Αλλάζουν μορφή τα σοκολατούχα ροφήματα

Τα σοκολατούχα ροφήματα, εδώ και δεκαετίες, απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους. Ένα σημαντικό ποσοστό των συγκεκριμένων προϊόντων πωλείται από το κανάλι της μικρής λιανικής τις ώρες που οι μαθητές βρίσκονται καθ’ οδόν προς τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες ή κατά τη μετακίνησή τους προς κι από το σχολείο. Πρόκειται για «ένοχους» κωδικούς, με υψηλά λιπαρά, που οι γονείς αποφεύγουν, παρά το γεγονός ότι οι μικρότερες ηλικίες τα προτιμούν. Πλέον, όμως, οι εγχώριες βιομηχανίες έχουν «απενοχοποιήσει» τα ροφήματα με κακάο, καθώς τα έχουν προσαρμόσει στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις, μειώνοντας αισθητά τα λιπαρά. Ταυτόχρονα, στην αγορά πια διατίθενται αρκετοί κωδικοί φυτικών σοκολατούχων ροφημάτων σε ατομικές συσκευασίες, που αποτελούν μια πιο υγιεινή πρόταση, που δεν υστερεί σε γεύση των ροφημάτων με βάση το γάλα.

Οι σύγχρονοι γονείς γνωρίζουν τη σημασία του πρωινού στη διάθεση και τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών τους, γι’ αυτό κι αναζητούν στα καταστήματα προϊόντα ολικής άλεσης.

«Σαμποτάρουν» τη ζάχαρη οι νέοι γονείς

Στο παρελθόν, οι εταιρείες που διέθεταν προϊόντα που απευθύνονταν σε παιδιά πόνταραν στην εθιστική επίδραση της ζάχαρης, με στόχο την άνοδο των πωλήσεών τους. Σήμερα, όμως, που οι καταναλωτές είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα διατροφής, τα τρόφιμα για παιδιά με υψηλά ποσοστά ζάχαρης δεν προτιμώνται για συστηματική κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, παρά μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Ο λόγος που έχει πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή στις επιλογές των καταναλωτών είναι απλός: η παχυσαρκία έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις στον σύγχρονο κόσμο, κυρίως εξαιτίας του καθιστικού τρόπου ζωής των σύγχρονων παιδιών, που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους μπροστά σε οθόνες, και της εύκολης πρόσβασης κι αυξημένης διαθεσιμότητας των τροφίμων πλούσιων σε ενέργεια. Τα τρόφιμα με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο και χαμηλή θερμιδική αξία φαίνεται να επιδρούν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Τέτοια τρόφιμα είναι αυτά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη κι αλάτι, και ταυτόχρονα χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα κι ιχνοστοιχεία. Η στροφή των καταναλωτών προς μια πιο υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε θερμίδες και ζάχαρη, έχει ωθήσει τη βιομηχανία τροφίμων σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών γλυκιάς γεύσης, με χαμηλή θερμιδική αξία, και για τα παιδικά τρόφιμα, όπως είναι τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες. Η τάση για καινοτομία και περιορισμό της ζάχαρης στις παιδικές τροφές αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, αφού, κυρίως στην κατηγορία των βρεφικών προϊόντων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι οι επεξεργασμένες τροφές για τα μωρά συχνά περιλαμβάνουν υπερβολική ζάχαρη, με αποτέλεσμα τα εν λόγω προϊόντα να εγκυμονούν ποικίλους κινδύνους. Έτσι, οι σύγχρονοι καταναλωτές στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις, που σχετίζονται με τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, ακόμα και σε κατηγορίες όπως τα ζυμαρικά.

Κερδίζουν «έδαφος» τα δημητριακά ολικής άλεσης

Στην κατηγορία των παιδικών snacks, τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν κερδίσει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, διαμορφώνοντας μια μεγάλη γκάμα επιλογών για τον επαγγελματία της λιανικής. Ειδικά στην κατηγορία του πρωινού, υπάρχουν πολλά προϊόντα κατάλληλα για παιδιά προσχολικής και μεγαλύτερης ηλικίας. Ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις, οι εταιρείες επενδύουν στα προϊόντα ολικής άλεσης, καθώς περιέχουν θρεπτικά στοιχεία, όπως σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και άλλα, που σημαίνει πως είναι πολύ πιο θρεπτικά από τα συμβατικά. Πέρα από τις θρεπτικές ουσίες τους, τα εν λόγω προϊόντα, με τις φυτικές ίνες που περιέχουν, βοηθούν σημαντικά στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, μειώνοντας τις διαταραχές που είναι συνήθεις στην εποχή μας. Άλλωστε, οι σύγχρονοι γονείς γνωρίζουν τη σημασία του πρωινού στη διάθεση και τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών τους, γι’ αυτό κι αναζητούν στα καταστήματα προϊόντα με πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

«Οι εγχώριες βιομηχανίες έχουν “απενοχοποιήσει” τα ροφήματα με κακάο, καθώς τα έχουν προσαρμόσει στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις, μειώνοντας αισθητά τα λιπαρά».

Η υγιεινή διατροφή στο σχολείο

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ψυχοσωματική ανάπτυξη και την υγεία παιδιών κι εφήβων. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις για τα προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά, καθώς θα πρέπει να συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξή τους. Τόσο το σπίτι όσο και το σχολείο συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση υγιεινής διατροφής, γι’ αυτό το τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει προχωρήσει σε συστάσεις για την υγιεινή διατροφή στο σχολείο. Το καθημερινό διαιτολόγιο των μαθητών πρέπει να περιλαμβάνει τρία κύρια γεύματα και τουλάχιστον ένα ενδιάμεσο σνακ, με το πρωινό να έχει την προεξέχουσα θέση. Η ποικιλία των τροφίμων μέσα στην ημέρα, αλλά και από μέρα σε μέρα, καθώς κι η επιλογή εποχικών προϊόντων, αποτελούν το «κλειδί» για την επίτευξη ισορροπημένης διατροφής, που καλύπτει όλες τις ανάγκες του υπό ανάπτυξη οργανισμού των παιδιών. Ενδεικτικά, οι εθνικές διατροφικές οδηγίες για τα παιδιά συνιστούν καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών, φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, κατανάλωση κρέατος δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, όπου τουλάχιστον σε μία από αυτές να επιλέγεται κάποιο λιπαρό ψάρι, κατανάλωση αυγών τέσσερις με εφτά φορές την εβδομάδα, αποφεύγοντας τα τηγανητά, και κατανάλωση οσπρίων τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Παράλληλα, συνιστάται περιορισμός στην κατανάλωση ζάχαρης κι αλατιού, καθώς και στα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα συστατικά σε μεγάλες ποσότητες, η χρήση ελαιόλαδου (είτε ωμού είτε μαγειρεμένου), όπου είναι δυνατόν, με αποφυγή τηγανίσματος, καθώς κι αποφυγή κατανάλωσης λιπαρών που είναι στερεά ή παχύρρευστα σε θερμοκρασία δωματίου.