Vitamin Water: Μία νέα κατηγορία προϊόντων έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στα ράφια των ελληνικών σούπερ και μίνι μάρκετ, ακολουθώντας και την παγκόσμια τάση για πιο υγιεινές επιλογές. Πρόκειται για τα βιταμινούχα νερά, τα οποία αναμένεται να έχουν και στη χώρα μας ανάπτυξη αντίστοιχη των ενεργειακών ποτών και ήδη οι προβλέψεις στο εξωτερικό κάνουν λόγο για έναν παγκόσμιο τζίρο άνω των 8 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία.

Του Στέλιου Ασλανίδη

Η αγορά των ενεργειακών και ισοτονικών ποτών στην Ελλάδα, είναι μία από τις λίγες που παρουσιάζουν διαρκή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Μία αντίστοιχη κατηγορία «αθλητικών» ποτών, η οποία εστιάζει όμως περισσότερο στην υγιεινή διατροφή και λιγότερο στην άμεση τόνωση του οργανισμού, αποτελεί και η αγορά των βιταμινούχων νερών.

Vitamin Water: Το νέο προϊόν που κάνει «θραύση»Πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα αγορά στην Ελλάδα, αφού μόλις τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ανταγωνισμός, με ελληνικά και διεθνή προϊόντα να λανσάρονται στην αγορά, ακολουθώντας τα παγκόσμια trends. Η αυξανόμενη ζήτηση για λειτουργικά ποτά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιούν τον οργανισμό, καταπολεμούν το άγχος και υποστηρίζουν έναν πιο υγιή και ενεργό τρόπο ζωής, οδήγησαν στη δημιουργία των βιταμινούχων νερών και η ανταπόκριση των καταναλωτών σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι θεαματικά ανοδική.

«Στροφή» στις υγιεινές επιλογές

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία μεταστροφή στις καταναλωτικές τάσεις, με όλο και περισσότερους καταναλωτές να «φεύγουν» από τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά, αλλά και καφεϊνούχα και ανθρακούχα ποτά, εστιάζοντας πια σε πιο φυσικές, μη επεξεργασμένες και υγιεινές επιλογές, που συμβαδίζουν με έναν πιο σωστό τρόπο ζωής. Για τον λόγο αυτό καταγράφεται και αυξανόμενη ζήτηση για ποτά με χαμηλές θερμίδες, φυσικές γεύσεις, χωρίς γλουτένη, αλλά και για βιολογικά ποτά, όπως ηλεκτρολύτες, φυσικά επεξεργασμένους χυμούς, νερό καρύδας και γάλατα με υψηλή θρεπτική αξία.

Ανάμεσα σε όλα αυτά, λοιπόν, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς και η αγορά των βιταμινούχων νερών. Το βιταμινούχο νερό είναι ένα προϊόν ενισχυμένο με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση για τον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψή τους, τόσο τους ανθρώπους με σχετικές ελλείψεις, όσο και κάθε υγιή καταναλωτή.

Vitamin Water: Το νέο προϊόν που κάνει «θραύση»

Βιταμινούχα νερά αξίας… 8 δισ. ευρώ

Η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες έχει γίνει φυσικά ορατή και από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αναψυκτικών, των soft drinks και των ενεργειακών και ισοτονικών ποτών, με τις ίδιες να έχουν στραφεί και στη δημιουργία πιο υγιεινών επιλογών, όπως τα βιταμινούχα νερά. Η παγκόσμια τάση στην αγορά μάλιστα, θέλει τη ζήτηση σε αυτή τη νέα κατηγορία «αθλητικών» ποτών, που στο εξωτερικό αναφέρονται ως «functional waters», να… εκτινάσσεται, συμπαρασύροντας φυσικά και τις αντίστοιχες πωλήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έρευνα του ResearchAndMarkets.com, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς των βιταμινούχων νερών στο διάστημα 2018-2023 θα αγγίξει σε μέσο όρο το 10%, με τον συνολικό τζίρο να ξεπερνά τα 8 δισ. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ακόμη και οι κυβερνητικές υπηρεσίες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προώθηση εναλλακτικών ποτών, όπως τα βιταμινούχα νερά, τα οποία είναι πιο θρεπτικά, υγιή και φυσικά,για να περιορίσουν την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας και του διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο, ενισχύοντας έτσι, όμως, με τη σειρά τους και την ανοδική πορεία της συγκεκριμένης αγοράς.

Η ιατρική συνεισφορά των βιταμινούχων νερών

* Άρθρο της Δρος Αναστασίας Μοσχοβάκη

Τα βιταμινούχα νερά είναι νερά τα οποία είναι ενισχυμένα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το νερό, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για την άριστη διεξαγωγή των βιοχημικών αντιδράσεων που γίνονται σε καθημερινή βάση στο ανθρώπινο σώμα, ώστε εκείνο να λειτουργεί με μέγιστο δυνατό επίπεδο ενεργειακής εφεδρείας, να αμύνεται αποτελεσματικά έναντι ιών, τοξινών, καρκινογόνων και μικροβίων και να είναι σε άριστη δυνατή μεταβολική κατάσταση.

Δυστυχώς, μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας λόγω συνοδών οξέων ή χρόνιων νοσημάτων, κακής διατροφής ή φυσικής κατάστασης αφυδατώνεται και δεν διαθέτει το απαιτούμενο επίπεδο βιταμινών και ιχνοστοιχείων για να λειτουργεί άψογα. Κοινές ιατρικές καταστάσεις όπου έχει θέση η χορήγηση βιταμινούχων νερών είναι:

  • Καταστάσεις αφυδάτωσης. Αυτές είναι συχνές κατά το καλοκαίρι σε περιόδους καύσωνα και σε αθλούμενους, οπότε νερό και ιχνοστοιχεία χάνονται με την εφίδρωση και δεν αναπληρώνονται εύκολα.
  • Διάρροια του ταξιδιώτη, τροφικές δηλητηριάσεις, γαστρεντερίτιδες, εμετοί. Κατά τα ταξίδια, αλλά και λόγω πλημμελούς τήρησης κανόνων υγιεινής, οι τροφογενείς διάρροιες και δηλητηριάσεις είναι ιδιαίτερα συχνές κυρίως κατά τους θερμότερους μήνες του έτους. Νερό και πολύτιμα ιχνοστοιχεία χάνονται με τους εμετούς και τις διάρροιες.
  • Εμπύρετες ιώσεις. Κατά τη διάρκεια των ιώσεων, το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να λειτουργεί άψογα. Έτσι το σώμα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από νερό βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Τι θα πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά βιταμινούχων νερών:

  • Πρέπει να είναι 100% φυσικά, χωρίς χημικά πρόσθετα.
  • Δεν πρέπει να έχουν ζάχαρη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
  • Η μέγιστη ποσότητα που μπορείτε με ασφάλεια να καταναλώνετε, καθορίζεται μετά από σωστή παθολογική εξέταση.

Info Point: Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά Website: www.iatreioamoschovaki.gr
Τηλ.: 2106252770 Facebook: @DrAnastasiaMoschovak