Οι εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα

Οι τυποποιημένες και έτοιμες σαλάτες είναι μια κατηγορία που ενισχύεται σταθερά τον τελευταίο καιρό με νέα προϊόντα, όμως οι εταιρείες του κλάδου δεν είναι πολλές στην Ελλάδα. Η Eurocatering A.Ε., γνωστή για τα προϊόντα «Φρεσκούλης», η βιομηχανία Μπαρμπα Στάθης και η Φρέσλαντ Εμπορική Α.Ε. διαθέτουν τα μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς, με εταιρείες όπως η Βεζύρογλου, η Fresh Farm και η Μακεδονική Χαλβατζής, να διαθέτουν επίσης σημαντική παρουσία στα σούπερ και μίνι μάρκετ.

Μπάρμπα Στάθης

Η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης αποτελεί μια ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και 50 χρόνια στην Ελλάδα. Μέσα από δύο αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα, «Μπάρμπα Στάθης» και «Χρυσή Ζύμη», κατέχει σημαντική θέση στην αγορά των καταψυγμένων λαχανικών και ζυμών, διαθέτοντας καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας. Βασικοί πυλώνες της λειτουργίας της εταιρείας είναι η ποιότητα, η διαρκής επένδυση στον πρωτογενή τομέα και στην ελληνική επιχειρηματικότητα, η συνεχής καινοτομία, καθώς και η έρευνα και ανάπτυξη. Όραμά της είναι, μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη, να προσφέρει στους καταναλωτές ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Η «Μπάρμπα Στάθης» επενδύει στην ελληνική γεωργία, την παραγωγή ελληνικών προϊόντων και στην ελληνική επιχειρηματικότητα με στόχο τη μεγιστοποίηση της ελληνικής παραγωγής και την έμπρακτη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών. Συγκεκριμένα, εφαρμόζει και επεκτείνει συνεχώς το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Συμβολαιακής γεωργίας» επενδύοντας στην αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας, με αποτέλεσμα σήμερα να συνεργάζεται με περισσότερους από 1.000 Έλληνες αγρότες που καλλιεργούν πάνω από 30.000 στρέμματα ελληνικής γης. Αποδεικνύει έτσι, έμπρακτα, τη φροντίδα προς τους συνεργάτες παραγωγούς αλλά και την ενεργή στήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας.

Βεζύρογλου

Η εταιρεία Αντ. Βεζύρογλου & Σία Ε.Ε. ιδρύθηκε το 2006, δραστηριοποιείται στον χώρο των φυλλωδών λαχανικών αποκλειστικά και εξειδικεύεται στην παραγωγή baby φύλλων. Σήμερα παράγει, τυποποιεί και διαθέτει ως κάθετη μονάδα, τις αγορές λιανικής και foodservice στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων καθώς και την πολυετή αξιοπιστία της εταιρείας εγγυώνται η τεχνογνωσία, η νέα τεχνολογία που την υποστηρίζει, οι διαδικασίες που τηρούνται, καθώς και το ειδικευμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό. Το αγρόκτημα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, έχει ιστορία 100 ετών και σήμερα καταλαμβάνει έκταση 800 στρεμμάτων. Αποτελείται, δε, από ανοιχτές καλλιέργειες, δικτυοκήπια αλλά και θερμοκήπια, ώστε να αυξάνει την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων στη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες. «Τα Περιβόλια του Βεζύρογλου» έχουν τη μεγαλύτερη σε όγκο παραγωγή φυλλωδών λαχανικών στη Βόρεια Ελλάδα και συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα αγροκτήματα της Ελλάδας. Ειδικά στην παραγωγή baby φύλλων η εταιρεία έχει τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής και τη μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων στην Ελλάδα. Η ετήσια παραγωγή και διακίνηση ξεπερνάει τους 3.000 τόνους προϊόντων.

