Ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης Χαλκιδικής έχει καταφέρει να ανάγει το μέλι Σίθων σε ένα από τα καλύτερα προϊόντα που παράγει η χώρα μας, με γνώμονα την αγάπη για τη μελισσοκομία, που αποτελεί παράδοση στην περιοχή.

Της Μαρίας Γεωργιάδου

Ένα ποιοτικό μέλι που κάνει τη διαφορά

O συνεταιρισμός, ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, ιδρύθηκε το 1952. Η σπάνια μελισσοτροφική χλωρίδα, συνδυασμένη με το κατάλληλο κλίμα, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το μέλι Σίθων βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων μελιών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ο άλλος λόγος είναι η υπερσύγχρονη υποδομή, η βαθιά τεχνογνωσία, η μεγάλη αγάπη και η παράδοση στο μέλι. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο συνεταιρισμός κατασκεύασε το δικό του συσκευαστήριο μελιού και το 1987 ξεκίνησε η τυποποίηση του μελιού Σίθων.

Όπως τονίζει στο περιοδικό μας ο κ. Γιάννης Καραδήμος, γενικός διευθυντής του αγροτικού συνεταιρισμού, η διαφορά με άλλους συνεταιρισμούς είναι ότι πάνω απ’ όλα είναι μελισσοκόμοι και αγαπούν τη δουλειά που κάνουν, η οποία είναι συνέχεια μια παράδοσης πολλών ετών.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο συνεταιρισμός αναπτύχθηκε επενδύοντας σε τεχνολογία, τεχνογνωσία και επιλεγμένο ανθρώπινο δυναμικό. Σύντομα έγινε ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, με στόχο την πιστοποιημένη ποιότητα, δημιούργησε το δικό του εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου μελιού. Το μέλι ελέγχεται για την ποιότητά του από το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου που διαθέτει, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελισσοκομίας και τα δύο κορυφαία ευρωπαϊκά εργαστήρια εξέτασης μελιού, APPLICA και QSI. Σήμερα, πάνω από 70.000 μελισσοσμήνη και 140 μελισσοκόμοι δουλεύουν για το μέλι Σίθων. Κάθε μελισσοκόμος διαθέτει μεγάλες μελισσοκομικές μονάδες –500 έως 1.600 κυψέλες– και έχει αφιερώσει τη ζωή του στην παραγωγή του μελιού. Επαγγελματίες αφοσιωμένοι στο μέλι μεταφέρουν τις κυψέλες σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας το δρόμο των λουλουδιών. Παλιότερα, οι μετακινήσεις των μελισσιών γίνονταν μέσα στη Χαλκιδική. Τώρα, ξεκινούν τη μελισσοκομική τους χρονιά τον Νοέμβριο από την Πελοπόννησο ή την Κεντρική Ελλάδα και την άνοιξη επιστρέφουν στη Μακεδονία, όπου παράγεται ανθόμελο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Ο συνεταιρισμός, στα 4.000 τ.μ. των εγκαταστάσεών του, παράγει μια μεγάλη ποικιλία τύπων μελιού, κυρίως ανθόμελο και πευκόμελο, που ξεπερνά τους 1.000 τόνους, ισοδυναμώντας με το 12-14% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής μελιού.

Ποιοτικός έλεγχος

Ο κ. Καραδήμος μάς εξηγεί για την ποιότητα: «Διαθέτουμε εργαστήριο που εξετάζει τα μέλια σε πρώτο βαθμό και μετά τα στέλνουμε και εξετάζονται από εργαστήρια του εξωτερικού. Δεν κάνουμε όλες τις εξετάσεις μέσα στο εργαστήριο του συνεταιρισμού για ευνόητους λόγους, γιατί οι επενδύσεις που απαιτούνται είναι τεράστιες για να κάνεις μία γκάμα εξετάσεων. Τα στέλνουμε σε αναγνωρισμένα χημεία του εξωτερικού, για μία μεγάλη σειρά εξετάσεων. Κάποιες απλές εξετάσεις στην αρχή τις κάνουμε εμείς στο δικό μας χημείο».

