Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Sial 2018, στο Εκθεσιακό κέντρο Park des Expositions – Villepinte στο Παρίσι και το περιοδικό Mini Market & Μικρή Λιανική βρέθηκε εκεί, για να σας μεταφέρει τη δυναμική ελληνική παρουσία.

Ανταπόκριση Στέλλα Αυγουστάκη

Η έκθεση φέτος σημείωσε ρεκόρ προσέλευσης με πάνω από 310.000 επισκέπτες από 200 χώρες και 7.200 εκθέτες από 119 χώρες, εκ των οποίων και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα των οποίων είναι διαθέσιμα και για τα μίνι μάρκετ στην Ελλάδα. Το μέγεθος της έκθεσης, η μεγάλη προσέλευση εμπορικών επισκεπτών, η ποικιλία και η ποιότητα των προϊόντων που παρουσιάστηκαν, τα special events, όπως Sial 2018 Cuisine &Sial 2018 Innovation, που φιλοξενήθηκαν κατά τη διάρκειά της, και η διεθνής της απήχηση δίκαια την κατέστησαν μια από τις πλέον αξιόπιστες επιλογές παγκοσμίως στο χώρο των τροφίμων και ποτών.

Από το πρωί της Κυριακής 21ης Οκτωβρίου με σύμμαχο τον ασυνήθιστα καλό καιρό για τα δεδομένα της πόλης, και τα 8 Halls του εκθεσιακού κέντρου είχαν γεμίσει ασφυκτικά από κόσμο με την οργανωτική επιτροπή να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον εκθετών και επισκεπτών.

Έξω από κάθε Hall υπήρχε Information point τόσο για την Sial 2018 όσο και για τις επερχόμενες εκθέσεις στο AbuDabi, στην Κίνα και στην Τζακάρτα, ενώ μέσα από παράλληλες δραστηριότητες η Sial 2018 αποκάλυψε τις καταναλωτικές τάσεις του αύριο σε τρόφιμα και ποτά με τρία καθημερινά συνέδρια, που διεξήχθησαν από τη Kantar TNS, τη XTC World Innovation και την Gira Conseil.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα παράλληλη δραστηριότητα πραγματοποιούταν στο Hall 6, όπου σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τίτλο «Decoding the future of food» προβαλλόταν ασταμάτητα ένα βίντεο αναφορικά με το θέμα του μέλλοντος της τροφής το 2030, η δημιουργία του οποίου βασίστηκε σε αποδεδειγμένες επιστημονικές έρευνες. Οι εξαγωγείς που βρέθηκαν στην έκθεση είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς τροφίμων και ποτών ανά γεωγραφική περιοχή ανακαλύπτοντας παράλληλα τα bestselling προϊόντα. Επίσης, έγινε σημαντικό networking μεταξύ των εκθετών με τους οποίους οι επισκέπτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη δραστηριοποίησή τους στο εξωτερικό και το στρατηγικό πλάνο των εξαγωγών τους, με χώρες που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα εκάστοτε προϊόντα από κάθε προέλευση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η έκθεση φέτος σημείωσε ρεκόρ προσέλευσης με πάνω από 310.000 επισκέπτες από 200 χώρες και 7.200 εκθέτες από 119 χώρες.

Η Ελλάδα στη Sial 2018

Αναφορικά με την Ελληνική συμμετοχή, οι εκθέτες μέσα από την παρουσία τους στη Sial 2018 στόχευσαν στο να ενισχύσουν την παρουσία τους σε αγορές που ήδη δραστηριοποιούνται και στην επέκταση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας. Μέσω της Great Greek Exports & Trade συμμετείχαν: η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πολλές εταιρείες είχαν τη στήριξη Εμπορικών Επιμελητηρίων, όπως του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου, Μαγνησίας, Λάρισας κ.ά.

H Great Greek Exports & Trade είχε εξασφαλίσει χώρους σε όλες τις θεματικές ενότητες, όπως: National Pavilion, Grocery, Confectionery, Frozen, Beverages, Gourmet, Meat, φιλοξενώντας σημαντικό αριθμό από τις μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρίες, οι οποίες ξεχώρισαν για την ποιότητα των προϊόντων τους και την άψογη και καλαίσθητη εικόνα των περιπτέρων τους.

Η πολυάριθμη συμμετοχή της Great Greek Exports & Trade ενίσχυσε σημαντικά το σύνολο της Ελληνικής συμμετοχής ξεπερνώντας το 1/3 αυτής, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε την παρουσία των ελληνικών προϊόντων με μια σειρά προωθητικών δράσεων εμπορικού χαρακτήρα και διευκόλυνσης εταιρικών επαφών των εκθετών της με πελάτες και υποψήφιους αγοραστές τους.

Σημαντική επιτυχία γνώρισαν τα «events» γευσιγνωσίας της στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο «Taste Area» με ελληνικές τοπικές συνταγές Περιφερειών της Ελλάδας (Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη, Πελοπόννησος), αναδεικνύοντας τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων.

Επίσης, αρκετές ήταν οι ελληνικές εταιρείες που παρουσίασαν νέα προϊόντα στην αγορά της Ευρώπης μέσα από την έκθεση, όπως είναι οι Κοτόπουλα Αγγελάκης, Δωδώνη, ΕΖΑ, Meligiris, Parfait, Agrocan, Staya Farm, Tsanos, Vrinos, Zoinos κ.ά.