Σταυρανθή λαχανικά

Είναι τα λαχανικά της οικογένειας Brassicaceae, όπως το κουνουπίδι, το λάχανο, το νεροκάρδαμο, το μπρόκολο, το κέιλ (kale) και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τα σταυρανθή λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων καροτενοειδή (β-καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη), βιταμίνες C, E, και Κ, φυλλικό οξύ και μέταλλα. Είναι, επίσης, μία καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών και φυτοχημικών (π.χ. ινδόλες, ισοθειοκυανικά), που θεωρείται ότι μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κι οξειδωτικού στρες.

Πηγή σιδήρου η σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα χαρακτηρίζεται συχνά κι ως «τροφή του μέλλοντος», αφού τα θρεπτικά της συστατικά είναι πολλά και ποικίλα. Μεταξύ τους συγκα­ταλέγονται ικανές ποσότητες από υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι 32 γραμμάρια σπιρουλίνας καλύπτουν το 89% της ημερήσιας ανάγκης του ανθρώπινου οργανισμού σε σίδηρο, γι’ αυτό συχνά χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής. Αποτοξινώνει τον οργανισμό από τα βαρέα μέταλλα, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, μειώνει την αρτηριακή πίεση και την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ενέργεια κι επιταχύνει την απώλεια βάρους.

Κεφίρ πλούσιο σε προβιοτικά

Το Κεφίρ αποτελεί προϊόν ζύμωσης και περιέχει διπλάσια προβιοτικά από το στραγγιστό γιαούρτι, προσφέροντας μια δυνατή δόση καλών βακτηρίων που βελτιώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του κοινωνικού άγχους, ενώ διεγείρουν τον εγκέφαλο, ώστε να παράγει περισσότερη σεροτονίνη. Η καθημερινή κατανάλωσή του για 6 μήνες, μάλιστα, έχει δείξει ότι βελτιώνει την οστική πυκνότητα, μειώνει τις φλεγμονές, κατεβάζει τη χοληστερίνη, θεραπεύει τα έλκη και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Είναι, επίσης, κατά 99% χωρίς λακτόζη, γεγονός που σημαίνει ότι είναι καλά ανεκτό από ανθρώπους με ήπια δυσανεξία.

Σπόροι Chia από Νότια Αμερική

Οι σπόροι Chia καλλιεργήθηκαν πρώτη φορά το 16ο αιώνα από τους Αζτέκους στην προ-Κολομβιανή εποχή κι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Μπορούν να προστεθούν σε άλλα τρόφιμα, όπως σε δημητριακά πρωινού, μπάρες ενέργειας και γιαούρτι, ως ολόκληρος ή αλεσμένος σπόρος. Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα (25 -30% του ελαίου του), συμπεριλαμβανομένου του α-λινολενικού οξέος.

Υπερ-θρεπτικό Ιπποφαές

Το ιπποφαές είναι ένας από τους αρχαιότερους θάμνους της Ευρώπης και της Ασίας και φέρεται να έχει πάρει το όνομά του από τη συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων να τρέφουν τα άλογά τους με τους πορτοκαλί καρπούς και τα φύλλα του. Περιέχει πάνω από 190 θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-7 (παλμιτολεϊκό οξύ). Το ιπποφάες συμβάλλει στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από τις ελεύθερες ρίζες, στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην αναζωογόνηση του δέρματος, ενώ έχει το δικό του μερίδιο συνεισφοράς στην αύξηση της ζωτικότητας, της αντοχής και της ευρυθμίας των πνευματικών λειτουργιών. Ως τροφή είναι εξαιρετικά δυσεύρετη κι έτσι είναι πιο εύκολο να καταναλωθεί με τη μορφή συμπληρώματος ή συμπυκνωμένου χυμού.

Αλεύρι Ζέας

Η ζέα είναι δίκοκκο σιτάρι με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία το καθιστούν ανώτερο από τα άλλα σιτηρά. Τα τελευταία χρόνια, επικρατεί μια αναζωπύρωση της δημοτικότητας της ζέας, ιδιαίτερα από όσους ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Είναι σχεδόν δύο φορές πλουσιότερη σε φυτικές ίνες, σε σύγκριση με άλλα σιτηρά, γεγονός που την καθιστά εξαιρετική επιλογή για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ή δυσκοιλιότητα. Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε άτομα με διαβήτη, το αλεύρι ζέας και το ψωμί ζέας ολικής αλέσεως μειώνει μέχρι και 11% το σύνολο των λιπιδίων, των τριγλυκεριδίων και της συγκέντρωσης της LDL-χοληστερόλης στο αίμα, ενώ παράλληλα βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.