Η τυποποίηση ελέγχεται αποκλειστικά από το συνεταιρισμό, ενώ το προς συσκευασία μέλι και τα υπόλοιπα προϊόντα εξετάζονται συστηματικά από το οργανωμένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου που υπάρχει. Από το 2000, ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 9002 και HACCP ΕΛΟΤ 1416, ενώ στην εξέλιξή του έχει πλέον πιστοποιηθεί με τα πιστοποιητικά ISO9001, ISO 22000 και IFS.

Η πορεία του συνεταιρισμού

«Αυτήν τη στιγμή η πορεία του συνεταιρισμού, τηρουμένων των συνθηκών, είναι καλή. Είναι ένας από τους λίγους κερδοφόρους συνεταιρισμούς. Έχουμε ένα προϊόν, το μέλι Σίθων, το οποίο είναι σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες. Εξάγουμε σε έντεκα χώρες ένα ποσοστό περίπου 20% της παραγωγής μας. Έχουμε τέσσερα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη, τα οποία πουλάνε αποκλειστικά προϊόντα Σίθων, μέλι, γύρη, πρόπολη, βασιλικό πολτό, και έχουμε και επίσης δύο μαγαζιά στην περιοχή της Νικήτης, όπου είναι και η έδρα του εργοστασίου» μας λέει ο κ. Καραδήμος.

Ο συνεταιρισμός ασχολείται και με άλλα πράγματα εκτός από το μέλι. Παρέχει στους μελισσοκόμους ό,τι χρειάζονται, ενώ υπάρχει πρατήριο εφοδίων, για να παίρνει ο μελισσοκόμος από ένα καρφάκι μέχρι κυψέλες και δοχεία μελιού, καθώς και μελισσοτροφές. «Έχουμε παρασκευαστήριο μελισσοτροφών, έχουμε κερηθροποιείο, όπου φτιάχνουμε κερήθρες για τους μελισσοκόμους. Είμαστε μια μονάδα σχεδόν καθετοποιημένη» σημειώνει ο κ. Καραδήμος.

Όσον αφορά τη σταθερή πορεία, ο κ. Καραδήμος τονίζει ότι ο συνεταιρισμός κράτησε τόσα χρόνια χάρη στις σωστές διοικήσεις, στους μελισσοκόμους και στο προσωπικό του συνεταιρισμού. «Αυτοί οι τρεις παράγοντες συνεργάζονται όλα αυτά τα χρόνια αρμονικά. Κοιτούν πρώτα το συμφέρον του συνεταιρισμού και μετά το προσωπικό συμφέρον, αντί να πάρουν μια καλύτερη τιμή σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Όταν κρίνεται απαραίτητο, ενισχύουν την επιχείρηση, επενδύουν και συνεχίζουν. Το προϊόν πάει καλά ακόμη και μέσα στην κρίση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια σταθερή πορεία όλα αυτά τα χρόνια. Οι πωλήσεις έχουν επηρεαστεί τον τελευταίο χρόνο, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να πούμε ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση. Σίγουρα και εμείς, όπως και οι περισσότερες επιχειρήσεις, βλέπουμε μια μικρή κάμψη στην κατανάλωση, κυρίως στις αλυσίδες, γιατί στα δικά μας μαγαζιά οι πωλήσεις είναι ανοδικές. Φυσικά, στα δικά μας μαγαζιά έχουμε όλους τους κωδικούς του μελιού, έχουμε τα ειδικά προϊόντα της μέλισσας, τη γύρη, την πρόπολη, το βασιλικό πολτό, οπότε ο καταναλωτής βρίσκει περισσότερα πράγματα. Από εκεί και πέρα, είμαστε αισιόδοξοι, γιατί βλέπουμε ότι η κατηγορία του μελιού δεν έχει πάρει την κατρακύλα που έχουν πάρει άλλα τρόφιμα» τονίζει ο κ. Καραδήμος.

Η γεύση και η τιμή διασφαλίζουν την ποιότητα. Ξεγελάμε τον εαυτό μας όταν θεωρούμε ότι βρίσκοντας φθηνό μέλι στο ράφι κάνουμε καλό στον οργανισμό μας.

