Αναδεικνύονται πια τα προϊόντα που είναι χαμηλά σε ζάχαρη ή sugar free

Άρθρο της Σοφίας Ελευθερίου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή

Καθώς η παχυσαρκία έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις στον σύγχρονο κόσμο, οι ερευνητές αναζητούν τους παράγοντες που επιδρούν στη συμπεριφορά των ανθρώπων, με αποτέλεσμα την αυξημένη εμφάνιση αυτής της επικίνδυνης νόσου. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, δύο είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που επιδρούν στην αυξητική αυτή τάση:

  • Ο καθιστικός τρόπος ζωής
  • Η εύκολη πρόσβαση κι η αυξημένη διαθεσιμότητα τροφίμων πλούσιων σε ενέργεια.

Συνεπώς, τρόφιμα με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο και χαμηλή θερμιδική αξία φαίνεται να επιδρούν στην αύξηση της εμφάνισης παχυσαρκίας. Τέτοια τρόφιμα είναι αυτά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη κι αλάτι, και ταυτόχρονα χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα κι ιχνοστοιχεία. Κατά τα προηγούμενα χρόνια, η βιομηχανία τροφίμων, γνωρίζοντας την εθιστική επίδραση της ζάχαρης αλλά και των λιπαρών συστατικών και του αλατιού στα τρόφιμα, ενίσχυε τα προϊόντα της με ζάχαρη, με στόχο την αύξηση των πωλήσεων. Αντίθετα, πρόσφατα, η τάση στη βιομηχανία τροφίμων έχει αντιστραφεί.

Η πιθανή σύνδεση της αυξημένης πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά και της αυξημένης εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη, αλλά και η στροφή των καταναλωτών προς μία πιο υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε θερμίδες και ζάχαρη, έχουν ωθήσει τη βιομηχανία τροφίμων σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών γλυκιάς γεύσης, με χαμηλή θερμιδική αξία, όπως είναι τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες. Και παρότι τα αποτελέσματα της σύγχρονης έρευνας είναι αντικρουόμενα, όσον αφορά την αιτιολογική σχέση μεταξύ της πρόσληψης ζάχαρης και της εμφάνισης παχυσαρκίας, φαίνεται ότι αρκετές μελέτες συνδέουν την αυξημένη πρόσληψη αναψυκτικών και ροφημάτων πλούσιων σε ζάχαρη με το αυξημένο σωματικό βάρος.

χωρίς ζάχαρη

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αυξημένη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη υποδεικνύει έναν γενικότερα ανθυγιεινό τρόπο ζωής, έχει υποκινήσει εθνικές κι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με στόχο την άσκηση πιέσεων στη βιομηχανία τροφίμων για μείωση του περιεχομένου των προϊόντων σε ζάχαρη κι άλλα πρόσθετα. Σε αυτή τη βάση, αναδείχτηκαν τα προϊόντα που είναι χαμηλά σε ζάχαρη ή χωρίς καθόλου πρόσθετη ζάχαρη (sugar free). Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η αποφυγή τροφίμων, ροφημάτων κι αναψυκτικών πλούσιων σε ζάχαρη αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική μείωσης των προσλαμβανόμενων θερμίδων, ειδικά για τα άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος είτε για λόγους υγείας είτε για την εμφάνισή τους.

Η σύγχρονη τάση επιτάσσει στροφή προς λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, χαμηλά σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη. Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι τον 20ό αιώνα, ειδικά στη Μεσόγειο, βιώσαμε τη μεταστροφή από μια δίαιτα πλούσια σε ανεπεξέργαστα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, προς μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζωικά λιπαρά και ζάχαρη. Πλέον, στον δυτικό κόσμο, βιώνουμε νέα μετάβαση προς μια δίαιτα χαμηλή σε ζάχαρη, ζωικά λιπαρά και λιγότερο επεξεργασμένες τροφές.