ολικής άλεσης

Το καταναλωτικό κοινό αναζητά πλέον προϊόντα που ταυτίζονται με την υγιεινή διατροφή, με αποτέλεσμα οι κωδικοί ολικής άλεσης να αποτελούν δυνατό «χαρτί» και για τα μίνι μάρκετ.

Προϊόντα με ζήτηση και στη μικρή λιανική

Η διατροφή των ανθρώπων, σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχει αρχίσει να αλλάζει δραματικά τα τελευταία χρόνια και οι τάσεις αναμένεται να συνεχιστούν και στο μέλλον, διαμορφώνοντας μία τελείως διαφορετική «εικόνα» σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε παλιότερα. Ιδίως οι νέες γενιές καταναλωτών επιλέγουν τρόφιμα που θεωρούνται πιο υγιεινά, αποφεύγουν το κρέας και τα παράγωγά του και αναζητούν τροφές «πλούσιες» σε βιταμίνες. Μία από τις κατηγορίες, λοιπόν, αυτές που έχει «καθιερωθεί» πια στην αγορά, είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα οποία και ακολουθούν πια μία απόλυτα ανοδική «τροχιά» και στην ελληνική αγορά.

Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι το γκρουπ που έτρωγε τα περισσότερα ολικής άλεσης προϊόντα μείωσε το επίπεδο θνησιμότητας κατά 16%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν τρεις στους πέντε καταναλωτές απάντησαν σε έρευνα του Oldways Whole Grains Council το 2022 ότι τρώνε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως. Στην ερώτηση, δε, εάν επέλεξαν προϊόντα ολικής αλέσεως τουλάχιστον τις μισές φορές, το 59% των ερωτηθέντων απάντησε «ναι». Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα, μάλιστα, για τις νεότερες ηλικίες, τους Gen Z και τους Μillennials, καθώς το σχετικό ποσοστό έφθασε στο 64%, ενώ οι γονείς παιδιών έως 12 ετών απάντησαν θετικά κατά 67%, οι καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους κατά 74% και οι χορτοφάγοι κατά 77%. Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν ταυτιστεί, άλλωστε, με την υγιεινή διατροφή και δεν είναι τυχαίο ότι σε ποσοστό 82% οι καταναλωτές τόνισαν ότι προτιμούν τα εν λόγω τρόφιμα για λόγους υγείας, με τη γεύση να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό μόλις 38%.

Τι είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν «κατακλύσει» τα τελευταία χρόνια την αγορά και υπάρχουν πια στα ράφια όλων των καταστημάτων, από τα σούπερ μάρκετ μέχρι τη μικρή λιανική και τα περίπτερα. Τι είναι, όμως, η ολική άλεση; Πρόκειται για τη μέθοδο παρασκευής της τροφής κατά την οποία ο καρπός του φυτού (συνήθως δημητριακό) αλέθεται ολόκληρος, χωρίς την απομάκρυνση του φλοιού, που αποκαλείται και πίτουρο. Αλεύρι μπορεί να παραχθεί από όλους σχεδόν τους καρπούς, αλλά συνήθως γίνεται με δημητριακά και κυρίως από σιτάρι. Τα τελευταία χρόνια, όμως, αυξάνεται και το αλεύρι από σίκαλη, βρώμη, κριθάρι και άλλα δημητριακά, ακόμη και από φαγόπυρο, ρεβύθια και άλλους σπόρους που δεν ανήκουν στα δημητριακά. Ολικής αλέσεως δεν εννοούμε λοιπόν έναν σπόρο, αλλά την επεξεργασία του. Τα προϊόντα που δεν είναι ολικής αλέσεως, παρασκευάζονται από αλεύρι που ο καρπός από τον οποίο προήλθε έχει απογυμνωθεί από τον φλοιό. Αντίθετα, στα προϊόντα ολικής άλεσης το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του προϊόντος δεν είχε απογυμνωθεί από τον φλοιό. Ο φλοιός των δημητριακών (και των καρπών γενικότερα) είναι χρήσιμος γιατί θεωρείται πολύ πλούσιος σε βιταμίνες και ιδιαίτερα σε φυτικές ίνες.

Δύο στους τρεις καταναλωτές ηλικίας 15 ετών και άνω, καταναλώνουν μη επεξεργασμένα δημητριακά, όπως ψωμί ολικής άλεσης και ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Ολική άλεση για υγιεινή διατροφή

Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν καθιερωθεί στην αγορά, διότι συνδέονται με την υγιεινή διατροφή. Έρευνα του New Nutrition Business στη Βρετανία έδειξε ότι το 61% των καταναλωτών πιστεύει ότι οι επιλογές δημητριακών ολικής αλέσεως ήταν καλές για την υγεία του πεπτικού συστήματος και μόνο το 4,5% ότι είναι επιβλαβή. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι μόνο τα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι είχαν υψηλότερη βαθμολογία στο μυαλό των καταναλωτών, με 83%, 78% και 69%, αντίστοιχα. Την άποψη των καταναλωτών επιβεβαιώνουν όμως και οι σχετικές έρευνες για τα οφέλη των προϊόντων ολικής άλεσης στη διατροφή των ανθρώπων.

Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι το γκρουπ που έτρωγε τα περισσότερα ολικής άλεσης προϊόντα, εν συγκρίσει με εκείνο που κατανάλωνε τα λιγότερα, μείωσε το επίπεδο θνησιμότητας κατά 16%. Είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 18% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι φυτικές ίνες που διαθέτουν τα προϊόντα ολικής άλεσης, έχουν πολύ σημαντικές επιδράσεις στην υγεία, καθώς προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Ο βιταμίνες που περιέχονται στον φλοιό των καρπών είναι επίσης σημαντικές και οι σπουδαιότερες στα δημητριακά είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που σχετίζονται με την υγεία ποικιλοτρόπως.