Η διατροφή της Σαρακοστής

Η νηστεία της λεγόμενης και Μεγάλης Σαρακοστής ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες (δηλαδή περίπου 40 ημέρες), αλλά αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα, αυξάνοντας τις ημέρες της νηστείας σε σχεδόν 50. Ο συμβολισμός της έχει να κάνει με τα πάθη του Χριστού και ουσιαστικά αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού.

νηστήσιμαΗ διατροφή κατά τη διάρκεια της Νηστείας:

  • Δεν επιτρέπονται όλο αυτό το διάστημα, το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το λάδι και το κρασί.
  • Τα Σάββατα και τις Κυριακές, επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση το λάδι και το κρασί.
  • Αντίστοιχα, την 25η Μαρτίου (Ημέρα του Ευαγγελισμού) και την Κυριακή των Βαΐων (η τελευταία Κυριακή πριν το Πάσχα), όσοι νηστεύουν, έχουν τη δυνατότητα να φάνε ψάρι.

Τσιαπαλάρης ΣτέλιοςΣτέλιος Τσιαπαλάρης:

«20% πάνω στις κονσέρβες»

Μικρή είναι η κίνηση για τα σαρακοστιανά προϊόντα στο μίνι μάρκετ Καλημέρα της οδού Δεμιρδεσίου 10 στην Αθήνα. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κ. Στέλιος Τσαπαλιάρης με τη βοήθεια και του φίλου του Νίκου (φωτό), φροντίζουν να αλλάζουν τη… διακόσμηση αυτές τις ημέρες. «Ουσιαστικά, βάζω όλα τα σαρακοστιανά που έχω στο κατάστημα σε ένα σημείο πιο εμφανές, για να διευκολύνω τους πελάτες μου. Έτσι κι αλλιώς, πέραν μιας μικρής αύξησης, της τάξης του 20%, στις κονσέρβες, δεν είναι κάτι που έχει ιδιαίτερη ζήτηση. Ίσως τώρα που θα προσθέσω και ψωμί στο κατάστημα, να φέρω και καμιά λαγάνα για να εκμεταλλευτώ την περίοδο της Σαρακοστής», μας ανέφερε σχετικά.

Οδηγίες για τα προϊόντα της Σαρακοστής

Επειδή κατά τη διάρκεια της νηστείας, αλλάζουμε τον τρόπο διατροφής μας, αλλά και εξαιτίας της ιδιαιτερότητας κάποιων εκ των σαρακοστιανών προϊόντων, καλό θα είναι να λαμβάνουμε υπόψη κάποιες σχετικές λεπτομέρειες.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) εξέδωσε τον προηγούμενο μήνα έναν οδηγό, που ενημερώνει τους καταναλωτές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε όλη τη Σαρακοστή.

Η λαγάνα

Η παραδοσιακή λαγάνα δεν διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί, που προμηθευόμαστε, καθημερινά. Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι με το κοινό ψωμί και, όμως, η τιμή της είναι μεγαλύτερη, από αυτή του κοινού ψωμιού. Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή.

Η ταραμοσαλάτα

Είτε αγοράζεται έτοιμη, είτε παρασκευάζεται στο σπίτι, καλό είναι να έχει λευκό έως καστανό ανοιχτό χρώμα, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες. Επίσης, πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σε όλη την ποσότητά της. Η οσμή και η γεύση της πρέπει να είναι ευχάριστη.