 80 χρόνια παρουσίας τους στην ελληνική αγορά ζυμαρικών. Η οικογένεια Κωνσταντινίδη, με ρίζες από τη Σμύρνη, παρέδωσε σιγά σιγά τα ηνία της εταιρείας στην 3η γενιά, με στόχο τη συνέχιση της πορείας της.

Η εταιρεία ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΟΙΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΜΑΚΒΕΛ) μετονομάστηκε σε Eurimac τo 1996 για να ενισχύσει τον διεθνή της χαρακτήρα, σηματοδοτώντας παράλληλα και τη μετάβαση στη νέα της φάση. Εγκαινιάζοντας πριν από 22 χρόνια τη νέα παραγωγική μονάδα στο Κιλκίς, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στον χώρο της βιομηχανίας τροφίμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διατηρώντας την πρώτη θέση μεταξύ των Ελλήνων εξαγωγέων ζυμαρικών. Κύριο αντικείμενό της είναι η παραγωγή ζυμαρικών για τους περισσότερους Έλληνες λιανεμπόρους (μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ). Με χαρακτηριστικά την τελευταίας τεχνολογίας παραγωγική διαδικασία, τα 100% ελληνικά σκληρά σιτάρια που αλέθονται στον ιδιόκτητο σιμιγδαλόμυλο της εταιρείας και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή των ζυμαρικών της, αλλά και τις αξίες της οικογένειας Κωνσταντινίδη, η Eurimac έχει επαναλανσάρει στην ελληνική αγορά το ιστορικό brand ΜΑΚΒΕΛ, με καινούργια χαρακτηριστικά και διάθεση να επικοινωνήσει με τους νέους, ενημερωμένους καταναλωτές. Τα νέα ζυμαρικά ΜΑΚΒΕΛ απέσπασαν, μάλιστα, πρόσφατα και δύο bronze βραβεία στην κατηγορία Meal Products. Ένα για το Κριθαράκι 5 Δημητριακά και ένα για το Σπαγγέτι Νο6 Ολικής Άλεσης με Βρώμη. Η βράβευση των συγκεκριμένων κωδικών εκφράζει την αποδοχή τους σε δύο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων των ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ και, παράλληλα, επιβραβεύει έμμεσα την προτίμηση των καταναλωτών πανελλαδικά, που ενίσχυσαν τα ΜΑΚΒΕΛ με αύξηση πωλήσεων 22% σε σχέση με το 2019.