Όμιλος Λιμπάντση

Ο Όμιλος Λιμπάντση δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια στην αγορά των τροφίμων και του τουρισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνδυάζοντας την πολύχρονη εμπειρία του στην αγορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών, με σημαντικές επενδύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες της σημερινής διατροφής των καταναλωτών, αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες και σημαντικές μονάδες εμπορίας και μεταποίησης της χώρας. Παράλληλα, ο Όμιλος Λιμπάντση έχει επεκταθεί δυναμικά και στον χώρο των έτοιμων συσκευασμένων λαχανικών και σαλατών με το εμπορικό σήμα «Freshco». Η επωνυμία «Freshco» διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία ειδών έτοιμης προς σερβίρισμα σαλάτας που απευθύνεται τόσο σε οικειακούς καταναλωτές μέσω του λιανεμπορίου όσο και επαγγελματίες χονδρικής. Όλα τα είδη σαλατών προέρχονται αποκλειστικά από τα χωράφια μικρών τοπικών παραγωγών και πλήρως ελεγχόμενες καλλιέργειες, σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής αγροτικής πρακτικής. Εδώ και 40 χρόνια η εταιρία καινοτομεί, αφενός μεν επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες τυποποίησης και επεξεργασίας φρέσκων φρούτων και λαχανικών αφετέρου, δε, δημιουργώντας και λανσάροντας νέα προϊόντα. Στόχος της είναι η κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών του σύγχρονου τρόπου ζωής και της διατροφής των καταναλωτών.

Μακεδονική Χαλβατζής

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1972 από τον Βλάση Χαλβατζή. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1980, η εταιρεία μεταφέρθηκε στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας στη Δυτική Αττική και το 1993 το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ιδρύθηκε σε ένα χώρο 2.000τ.μ. στην περιοχή του Ασπρόπυργου, στη Δυτική Αττική. Το 1997 έγινε η μετεγκατάσταση και επέκταση του εργοστασίου παραγωγής στην περιοχή Ριζό της Σκύδρας, στη Μακεδονία, με έκταση 25.000τ.μ. Η μονάδα παραγωγής εξακολουθεί μέχρι σήμερα να βρίσκεται στη Σκύδρα. Μια σημαντική περίοδος για τα πρότυπα της εταιρείας ήταν η ανάπτυξη μιας νέας γραμμής παραγωγής, το 1998, στην κατηγορία των κονσερβών και των «έτοιμων προς κατανάλωση» λαχανικών με την εμπορική ονομασία «Αιγαίο». Το 2004 έγινε η έναρξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων της με όχημα τη μαρμελάδα «Bonjour». Το 2007 η οικογένεια Χαλβατζή υποδέχτηκε άλλη μια σειρά προϊόντων στην κατηγορία της μαρμελάδας, ενώ το 2011 εισήχθη στο ελληνικό κοινό μια νέα σειρά προϊόντων, τα «Λαχανικά στον Ατμό» από τους οπωρώνες Χαλβατζή.

Eurocatering – «Φρεσκούλης»

Η Eurocatering Α.Ε., γνωστή με το brand «Φρεσκούλης», είναι μια εταιρεία που από το 2004 δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους της αγροδιατροφικής αλυσίδας από τη σπορά έως τον τελικό καταναλωτή. Η δραστηριότητά της περιλαμβάνει τη διαλογή, την τυποποίηση και τη διάθεση οπωροκηπευτικών, καθώς και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους συμβεβλημένους μαζί της καλλιεργητές.Διαθέτει εγκαταστάσεις με έδρα στην Αθήνα και υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, ανθρώπινο δυναμικό εκπαιδευμένο σε κάθε στάδιο παραγωγής και ένα εκτεταμένο δίκτυο συμβολαιακής γεωργίας επιλεγμένων και πιστοποιημένων καλλιεργητών σε όλη την Ελλάδα. Οι Σαλάτες Λαχανικών του Φρεσκούλη είναι οι πρώτες έτοιμες για κατανάλωση (φρέσκες, πλυμένες) σαλάτες που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα το 2004. Από τότε έως σήμερα η μάρκα έχει μεγαλώσει και έχουν αναπτυχθεί επιπλέον κατηγορίες προϊόντων, όπως τα Υγιεινά Γεύματα & Σνακ to go. Η μάρκα «Φρεσκούλης» χαρακτηρίζεται από την καινοτομία στον κλάδο των φρέσκων προϊόντων οπωροκηπευτικών. Η εταιρεία είναι σε θέση να εξασφαλίζει τέσσερις εποχές τον χρόνο, σε όλους τους πελάτες της τεράστια ποικιλία σε οπωροκηπευτικά πλυμένα και ανάλογα με τις ανάγκες ζήτησης, ανάμεικτα ή σκέτα, ολόκληρα ή κομμένα. Όλα τα προϊόντα της Eurocatering παράγονται σύμφωνα με το σύστημα Ολοκληρωμένης Αγροτικής Διαχείρισης και την εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων, πιστοποιημένο από την TUV Hellas κατά EN ISO 9001: 2008 και EN ISO 22000:2005, σύμφωνα με τις αρχές HACCP (Codex Alimentarius).