Η αξία του μελιού

Η τιμή του μελιού Σίθων, όπως μας είπε ο κ. Καραδήμος, είναι η χαμηλότερη που μπορεί να υπάρξει, δεδομένου και της υψηλής ποιότητάς του. Ο καταναλωτής πλέον ενημερώνεται συνεχώς και προτιμάει να πάρει κάτι που είναι ποιοτικά καλύτερο, ειδικά όταν το αγοράζει μία φορά το μήνα. «Συνήθως μια οικογένεια χρειάζεται ένα κιλό μέλι το μήνα, οπότε δεν είναι οικονομικά δυσβάσταχτο το ποσό. Υπάρχουν πολλά μέλια στην αγορά. Βλέπουμε κάποια να έχουν τη μισή τιμή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη τιμή δεν είναι καλά, σημαίνει απλώς ότι έχουν καλύτερη ποιότητα».

Όσον αφορά το γιατί να προτιμήσει κάποιος το μέλι Σίθων, η απάντηση είναι η εξής: «Κατ’ αρχάς είναι ελληνικό, δεν είναι ελληνοποιημένο. Υπάρχουν πολλά μέλια στην αγορά που πρεσβεύουν ότι είναι ελληνικά, ενώ στην ουσία είναι κινέζικο μέλι με λίγο ελληνικό. Η ελληνική πολιτεία δεν έχει βρει ακόμη τρόπο να τα ελέγξει. Ελπίζουμε στο μέλλον να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι όμως δυνατόν ένα μέλι να κοστίζει τη μισή τιμή και να υποστηρίζει ότι είναι ποιοτικά το ίδιο. Επειδή είμαστε πρώτα παραγωγοί και μετά τυποποιητές μελιού, ξέρουμε πόσο κοστίζει το μέλι από τον παραγωγό. Ο καταναλωτής λοιπόν είναι υποψιασμένος. Άρα ένας λόγος για να προτιμήσει κάποιος το μέλι Σίθων είναι ότι είναι ελληνικό και ποιοτικό, από μια ελληνική επιχείρηση που απασχολεί αυτήν τη στιγμή 30 εργαζομένους».

INFO POINT

Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός ΣΙΘΩΝ

Έδρα: Νικήτη Χαλκιδικής, Τ.Κ. 63088

Τηλέφωνο: +30 23750 22887, 20060-3

FAX: +30 23750 22886

E-mail: honey@otenet.gr

Website: www.honeysithon.gr

Βραβεία

Στο διαγωνισμό ανώτερης γεύσης που διοργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας για το έτος 2017, το πευκόμελο Σίθων έλαβε την ύψιστη διάκριση, αποσπώντας τρία χρυσά αστέρια. Το iTQi Βραβείο Ανώτερης Γεύσης είναι η μόνη σφραγίδα ποιότητας στη γεύση, η οποία δίνεται από 135 βραβευμένους με Michelen σεφ και γευσιγνώστες. Παρόμοια και με τον οδηγό Michelin της γαστρονομίας, το iTQi δεν διοργανώνει έναν διαγωνισμό, αλλά επιβραβεύει προϊόντα με βάση τα δικά τους χαρακτηριστικά. Μόνο στα προϊόντα τα οποία λαμβάνουν ποσοστό βαθμολογίας πάνω από 90% απονέμεται το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης τριών χρυσών αστεριών: εξαιρετική γεύση!

«Σταθερά βραβευόμαστε για το ανθόμελο και το πευκόμελο από το μεγαλύτερο οργανισμό γευσιγνωσίας στον κόσμο, iTQi. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που δεν το έχουν πολλές επιχειρήσεις είναι ότι κατά βάση εμείς είμαστε μελισσοκόμοι και το μέλι προέρχεται από εμάς. Στην περιοχή της Σιθωνίας η μελισσοκομία είναι παράδοση και πολλές οικογένειες το κάνουν επί σειρά ετών» επισημαίνει ο κ. Καραδήμος.