Καλαθάς

Μια αγροτική οικογένεια από το Αρχάνι Φθιώτιδας, αποφάσισε να ασχοληθεί με το αντικείμενο, που τόσο καλά γνώριζαν οι πρόγονοί της, και δεν είναι άλλο από την καλλιέργεια καπνού. Ο κ. Ηλίας Καλαθάς, μαζί με τη φαμίλια του, κάθε χρόνο βγάζει μια μικρή παραγωγή βιολογικού καπνού για στριφτό τσιγάρο.

«Η οικογένεια Καλαθά ανέκαθεν υπηρετούσε την παράδοση του τόπου της, καλλιεργώντας παραδοσιακές ποικιλίες καπνού. Ο παππούς και ο προπάππους μου ασχολούνταν με τα καπνά. Επί τουρκοκρατίας λέγεται ότι προτιμούσαν τον δικό μας καπνό.

Ο καλύτερος καπνός παράγεται σε ορεινό έδαφος, όπως είναι του χωριού μας», μας εξηγεί από την αρχή ο κ. Ηλίας Καλαθάς. Από το 1850, στο Αρχάνι Φθιώτιδας, ένα μικρό χωριό κοντά στη Μακρακώμη, οι κάτοικοι καλλιεργούν με παραδοσιακό, βιολογικό τρόπο όλα τους τα αγαθά. Μάλιστα, είναι αμέτρητες οι αφηγήσεις των παλαιοτέρων για τ ο καλύτερο χαρμάνι, γνωστό και ως «στριφτό Αρχανιώτικο».

Σήμερα, η οικογένεια Καλαθά, συνεχίζει να παράγει όπως τότε, λεπτοκομμένο, χειροποίητο, βιολογικό καπνό, χωρίς την προσθήκη χημικών και συντηρητικών ή βελτιωτικών καύσης. Σημειωτέον, ότι όλες οι καλλιέργειες είναι πιστοποιημένες βιολογικές. Ο καπνός συλλέγεται με τα χέρια, έπειτα κόβεται και γεμίζει τα φακελάκια «Καλαθάς».

Η καλλιέργεια του καπνού γίνεται με βιολογικές μεθόδους, χωρίς χημικά λιπάσματα, αλλά μόνο με λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στη φυσική καλλιέργεια.

Το νομοσχέδιο

Μπορεί οι παλαιότεροι να καλλιεργούσαν καπνό, αλλά ήταν δύσκολο για κάποιον να κάνει και μεταποίηση και εμπόριο. Όπως, χαρακτηριστικά, εξήγησε ο κ. Ηλίας Καλαθάς από το 2005 που αποφάσισε να ασχοληθεί με την μεταποίηση, συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε σχετικό νομοσχέδιο για μικρούς παραγωγούς. Εάν κάποιος ήθελε να ασχοληθεί με την μεταποίηση έπρεπε να καταβάλει εγγύηση 300.000 ευρώ και φυσικά, αυτό θα μπορούσε να το κάνει μόνο μία μεγάλη βιομηχανία.

Καλαθάς

«Εμείς κάναμε από το 2005 έως το 2011 κάποιες ενέργειες, όπως αιτήσεις στο αρμόδιο υπουργείο, για μη χρειάζεται να δώσουμε 300.000 ευρώ εγγύηση, για επεξεργασία καπνού. Μετά από συνεχόμενες παρεμβάσεις και με άλλα άτομα, όπως τα παιδιά στην Ελασσόνα που έφτιαχναν τα πούρα, ήρθε η δικαίωση», μας είπε ο κ. Καλαθάς.

Συγκεκριμένα, το 2011 βγήκε το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να καλλιεργήσει και να μεταποιήσει καπνό, έναντι μιας μικρής εγγυήσεως. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την οικιακή εκμετάλλευση της καπνοπαραγωγής με αυτήν την νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δίνεται άδεια λειτουργίας εργαστηρίων για την παραγωγή και τη λιανική πώληση προϊόντων καπνού στους καλλιεργητές.

Η ρύθμιση αυτή έδωσε στους καπνοπαραγωγούς τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους μονάδα, ώστε τον καπνό που παράγουν να τον κάνουν τσιγάρο, πούρο ή ψιλοκομμένο καπνό για στριφτό τσιγάρο και να τον πωλούν στον καταναλωτή. Ως υποχρέωση, πρέπει να καταβάλλουν εγγύηση ίση με το 10% του καταβληθέντος κατά το προηγούμενο έτος συνολικού ποσού ειδικού φόρου κατανάλωσης, με ελάχιστο όριο το ποσό των 10.000 ευρώ.

Η παρεχόμενη εγγύηση μπορεί να είναι τραπεζική, χρηματική, εμπράγματη ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ετήσιας ή αόριστης διάρκειας. Δηλαδή, με αυτήν την απόφαση μπόρεσε ο παραγωγός να πάρει άδεια μεταποίησης με τις ελάχιστες προϋποθέσεις. Καταργήθηκε η εγγυητική των 300.000 ευρώ και ο παραγωγός μπόρεσε να πληρώσει 10.000 εγγύηση χωρίς να δώσει χρήματα, αλλά προχωρώντας και σε υποθήκευση.