Τα είδη μελιού στην ελληνική αγορά

Τα βασικά είδη μελιού στην Ελλάδα είναι 4, το πευκόμελο, το μέλι ελάτης, το θυμαρίσιο και το μέλι άνθεων, τα οποία και ξεχωρίζουν σε χρώμα, ρευστότητα, άρωμα, θρεπτική αξία, ιδιότητες και φυσικά στην τιμή. Στο σύνολό τους, πάντως, είναι διαθέσιμα σε διάφορες συσκευασίες στην εγχώρια αγορά, όπου διατίθενται τόσο από ειδικά καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή παντοπωλεία, όσο και από τη μεγάλη και τη μικρή λιανική, αποτελώντας συχνά ένα προϊόν με μεγάλο περιθώριο κέρδους και για τα μίνι μάρκετ.

Πευκόμελο

Πάνω από το 50% της συνολικής παραγωγής του μελιού στην Ελλάδα είναι πευκόμελο, γεγονός που καθιστά το πεύκο το σημαντικότερο μελισσοκομικό φυτό της Ελλάδας και το πευκόμελο το πρώτο σε παραγωγή μέλι στη χώρα μας. Το πευκόμελο προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου Marchalina hellenica, γνωστού ως βαμβακάδα ή εργάτης του πεύκου. Oι κυριότερες περιοχές παραγωγής πευκόμελου είναι η βόρεια Εύβοια, η Xαλκιδική, η Θάσος, η Σκόπελος, η Zάκυνθος, η Pόδος και η Κρήτη.

Το πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας, ενώ η χαμηλή περιεκτικότητά του σε λακτόζη επηρεάζει την κρυστάλλωσή του, κάνοντάς τη να εμφανίζεται με πιο βραδύ ρυθμό. Το χρώμα του είναι χαρακτηριστικό και κυμαίνεται από σκούρο κίτρινο ως ανοιχτό καφέ, καθώς το πευκόμελο που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο. Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, η γεύση του πευκόμελου έχει μια ήπια γλυκύτητα, ενώ το άρωμά του είναι ιδιαίτερο και παρομοιάζεται με το άρωμα του ιωδίου.

Μέλι ελάτης

Το μέλι ελάτης έχει ιδιαίτερη εμφάνιση και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα κι ιχνοστοιχεία, ενώ είναι πλούσιο σε σίδηρο και θεωρείται ότι βοηθάει πάρα πολύ σε στομαχικές διαταραχές και προβλήματα εντέρου. Υπολογίζεται ότι έως και το 10% του μελιού που παράγεται στην Ελλάδα είναι ελατήσιο και προέρχεται κυρίως από ορεινές περιοχές, όπου υπάρχουν έντομα που παρασιτούν στα έλατα και παράγουν μελιτώδεις εκκρίσεις, όπως είναι το Cinara Confinis και το Physokermes hemicryfus. Το άρωμά του δεν είναι ιδιαίτερα έντονο και το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του, γεγονός που το φέρνει στην αγορά είτε σε αρκετά σκούρο χρώμα είτε σε χρυσαφί.

Ανθόμελο

Το μέλι ανθέων είναι το ποιο «γλυκό» από τα μέλια της ελληνικής φύσης κι έχει απαλή γεύση, που χαρακτηρίζεται από ένα ισορροπημένο μπουκέτο αρωματικών αγριολούλουδων και αγριοβότανων. Είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει φωτεινό χρώμα κι ευχάριστη γεύση, καθώς κι ευεργετικές και τονωτικές ιδιότητες. Οι φυσικοχημικές και θεραπευτικές ιδιότητές του, όμως, καθώς και το χρώμα του διαφέρουν ανάλογα με το νέκταρ των φυτών που μεταφέρουν οι μέλισσες στην κυψέλη. Το ανθόμελο παράγεται από τον Μάιο ως τον Αύγουστο κι αφορά σχεδόν το 20% με 25% της εγχώριας παραγωγής. Θεωρείται ότι βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης και στην ανάπτυξη των παιδιών, ενώ δίνει ενέργεια κι αντοχή, έχοντας παράλληλα αντισηπτικές κι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Θυμαρίσιο μέλι

Το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι είναι παγκοσμίως γνωστό για την εξαιρετική του ποιότητα, αφού το ελληνικό κλίμα κι η βλάστηση του επιτρέπουν να έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα γυρεόκοκκων θυμαριού, ώστε να μοσχοβολάει περισσότερο από όλα τα άλλα. Ειδικά στα ελληνικά νησιά, παράγεται μέλι που έχει ακόμη και κατά 90% θυμαρίσιο μέλι, την ώρα που το αυθεντικό θυμαρίσιο μέλι χρειάζεται πάνω από 18%. Ως προς την εμφάνισή του, το θυμαρίσιο μέλι είναι λεπτόρρευστο και ξανθό, ενώ ως προς τη θρεπτική του αξία είναι ένα από τα πιο θρεπτικά μέλια. Η παραγωγή του ανέρχεται στο 10% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα, με την άνθηση του θυμαριού να διαρκεί 30 με 40 μέρες, ανάλογα με την καλλιέργεια του εδάφους και τις καιρικές συνθήκες. Το άρωμά του είναι έντονο, ενώ θεωρείται ότι έχει τονωτικές κι αντισηπτικές ιδιότητες.