Κτήμα Καλαντζή

Με βάση το κτήμα της στη Λακωνία, η οικογένεια Βασιλοπούλου έχει δημιουργήσει τα δικά της προϊόντα, με δικές της πρώτες ύλες, στο δικό της εργαστήρι, προσφέροντας 100% ελληνικά παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, αλείμματα, ελιές, χαρουπόμελο και διάφορα άλλα.

Του Στέλιου Ασλανίδη

Παραδοσιακά προϊόντα από ένα ελληνικό κτήμα στη Λακωνία

Χριστίνα Βασιλοπούλου

Το 2015 η Ρούλα και η Χριστίνα Βασιλοπούλου, μητέρα και κόρη, ξεκίνησαν μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές γεωργικές πρώτες ύλες που καλλιεργούνται στο δικό τους κτήμα στη Μονεμβασιά Λακωνίας. Μέσα σε λίγα χρόνια, λοιπόν, έχουν καταφέρει να λανσάρουν στην αγορά τα πρώτα δικά τους προϊόντα με την ετικέτα Κτήμα Καλαντζή, με βάση την ξεχωριστή ποιότητα των συστατικών τους. Η είσοδός τους στην αγορά ξεκίνησε σιγά σιγά, με τις δοκιμές να αυξάνουν ραγδαία τις παραγγελίες τους, φέρνοντας τα προϊόντα τους και στα πρώτα ράφια καταστημάτων.

Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες, Σιρόπια, Αλείμματα, Άγρια χόρτα, Βότανα, Τουρσί κι Ορεκτικά είναι οι βασικές κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται πλέον η εταιρεία, που σχεδιάζει το μέλλον με στόχο την περαιτέρω διάθεση των προϊόντων της.

Στο πλαίσιο αυτό, το περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» μίλησε με την κα Χριστίνα Βασιλοπούλου, για να μάθει περισσότερα γι’ αυτή τη νέα μικρή παραγωγό, που κάνει τα πρώτα «βήματα» στην ελληνική αγορά.

Mini Market: Πείτε μας δύο λόγια για την εταιρεία σας. Πότε και πώς ξεκινήσατε να παράγετε τα δικά σας προϊόντα;

Χριστίνα Βασιλοπούλου: Το 2014 γνώρισα την αγορά παραγωγών. Η ιδέα να πουλάω τα δικά μου μεταποιημένα προϊόντα ήρθε, όταν, ψωνίζοντας η ίδια από αυτές τις αγορές, συνειδητοποίησα ότι θα ήθελα να υπάρχει μια μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, όχι απαραίτητα αυτά της πρώτης ανάγκης, όπως λέμε, αλλά και άλλα περισσότερο δύσκολο να βρεθούν. Κάποια που υπάρχουν στον τόπο καταγωγής μας, που τα ανακαλύπτουμε ξανά, και κάποια άλλα που ονομάζουμε παραδοσιακά. Οι συγκυρίες με ευνόησαν και το 2015 ξεκίνησα τη δική μου οικοτεχνία. Το κτήμα μου στη Μονεμβασιά ήταν, φυσικά, το μεγαλύτερό μου εφόδιο, αφού υπήρχε εκεί, κληροδότημα της οικογένειάς μου, γεμάτο με ελιές, αλλά και με πολλά ευλογημένα δέντρα, που χρόνια τώρα μας προμήθευαν φρούτα. Όπως όλες οι αγροτικές οικογένειες, μάλιστα, τα μεταποιούσαμε σε γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, εκτός φυσικά από την απευθείας κατανάλωσή τους.

Η διασφάλιση της ποιότητας είναι πολύ σημαντική για εμάς, γι’ αυτό τον λόγο δεν χρησιμοποιούμε πρόσθετα συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες.

Μ.Μ.: Τι περιλαμβάνει σήμερα η προϊοντική σας γκάμα;

Χ.Β.: Αρχικά, μια μεγάλη ποικιλία με γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κι αλείμματα. Υπάρχουν, επίσης, ελιές, χαρουπόμελο, κρίταμο, κάπαρη, τσιτσίραβλα, γλιστρίδα και κάποια άλλα εποχικά χόρτα, που γίνονται τουρσί και συνοδεύουν σαλάτες ή τρώγονται και σκέτα, ως μεζεδάκια σε ποικιλίες.

