Μίνι μάρκετ κλήθηκε να πληρώσει επιπλέον 2.000 ευρώ

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα σε όλη την αγορά, αλλά ακόμη μεγαλύτερο είναι το… σοκ για τους επαγγελματίες του μίνι μάρκετ, που καλούνται πια να πληρώνουν πολύ μεγάλα ποσά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός ιδιοκτήτη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο οποίος και έγινε viral σε όλη την Ελλάδα, με το λογαριασμό που έφερε στο «φως». Σύμφωνα με τοπικό Μέσο, το grtimes.gr, ο καταστηματάρχης χρειάστηκε να καταβάλει σχεδόν 2.000 ευρώ περισσότερα, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πιο συγκεκριμένα, ο λογαριασμός που του ήρθε τον Ιανουάριο του 2022 έγραφε το ποσό των 3.505 ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο του 2021, το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 1.650 ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για τεράστια αύξηση, την οποία δύσκολα μπορεί να καλύψει ένα κατάστημα της μικρής λιανικής και έτσι πολλά «απειλούνται» ακόμη και με «λουκέτο», από όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Απαραίτητη η στήριξη του κλάδου

Οι αυξήσεις στο ρεύμα φέρνουν μία σειρά από επιχειρήσεις στο… χείλος του γκρεμού και είναι απαραίτητη η στήριξη και συγκεκριμένα στον κλάδο των μίνι μάρκετ, για να μην οδηγηθούν πολλά από αυτά εκτός αγοράς. Η κυβέρνηση έκανε γνωστό πάντως στις αρχές Μαρτίου, ότι εξετάζει νέα μέτρα ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους, η αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος στο 75% του αυξημένου κόστους έναντι του 50%, αλλά και μια σειρά προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχώρησε, μάλιστα, ήδη σε ελαφρά διεύρυνση των κλιμακίων κατανάλωσης για τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος, με αποτέλεσμα την αντίστοιχη αναπροσαρμογή του ποσού της επιδότησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με επιστολή που απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προς τους προμηθευτές, οι επιδοτήσεις που συνεχίζονται το Μάρτιο για έβδομο συνεχόμενο μήνα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (έναντι 150 kwh που ήταν το όριο το Φεβρουάριο) και για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh (από 300 kwh), η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.
  • Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.
  • Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.
  • Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα  για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).

Χριστοδουλάτου Νάντια
Σχεδόν διπλάσιος ο λογαριασμός

Για τη μεγάλη αύξηση στο λογαριασμό του ρεύματος, μίλησε στο περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» η κυρία Νάντια Χριστοδουλάτου, ιδιοκτήτρια του μίνι μάρκετ «Επίκεντρο», στη Νέα Ιωνία. «Ο τελευταίος λογαριασμός μας ήρθε κοντά στα 1.000 ευρώ, όντας σχεδόν διπλάσιος από την προηγούμενη φορά που ήταν κάτω από 600 ευρώ. Το ρεύμα, πάντως, δεν είναι τόσο πιο ακριβό όσο τα πάγια του λογαριασμού, τα οποία είναι όλα κατά πολύ αυξημένα», μας εξήγησε. Όσον αφορά για τον τρόπο που θα το αντιμετωπίσει η ίδια, η κυρία Χριστοδουλάτου μας είπε: «Θα τα επιβαρυνθούμε εμείς και αυτά, καθώς δεν μπορούμε να ανεβάσουμε πολύ τις τιμές μας. Ίσως θα πρέπει να εξετάσω, πάντως, την αλλαγή του παρόχου, καθώς έχω παραμείνει στη ΔΕΗ». Η εικόνα, παρ’ όλα αυτά, δεν είναι πολύ διαφορετική και στους εναλλακτικούς παρόχους, αφού μεγάλη ήταν η αύξηση και στο κατάστημα Ψιλικών του κ. Γιώργου Σκουρλής, στο Γαλάτσι. «Έχω φύγει από τη ΔΕΗ, αλλά και στο νέο πάροχο πλήρωσα περίπου τα διπλάσια στον πρόσφατο λογαριασμό. Γενικά όλα είναι αυξημένα τον τελευταίο καιρό και εμείς ψάχνουμε τις λύσεις. Προσωπικά έχω αυξήσει λίγο και τις τιμές για να ανταπεξέλθω», ανέφερε χαρακτηριστικά στο περιοδικό μας.