Μείωση κόστους ενέργειας. Η ενεργειακή αναβάθμιση και η μείωση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας στα καταστήματα της μικρής λιανικής μπορεί να περιορίσει τα έξοδά τους, τα οποία και έχουν εκτιναχθεί τον τελευταίο καιρό, με τους λογαριασμούς να είναι συχνά δυσβάσταχτοι για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Του Στέλιου Ασλανίδη

Πέντε tips για τον περιορισμό των εξόδων στα μίνι μάρκετ

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του φυσικού αερίου έχουν ανέλθει πλέον σε επίπεδα ρεκόρ και στην Ελλάδα, δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα τόσο στα νοικοκυριά όσο και -κυρίως- στις επιχειρήσεις. Πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής τους και τα «λουκέτα» είναι αναπόφευκτα για κάποιες από αυτές, αν συνεχιστεί για πολύ ακόμη αυτή η κατάσταση. Οι φωνές για μέτρα ελάφρυνσης έχουν φουντώσει και είναι αναγκαίο πια να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα, ώστε να προστατευθεί το επιχειρείν και ολόκληρη η αγορά. Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, υπάρχει και μια σειρά από ενέργειες που μπορούν να δοκιμάσουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες, ειδικά στον κλάδο της μικρής λιανικής, ώστε να προσπαθήσουν να μειώσουν το κόστος της ενέργειας στη λειτουργία του καταστήματός τους. Στο πλαίσιο αυτό, συγκεντρώσαμε μια σειρά από ιδέες που έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν, ως ένα βαθμό, το κόστος για τα μίνι μάρκετ.

TIP 1. Επενδύστε στις λάμπες υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Η αντικατάσταση των λαμπτήρων του καταστήματος με λάμπες LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης μοιάζει με λεπτομέρεια για πολλούς επαγγελματίες και η μεγαλύτερη τιμή τους μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράδειγμα. Η απόδοσή τους όμως σε βάθος χρόνου είναι τόσο μεγάλη, που ειδικά στα μίνι μάρκετ που «καίνε» όλη την ημέρα σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου, η απόσβεση γίνεται πολύ σύντομα και η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που προσφέρουν είναι πολύ μεγάλη. Αξίζει να επενδύσει κανείς στην αντικατάσταση των λαμπτήρων, ειδικά να πρόκειται για ένα παλιό κατάστημα που διαθέτει κακό φωτισμό που είναι και πιο κοστοβόρος.

TIP 2. Ελέγξτε για πιθανές διαρροές.

Ένα από τα πιο ασφαλή tips για τον περιορισμό του κόστους της ενέργειας είναι ο έλεγχος όλων των συσκευών του καταστήματος, όπως των ψυγείων. Έρευνες δείχνουν ότι οι διαρροές μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια 20 έως 30% της απόδοσης μιας συσκευής. Τσεκάρετε για ελαττώματα στη λειτουργία τους, χαλασμένους θερμοστάτες, βραχυκυκλωμένες αντιστάσεις και ό,τι άλλο μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή τους και να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας και, επομένως, το κόστος για το κατάστημά σας. Φυσικά, αν ο έλεγχος -καλό θα είναι να απευθυνθείτε και σε ειδικούς για αυτόν- αναδείξει οποιαδήποτε βλάβη, η αντιμετώπισή της θα πρέπει να είναι άμεση και, ιδανικά, αν αυτό είναι δυνατό, να γίνει αναβάθμιση της συσκευής με αντίστοιχη υψηλής ενεργειακής κλάσης, ώστε να είναι διπλό το όφελος μελλοντικά.

Οι διαρροές από χαλασμένους θερμοστάτες ή βραχυκυκλωμένες αντιστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλειες ακόμη και της τάξης του 20 με 30% στην απόδοση μιας συσκευής.

TIP 3. Αλλάξτε το φωτισμό του καταστήματος.