Μ.Μ.: Από πού λαμβάνετε τις πρώτες ύλες; Πού συσκευάζονται τα προϊόντα σας και πώς εξασφαλίζετε την ποιότητά τους;

Χ.Β.: Ως παραγωγός που είμαι, οι πρώτες ύλες προέρχονται στο σύνολό τους από το δικό μου χωράφι. Μαζεύουμε κάθε προϊόν στην εποχή του, το μεταποιούμε άμεσα στο σύγχρονο εργαστήριό μας, χρησιμοποιώντας μόνο πιστοποιημένα και κατάλληλα υλικά. Η διασφάλιση της ποιότητας είναι πολύ σημαντική για εμάς, γι’ αυτό τον λόγο δεν χρησιμοποιούμε πρόσθετα συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, κι από τα είδη που παράγουμε, αφού είναι τέτοια, που δεν χρειάζονται χημική επεξεργασία ή πρόσθετα.

Μ.Μ.: Πόσο δύσκολο είναι για έναν μικρό παραγωγό να τοποθετήσει τα προϊόντα του στην αγορά της μικρής λιανικής;

Χ.Β.: Ο ανταγωνισμός των μεγάλων σουπερμάρκετ, αλλά και των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας είναι «σκληρός», αλλά υπάρχει η δυνατότητα για λανσαρίσματα στην αγορά. Το «κλειδί», άλλωστε, κρατά ο ίδιος ο καταναλωτής, ο οποίος έχει γίνει περισσότερο απαιτητικός ως προς την ποιότητα και τη γεύση. Αυτός είναι που θα μας βάλει στα ράφια, ζητώντας διαρκώς νέα, πιο υγιεινά και παραδοσιακά προϊόντα. Σε αυτόν στηριζόμαστε κι εμείς συγκεκριμένα ως παραγωγοί, καθώς θεωρούμε ότι ο καταναλωτής θα είναι αυτός που θα μας κρατήσει κι εμάς στην αγορά, όταν μας δοκιμάσει. Γι’ αυτό και εμείς προσπαθούμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν ποιοτικά και νόστιμα προϊόντα. Γιατί από τη δική μας καλή δουλειά θα εξαρτηθεί η διάρκεια αυτής της σχέσης κι η επιτυχία του εγχειρήματός μας.

Μαζεύουμε κάθε προϊόν στην εποχή του και το μεταποιούμε άμεσα στο σύγχρονο εργαστήριό μας, χρησιμοποιώντας μόνο πιστοποιημένα και κατάλληλα υλικά.

Μ.Μ.: Πού διανέμετε σήμερα τα προϊόντα σας;

Χ.Β.: Σε αγορές παραγωγών που διοργανώνονται σχεδόν σε κάθε δήμο μια φορά τον μήνα. Σε αυτές αποκλειστικά μικροί παραγωγοί διανέμουμε τα δικά μας προϊόντα, σε όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή, αφού γίνεται απευθείας διάθεση και δεν μεσολαβούν άλλοι. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε αρχίσει να τοποθετούμε τα προϊόντα μας και σε μικρά κι επιλεγμένα καταστήματα στην Αττική, ενώ πωλήσεις κάνουμε κι απευθείας από την οικοτεχνία μας που βρίσκεται στην Ηλιούπολη.

Μ.Μ.: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Χ.Β.: Πιστεύω ότι η εξωστρέφεια μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας κι εμάς τους ίδιους. Τα προϊόντα μας κάθε καλοκαίρι γίνονται ανάρπαστα από τους τουρίστες που την επισκέπτονται. Γιατί να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά όλο τον χρόνο; Γιατί να μην μπορούν να τα προμηθευτούν στη χώρα τους; Στόχος μου είναι να προωθήσω το σύνολο των προϊόντων μου και στο εξωτερικό. Η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων κι η ολοκλήρωση του site www.ktimakalantzi.com είναι στα άμεσα σχέδιά μου για τον σκοπό αυτό.

Κτήμα Καλαντζή 
Έδρα: Παλαμηδίου 3, 16342, Ηλιούπολη
Τηλεφωνο: 210 9949654
Website: www.ktimakalantzi.com