Τα κυριότερα superfoods της αγοράς

Ο όρος υπερτροφές ή superfoods έχει δοθεί σε συγκεκριμένα τρόφιμα που η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά παρέχει ένα ή περισσότερα οφέλη για την υγεία σε σχέση με άλλα τρόφιμα.

Πρόκειται για όρο που σαφώς «κρύβει» πίσω του τη διάθεση προώθησης κάποιων προϊόντων, ταυτόχρονα όμως επιβεβαιώνει, βάσει σχετικών ερευνών, ότι πράγματι ορισμένα συστατικά τους είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία. Τα superfoods περιέχουν μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα και συμβάλλουν στην καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αρκούν από μόνα τους, για να καλύψουν τις ανάγκες της ανθρώπινης διατροφής, ή ότι οι υπόλοιπες τροφές δεν είναι ωφέλιμες και σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητες για την υγεία των ανθρώπων.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι από το 2007 η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την εμπορία των προϊόντων ως «superfoods», αν δεν συνοδεύονται από ειδικές ιατρικές συστάσεις, που βασίζονται σε τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα. Σήμερα, είναι κοινά αποδεκτό ότι τρόφιμα όπως το ταχίνι, το ρόδι, η κράνα-κράνμπερι, το σαφράν-κρόκος, το κεφίρ, ο λιναρόσπορος, το μέλι, η κινόα, το μυρτίλο, ο βασιλικός πολτός, το ιπποφαές, το κουκούτσι βερίκοκου, το σπαθόχορτο, το μαύρο κίμινο, τα κόκκινα φασόλια, τα φύλλα ελιάς, το γάλα γαϊδούρας, το σταμναγκάθι, οι σπόροι chia, τα σταυρανθή λαχανικά, η σπιρουλίνα, τα αρώνια, το πράσινο τσάι, η μαύρη σοκολάτα, η μαστίχα, το ελαιόλαδο, το αλεύρι ζέας κ.ά. θεωρούνται μεταξύ των superfoods της αγοράς. Παρακάτω θα δούμε ορισμένα εξ αυτών και τα χαρακτηριστικά τους που τα τοποθέτησαν στη λίστα των υπερτροφών.

Κινόα υψηλής πρωτεΐνης

Η Κινόα είναι ένα ψευτοδημητριακό, αφού καταναλώνεται με τον ίδιο τρόπο με τα δημητριακά, αλλά είναι μέλος της ίδιας οικογένειας τροφίμων που περιλαμβάνει το σπανάκι και το σέσκουλο. Η περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες, ακόμα και για ένα δημητριακό-ψευτοδημητριακό, είναι πολύ υψηλή (14% του βάρους της), με τις διατροφικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πηγή πρωτεΐνης σχετικά υψηλή σε απαραίτητα αμινοξέα. Θεωρείται, επίσης, ότι αποτελεί καλή πηγή διαιτητικών ινών και φωσφόρου, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και σίδηρο.

Υγιεινός λιναρόσπορος

Περιέχει υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών, μια πληθώρα από ιχνοστοιχεία, ω-3 λιπαρά οξέα καθώς και λιγνάνες, οι οποίες περιέχουν φυτικά οιστρογόνα κι αντιοξειδωτικά (ο λιναρόσπορος περιέχει 75 έως 800 φορές περισσότερες λιγνάνες από άλλες φυτικές τροφές). Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης, ειδικότερα στις γυναίκες, να ωφελήσει σε ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού και του προστάτη, να μειώσει τη βαρύτητα του σακχαρώδους διαβήτη με σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.

Βασικό superfood τα μούρα

Τα μούρα είναι από τις πιο διάσημες τροφές στην κατηγορία των superfoods, καθώς στο σύνολό τους χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε προϊόντα και στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ίσως κι η πιο μελετημένη ομάδα υπερτροφών, που παραμένουν υπό επιστημονική αξιολόγηση, χωρίς να έχει αποδειχθεί το μέγεθος της ωφελιμότητάς τους στην υγεία. Η θρεπτική αξία, για παράδειγμα, των blueberries (ή μύρτιλο), που είναι από τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές, περιορίζεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, Κ και μαγγάνιο. Τα goji berries είναι μικρά κόκκινα μούρα, γνωστά για την εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και ζεαξανθίνης στο πλάσμα του αίματος και προάγει ένα γενικό όφελος για την υγεία. Τα cranberries (ή κράνα) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να μειώσουν τις φλεγμονές. Η παρουσία της μεγάλης ποσότητας και ποικιλίας αντιοξειδωτικών ενώσεων στα acai berries είναι πολύ ελπιδοφόρα σχετικά με τα οφέλη για την υγεία, όμως η επιστημονική έρευνα που τα υποστηρίζει είναι, προς το παρόν, περιορισμένη.