Η μείωση της χρήσης ενέργειας από τις επιχειρήσεις της μικρής λιανικής μέσω αλλαγών στο φωτισμό μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η χρήση φωτισμού ημέρας (άντληση φωτός από φυσικές πηγές μέσω παραθύρων και φεγγιτών) ή τόσο περίπλοκη όσο η εγκατάσταση συσκευών ελέγχου όπως χρονομέτρων και αισθητήρων. Στην πρώτη περίπτωση, ειδικά τώρα που έρχεται το καλοκαίρι και πολλοί επαγγελματίες σκέφτονται το ενδεχόμενο της ανακαίνισης, η λύση είναι πολύ πιο εύκολη και σίγουρα αξιοσημείωτη. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε ηλιόλουστες ημέρες στη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου και χρησιμοποιήστε το φυσικό φως για να φωτίσετε το κατάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς για νέα παράθυρα, φεγγίτες κτλ. Όσον αφορά δε τη δεύτερη περίπτωση, η εγκατάσταση σύγχρονων μέσων, όπως οι αισθητήρες για το άνοιγμα των φώτων μόνο όταν είναι απαραίτητο, ειδικά στα μεγάλα μίνι μάρκετ, με διαδρόμους και προϊόντα στο βάθος του καταστήματος, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Γιατί να καταναλώνετε ενέργεια, την ώρα που δεν έχετε πελάτες μέσα στο κατάστημα, αν δεν επηρεάζει την εξωτερική σας εικόνα;

TIP 4. Χρησιμοποιήστε σωστά τον κλιματισμό.

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών και την Ελλάδα να… φλέγεται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η σωστή χρήση του κλιματισμού στα καταστήματα της μικρής λιανικής είναι απαραίτητο βήμα για εξοικονόμηση ενέργειας και περιορισμό του κόστους. Καταρχάς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του κλιματισμού του χώρου. Προφανώς και η τιμή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιλογή μιας συσκευής κλιματισμού, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε συνδυασμό και με την ενεργειακή κατανάλωση. Κι αυτό γιατί μπορεί σε βάθος χρόνου, μία συσκευή υψηλής ενεργειακής κλάσης να προσφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση στα λειτουργικά έξοδα του καταστήματος σε σύγκριση με μια λίγο πιο φθηνή. Από εκεί και πέρα, το πιο value tip στο θέμα του κλιματισμού είναι η χρήση του. Η πλειονότητα των καταναλωτών αλλά και των επαγγελματιών δεν ρυθμίζει το κλιματιστικό σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών και των αρμόδιων φορέων. Συνήθως η πιο σωστή ρύθμιση είναι στους 2 βαθμούς παραπάνω το χειμώνα και 2 βαθμούς παρακάτω το καλοκαίρι, σε σχέση με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Το να ρυθμίζει κανείς το κλιματιστικό στους 18 βαθμούς τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ελλάδα είναι ανώφελο, αφού η συσκευή αδυνατεί συνήθως να αντεπεξέλθει σε αυτά τα δεδομένα και επηρεάζεται πιο εύκολα και η απόδοσή της. Το αποτέλεσμα είναι και να μη φτάνει στον επιθυμητό στόχο και να «καίει» περισσότερο, αυξάνοντας την κατανάλωση και άρα το κόστος της ενέργειας.

Συνήθως η πιο σωστή ρύθμιση του κλιματισμού είναι 2 βαθμούς παραπάνω το χειμώνα και 2 βαθμούς παρακάτω το καλοκαίρι, σε σχέση τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

TIP 5. Προσέξτε την κατανάλωση ενέργειας.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η αγορά λαμπτήρων LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης, αλλά και συσκευών υψηλής ενεργειακής κλάσης είναι δεδομένο ότι θα προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και είναι μια επένδυση που αξίζει να κάνουν τα καταστήματα της μικρής λιανικής. Μια καλή συμβουλή για τους επαγγελματίες του κλάδου, όμως, είναι να προσέχουν γενικότερα ό,τι αγοράζουν για το μίνι μάρκετ ή το περίπτερό τους. Το μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος στη μικρή λιανική είναι τα ψυγεία, είτε πρόκειται για αυτά με μπίρες και αναψυκτικά είτε για τα αντίστοιχα των παγωτών, τα περισσότερα από τα οποία διατίθενται από τους προμηθευτές. Η ενέργεια που καταναλώνουν είναι πολύ μεγάλη, αλλά και διαφορετική σε κάθε συσκευή, οπότε θα πρέπει να προσέξετε τι αγοράζετε ή γενικά τι βάζετε στο κατάστημά σας. Υπολογίστε από την αρχή ότι το επιπλέον κόστος είναι μεγάλο και έτσι αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν από κάθε σχετική απόφαση. Ακόμη και σε δεύτερη φάση, όμως, καλό θα είναι να υπάρχει σχετικός έλεγχος στην κατανάλωση ενέργειας κάθε συσκευής, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αντικατάστασής της.