Η διάκριση μεταξύ των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχει δηλώσει στην εφορία κάθε επιχείρηση, συνεχίζει να δημιουργεί ανισορροπία στην αγορά του μίνι μάρκετ και γενικά της μικρής λιανικής, αφού τα μισά καταστήματα είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν POS και τα υπόλοιπα όχι. Υπάρχει μάλιστα και η δυνατότητα αλλαγής ΚΑΔ.

Του Βάιου Τασούλα

Tον προσεχή Ιούλιο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επιβολή της νέας νομοθεσίας που κατέστησε υποχρεωτική την εγκατάσταση συστημάτων POS σε χιλιάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να πληρώνουν με κάρτα σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4446/2016.

Η όλη προσπάθεια είχε ως στόχο την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, γεγονός που μπορούσε να περιορίσει και τη φοροδιαφυγή, για την οποία η Ελλάδα ελέγχεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ένα χρόνο μετά, όμως, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα έλυσε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα καταστήματα της λιανικής αγοράς.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή χιλιάδες επιχειρήσεις που δηλώνουν 143 συγκεκριμένους ΚΑΔ στην εφορία, είναι υποχρεωμένες να εξυπηρετούν τους πελάτες τους με POS, κινδυνεύοντας σε διαφορετική περίπτωση, με τσουχτερά πρόστιμα.

Κι αυτό γιατί, παρότι εδώ και ένα χρόνο πάνω από 400.000 επιχειρήσεις έχουν εγκαταστήσει υποχρεωτικά POS, χιλιάδες είναι και οι ανταγωνιστές τους που δεν το έχουν κάνει και μάλιστα νόμιμα! Η απόφαση των δύο Υπουργείων να διακρίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα, τις επιχειρήσεις βάσει των ΚΑΔ, έχει δημιουργήσει την απόλυτη ανισορροπία στην αγορά, αφού οι ΚΑΔ είναι εκατοντάδες και πολλές επιχειρήσεις της ίδιας αγοράς, υπόκεινται σε διαφορετικό ΚΑΔ. Κάπως έτσι οι μισές είναι υποχρεωμένες να έχουν POS και οι άλλες μισές όχι.

Ο νόμος και οι 85+58 ΚΑΔ

Μέχρι και αυτή τη στιγμή χιλιάδες επιχειρήσεις που δηλώνουν 143 συγκεκριμένους ΚΑΔ στην εφορία, είναι υποχρεωμένες να εξυπηρετούν τους πελάτες τους με POS, κινδυνεύοντας σε διαφορετική περίπτωση, με τσουχτερά πρόστιμα.

Παραμένει το μπέρδεμα με τα POSΠιο συγκεκριμένα, Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας στις αρχές Απριλίου του 2017, καθόρισε 85 κατηγορίες επαγγελμάτων και επιχειρήσεων που υποχρεούνταν, εντός τριών μηνών, να εγκαταστήσουν POS και να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4446/2016. Σε αυτές προστέθηκαν από τον Μάρτιο του 2018, χιλιάδες επιπλέον επιχειρήσεις από 58 νέους κλάδους, οι ΚΑΔ των οποίων συμπεριλήφθησαν στη σχετική απόφαση.

Ακόμη και μετά από αυτή την προσθήκη, όμως, στη λιανική αγορά υπάρχουν συγκεκριμένοι Κωδικοί, που θέτουν υπόχρεα τα καταστήματα έναντι των πελατών τους. Πρόκειται ουσιαστικά για τους εξής ΚΑΔ που αφορούν τα μίνι μάρκετ και τη μικρή λιανική:

  • Λιανικό εμπόριο ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • Λιανικό εμπόριο ποτών σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • Λιανικό εμπόριο προϊόντων καπνού σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα

Πέραν από αυτούς τους ΚΑΔ, όμως, υπάρχουν αρκετοί ακόμη τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιήσει μία επιχείρηση της λιανικής αγοράς, ώστε να απαλλαχτεί από την υποχρέωση του POS. Σε επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Οικονομίας μάλιστα, κάτι τέτοιο δεν διαψεύστηκε, παρά μόνο ενημερωθήκαμε ότι πιθανότατα οι ΚΑΔ που απαιτούν τη χρήση POS θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ώστε να καλύψουν κάποια στιγμή το σύνολο της αγοράς.