Τα θαλασσινά

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, είτε πωλούνται χύμα, είτε συσκευασμένα, πρέπει να δίνονται υποχρεωτικές πληροφορίες, μέσω της επισήμανσής (ετικέτας) τους. Σε αυτά που πουλιούνται χύμα η επισήμανση (ετικέτα) πρέπει να περιλαμβάνει:

  1. την εμπορική ονομασία πώλησης π.χ. γάβρος, σουπιά, κ.ά.,
  2. την προέλευση,
  3. τη μέθοδο παραγωγής, π.χ. «αλιεύτηκε στη θάλασσα…» ή «αλιεύτηκε σε γλυκά νερά…» ή «εκτροφής ή υδατοκαλλιέργειας…»,
  4. την τιμή πώλησης ανά κιλό βάρους.

νηστήσιμαΕφόσον είναι συσκευασμένα, η επισήμανση (ετικέτα) πρέπει να περιλαμβάνει:                     

1. την εμπορική ονομασία πώλησης,

2. το καθαρό βάρος,

3. τη χρονολογία ανάλωσης,

4. αν έχει επεξεργαστεί, τυχόν άλλα συστατικά που περιέχει και αν είναι αλλεργιογόνα,

5. τις ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης,

6. το όνομα, την εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση του εργαστηρίου επεξεργασίας, με υγειονομικό σήμα, δηλαδή τη σφραγίδα της επιχείρησης, η οποία είναι μικρή και ελλειψοειδής, όπου αναφέρεται ο Κωδικός Αριθμός της επιχείρησης, π.χ. EL 30.A.60. EU,

7. τη μέθοδο παραγωγής, π.χ. «αλιεύτηκε στη θάλασσα…» ή «αλιεύτηκε σε γλυκά νερά…» ή «εκτροφής ή υδατοκαλλιέργειας…»                                                                           

8. την περιοχή αλίευσης ή εκτροφής του προϊόντος,

9. την κατηγορία αλιευτικού εργαλείου που χρησιμοποιήθηκε, σε περίπτωση προϊόντος αλίευσης,

10. την τιμή πώλησης ανά κιλό βάρους.

Τα Μαλάκια

Οι δύο συνηθέστερες κατηγορίες είναι τα Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μοσχιοί, θράψαλα, κ.λπ.) και τα Δίθυρα (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, κ.λπ.). Τα πρώτα τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα ή ως αποψυγμένα, δηλ. ως κατεψυγμένα που αποψύχθηκαν.

  • Νωπά: Προσέχουμε ιδίως την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Οποιαδήποτε άλλη οσμή θεωρείται μη φυσιολογική. Επίσης, η σάρκα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
  • Κατεψυγμένα: Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται, στο σημείο πώλησης, σε καταψύκτη στους -18 βαθμούς Κελσίου, να πωλούνται συσκευασμένα και να φέρουν τις προαναφερόμενες ενδείξεις.
    Τα δεύτερα, πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες, (συνήθως σε δίχτυ) οι οποίες φέρουν το υγειονομικό σήμα, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.

Νηστεία και… δίαιτα

Καλό είναι επίσης να θυμόμαστε όλοι, ότι η νηστεία και τα νηστίσιμα φαγητά, συχνά βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέονται με τη δίαιτα. Είναι ένα κοινό λάθος που κάνουμε αρκετοί, ξεχνώντας ότι αρκετά από τα προϊόντα που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας έχουν υψηλές θερμίδες.

Δείτε ενδεικτικά τις θερμίδες κάποιων από τις συνηθισμένες τροφές στο παραδοσιακό σαρακοστιανό τραπέζι:

  • νηστήσιμαΛαγάνα: 80-90 θερμίδες ανά φέτα (περίπου 30 γραμμάρια)
  • Ταραμοσαλάτα: 450-500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Χαλβάς: 330-540 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Καλαμαράκια (βραστά ή ψητά): 60-100 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Γαρίδες (βραστές ή ψητές): 140-150 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Σουπιές (βραστές ή ψητές): 140-150 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Χταπόδι (βραστό ή ψητό): 200 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Μύδια: 160 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Ντολμαδάκια: 170 θερμίδες ανά 5 κομμάτια
  • Ελιές: 120 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Τουρσί: 15 θερμίδες το ένα μικρό αγγουράκι.